Γουνοποιία: Πλεονέκτημα ή υποβάθμιση για τη Δυτική Μακεδονία;

Η αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης σχετικά με τη γουνοποιία προέκυψε μετά από την ανοιχτή επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) με τίτλο “Φτάνει Πιά! Όχι Άλλα Εκτροφεία Γουνοφόρων Ζώων”, στην οποία αναφέρεται πως “η  χώρα μας προβλέπεται να γίνει η «χωματερή» της Ευρώπης”.

“Η γνώμη σας δεν μας ενδιαφέρει και δεν μας ενδιαφέρει διότι είναι ανυπόστατη, γεμάτη ψέματα” απαντά η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας (ΕΟΓ), κάνοντας λόγο για “προσωπικά συμφέροντα” που εξυπηρετούνται από την παύση της γουνοποιίας, λέγοντας πως δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν, “επιφυλασσόμαστε όμως ότι θα βγουν και αυτά στην επιφάνεια, λίαν συντόμως”.

ΠΦΠΟ: Οι νομοί Καστοριάς και Κοζάνης “στάβλοι της Ευρώπης”

Γουνοποιία: Πλεονέκτημα ή υποβάθμιση για τη Δυτική Μακεδονία;Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία που εκπροσωπεί 76 Σωματεία, με αφορμή τις αντιδράσεις των κατοίκων των Κορεστείων Καστοριάς στην εγκατάσταση μονάδων εκτροφής μινκ στην περιοχή, συνέταξε ανοιχτή επιστολή, με την οποία καταδικάζει την “έμφυτη και αχρείαστη βαρβαρότητα που περιέχει η εκτροφή και η θανάτωση ζώων για τη γούνα τους” ζητώντας να μην ολοκληρωθούν τα υπό ανέγερση νέα εκτροφεία και “να ακυρωθεί κάθε σχέδιο χρηματοδότησης/ίδρυσης/επέκτασης/εκσυγχρονισμού εκτροφείων και γουνοποιητικών επιχειρήσεων με Υπουργική Απόφαση”.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι “η διατήρηση και η θανάτωση ζώων αποκλειστικά ή κυρίως λόγω της αξίας της γούνας τους είναι ηθικά απαράδεκτη και για αυτό άλλωστε θεωρείται κατακριτέα από την συντριπτική πλειονότητα σε σύγχρονες κοινωνίες και υπογραμμίζει ότι “κάτοικοι των περιοχών των νέων εκτροφείων όπως της περιοχής των Κορεστείων απεγνωσμένα τονίζουν την οικολογική υποβάθμιση” και “δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι οι νομοί Καστοριάς και Κοζάνης προορίζονται για “στάβλοι της Ευρώπης”.

Επικαλούμενη περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κίνδυνο για τη δημόσια υγεία,  κοινωνική αναταραχή γύρω από τη διατήρηση των μινκ και αυξανόμενες ηθικές αντιρρήσεις για τη διατήρηση των ζώων για την παραγωγή γούνας, η ΠΦΠΟ με την επιστολή απαιτεί “άμεσο τερματισμό της εκτροφής γούνας”. (Δείτε εδώ την ανοιχτή επιστολή της ΠΦΠΟ)

ΕΟΓ: Η γουνοποιία είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας στην περιοχή

Γουνοποιία: Πλεονέκτημα ή υποβάθμιση για τη Δυτική Μακεδονία;Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως “ο κλάδος της γουνοποιίας είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας στη Δυτική Μακεδονία” και η κατάργηση της γούνας θα άφηνε ακάλυπτους χιλιάδες εργαζομένους, για τους οποίους κατηγορεί την ΠΦΠΟ ότι αδιαφορεί. “Το 2019 ως οι εξαγωγές άγγιξαν τα 400.000 εκ. ευρώ” σημειώνει η ανακοίνωση της ΕΟΓ, χαρακτηρίζοντας ψευδές το επιχείρημα ότι πρόκειται για “μια ασήμαντη οικονομική δραστηριότητα”.

