Φλώρινα : Μηνύματα φορέων για Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ

Μήνυμα για την Παγκόσμια Μέρα των Ατόμων με Αναπηρία,  αύριο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, απήυθυνε στους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας κα. Όλγα Μούσιου-Μυλωνά.

Τονίζει πως η συγκεκριμένη ημέρα, “σηματοδοτεί την ανάγκη για προσβασιμότητα και ουσιαστική συμμετοχή των ανθρώπων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις και σε όλα τα αγαθά της κοινωνικής ζωής και επισημαίνει τις δυνατότητες και τα δικαιώματά τους μέσα σε μια πολιτισμένη κοινωνία. Η μέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τα Σχολεία μας, που προασπίζονται καθημερινά το δικαίωμα κάθε παιδιού στη γνώση, τη μόρφωση, τον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, σύμφωνα με τις αρχές της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, το Σχολείο θέτει ως προτεραιότητα την απρόσκοπτη εκπαιδευτική και ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών με αναπηρία, μέσα από παιδαγωγικούς θεσμούς, ειδικές εκπαιδευτικές δομές και παιδαγωγικές αναπλαισιώσεις των διδακτικών αντικειμένων. Σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και τμήματα ένταξης, εξειδικευμένο διδακτικό, υποστηρικτικό και βοηθητικό προσωπικό, προσβασιμότητα στα διδακτήρια, εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης και διαφοροποιημένη διδασκαλία μέσα στις αίθουσες του σχολείου συνεισφέρουν στη διαδικασία συμπερίληψης και συμμετοχής όλων των μαθητών στην εκπαίδευση και στη σχολική ζωή. Το Σχολείο, με τον σημαντικό του ρόλο στη διαμόρφωση της κοινωνίας, καλείται να κάνει πράξη τον σεβασμό στα δικαιώματα όλων των μαθητών ανεξαιρέτως. Οι αρχές της συνεκπαίδευσης και της ενταξιακής κατεύθυνσης στην εκπαιδευτική πολιτική πρέπει να είναι ορατές σε κάθε παιδαγωγική λειτουργία καθημερινά στους σχολικούς χώρους”.

“Οι δράσεις προβληματισμού και ευαισθητοποίησης της μαθητικής κοινότητας και της κοινωνίας, που διοργανώνονται τις μέρες αυτές σχετικά με τα θέματα των ανθρώπων με αναπηρία, αναπτερώνουν την ελπίδα μας και μας φέρνουν πιο κοντά στο όραμά μας για ένα Σχολείο με συνεκπαίδευση και αποδοχή της διαφορετικότητας και μια Κοινωνία με αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια και ίσες ευκαιρίες ευημερίας για όλους”, καταλήγει στο μήνυμα της η κ. Μούσιου – Μυλωνά.
\

ΜΗΝΥΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης. Είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η γενικότερη κοινωνική συμμετοχή.

Τα Άτομα με Αναπηρία βασίζονται σε δύο κύριους πυλώνες για την ένταξή ή επανένταξη τους στην κοινωνία. Αυτοί είναι η Εκπαίδευση και η Απασχόληση. Η έλλειψη όμως ολοκληρωμένων πρακτικών παρέμβασης από την δομημένη Πολιτεία, αποτελούν τις κύριες αιτίες του κοινωνικού αποκλεισμού μιας ομάδας ατόμων που σύμφωνα με τις στατιστικές αποτελεί περίπου το 10% του συνολικού ελληνικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΥΠΑ, τα ποσοστά ανεργίας των ΑμεΑ κυμαίνονται κοντά 80%, την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι περίπου 50%. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού ΑμεΑ που είναι εν δυνάμει εργασιακά ενεργό, παραμένει χωρίς απασχόληση για διάφορους λόγους και αυτοί είναι κυρίως λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού και της στάσης των πολιτών απέναντι στα άτομα αυτά (κοινωνικές προκαταλήψεις, μη προσβάσιμοι χώροι κ.α.).

Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες. Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του “Κοινωνικού Αποκλεισμού”. Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους.

Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τη δική μας. Στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, εργασιακή, οικονομική και πολιτική ζωή.

Αυτό που πρέπει να επιδιώκεται είναι ο σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας αγωνίζεται σταθερά για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας, της εξάλειψης των διακρίσεων και των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού της παραπάνω ομάδας συνανθρώπων μας.

Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα τους, αγωνιζόμαστε για τη πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας και είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τους θεσμοθετημένους τους συλλόγους και σωματεία. Επίσης καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους ΑμεΑ να στραφούν προς τα συνδικάτα ώστε να ενδυναμώσουν την δυνατότητα παρέμβασής τους για την διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων τους.

H σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, δεν αποτελεί και δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να αποτελεί ημέρα γιορτής. Είναι ημέρα ευαισθητοποίησης, προβληματισμού και σκέψης. Ημέρα αφιερωμένη στον καθημερινό αγώνα των Ατόμων με Αναπηρία να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, συνήθως σε ένα αφιλόξενο για αυτούς περιβάλλον, στους οικείους τους που αγωνιούν μαζί τους νυχθημερόν και σε όλους τους εθελοντές, επιστήμονες, ειδικούς θεραπευτές που βρίσκονται δίπλα τους.

“Μπορώ να προσφέρω ό,τι κι εσύ, φτάνει

να μου δώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία… “

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