Δεν σκοπεύουμε  να πετάξουμε τον πολιτισμό μας, την κληρονομία των προγόνων μας, τη ζωή μας και την αγάπη μας για αυτό που κάνουμε” αναφέρει η Ομοσπονδία των γουνοποιών υπογραμμίζοντας πως “ζούμε και ζείτε σε μια δημοκρατική χώρα, στην οποία ψηφίζονται νομοσχέδια, τα οποία μεταξύ των άλλων δείχνουν εμπράκτως τη στήριξή τους και προς τον κλάδο μας”.

Η ΕΟΓ χαρακτηρίζει “λόγια του αέρα” και “απαράδεκτο χαρακτηρισμό”  το ότι η Ελλάδα είναι η χωματερή της Ευρώπης, αναφέροντας πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η γουνοποιία είναι “ο πιο πράσινος και ο πιο κυκλικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας και ο μοναδικός που έχει «ΜΗΔΕΝ» αποτύπωμα άνθρακα”.

Γουνοποιία: Πλεονέκτημα ή υποβάθμιση για τη Δυτική Μακεδονία;Η Ομοσπονδία καλεί τα μέλη της ΠΦΠΟ σε διάλογο “ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στους πολίτες αυτής της χώρας, εφόσον τους ενημερώσουμε και τους καταθέσουμε τα πρακτικά της συζήτησής μας, να αποφασίσουν τι πραγματικά θέλουν” και τονίζει πως “είναι η στιγμή η Ελλάδα, η Ευρώπη, ολόκληρος ο κόσμος,  να καταργήσει την πλαστική και την συνθετική γούνα και ο,τιδήποτε πλαστικό υπάρχει και να επιβραβευτεί το μοναδικό, φυσικό, οικολογικό προϊόν που είναι η γούνα”.    (Δείτε την απάντηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας)

ΠΦΠΟ: Η γούνα δεν ανήκει στην πράσινη κυκλική οικονομία

Την αντίδραση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας προκάλεσε η απάντηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας. Με νέα ανακοίνωση, η ΠΦΠΟ αναφέρει πως οι διεκδικήσεις της δεν κρύβουν κανένα προσωπικό συμφέρον: “υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των ζώων δίνοντας τεράστιο αγώνα καθημερινά με προσωπικές θυσίες, είμαστε όλοι εθελοντές, ακτιβιστές για τα ζώα και το περιβάλλον”.

Γουνοποιία: Πλεονέκτημα ή υποβάθμιση για τη Δυτική Μακεδονία;Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα περιβαλλοντικά ζητήματα που έχουν σχέση με τη δραστηριότητα της γουνοποιίας, υπογραμμίζοντας, πως, “σε σύγκριση με άλλα υφάσματα, η γούνα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο ανά κιλό σε 17 από τις 18 περιβαλλοντικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής, του ευτροφισμού και των τοξικών εκπομπών. Αναφέρει πως, μόνο “τη διετία 2018-2019 έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια πρόστιμα σε δεκάδες –τουλάχιστον 25– εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του δέρματος και της γούνας. Τα πρόστιμα αφορούν σε παραβιάσεις –πολλές φορές μακροχρόνιες– της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που συνδέονται και με τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων”.

Η ΠΦΠΟ αναφέρει πως έχει ζητήσει επανειλημμένα από κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ξεκινήσουν και να επεξεργαστούν “μαζί με τους τοπικούς φορείς των περιοχών που αφορά το ζήτημα την κατάλληλη στρατηγική, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για κατάργηση του κλάδου, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και συγχρόνως δημιουργία εναλλακτικών οικονομικών μονάδων ή άλλων πραγματικής ανάπτυξης και προόδου της περιοχής, προκειμένου και οι άνθρωποι που ζουν από τέτοια εισοδήματα να προστατευτούν και να μπορέσουν να προχωρήσουν».

Όσον αφορά τη σχέση της γουνοποιίας με τον πολιτισμό και την παράδοση, η ΠΦΠΟ αναφέρει πως “η αίτηση για ένταξη της γουνοποιίας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς απορρίφθηκε ομόφωνα από την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς «η συγκεκριμένη δραστηριότητα, που βασίζεται στη θανάτωση ζώων αποκλειστικά για την εκμετάλλευση της γούνας τους, δεν είναι συμβατή με την αειφορική ανάπτυξη, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου ένα στοιχείο να θεωρηθεί ότι εμπίπτει στο πεδίο της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (2003)». (Δείτε εδώ την απάντηση της ΠΦΠΟ)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος