Δήμαρχος Διστόμου: “Την Κλεισούρα και το Δίστομο ενώνουν οι δεσμοί του αίματος και της μνήμης”

Χαιρετισμό για την 77η Επέτειο Μνήμης της “Σφαγής της Κλεισούρας” έστειλε με επιστολή ο Δημαρχος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, Γιάννης Σταθάς στο Δήμαρχο Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη.

Δήμαρχος Διστόμου: “Την Κλεισούρα και το Δίστομο ενώνουν οι δεσμοί του αίματος και της μνήμης”Ο συνταγματάρχης Καρλ Σύμερς, επικεφαλής του 7ου Συντάγματος της 4ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων της Αστυνομίας των Ες Ες, που έδωσε την εντολή για την εκτέλεση των κατοίκων της Κλεισούρας της Καστοριάς, δυο μήνες μετά, στις 10 Ιούνη 1944, εισέβαλε με τους άνδρες του στο Δίστομο. “Σφαγίασαν με απερίγραπτο σαδισμό 223 κατοίκους, αποδεικνύοντας ότι τα αποτρόπαια εγκλήματα κατά του άμαχου πληθυσμού ήταν προγραμματισμένες στρατιωτικές ενέργειες και όχι ‘’αυθόρμητες αντιδράσεις’’ στα πλαίσια των πολεμικών επιχειρήσεων, όπως μέχρι σήμερα κάποιοι διατείνονται” αναφέρει ο κ. Σταθάς, προσθέτοντας πως “αν και η Σφαγή της Κλεισούρας χαρακτηρίστηκε ακόμη και από ανώτερα πολιτικά κλιμάκια των Ναζί ως «λουτρό αίματος», ο Σύμερς δεν τιμωρήθηκε ποτέ γι’ αυτό”.

Δήμαρχος Διστόμου: “Την Κλεισούρα και το Δίστομο ενώνουν οι δεσμοί του αίματος και της μνήμης”“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”, υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, ο οποίος έχει και τις ιδιότητες του Αντιπροέδρου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945 και του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών.

“Την Κλεισούρα και το Δίστομο ενώνουν οι δεσμοί του αίματος και της μνήμης. Του κοινού αίματος των αθώων που μαρτύρησαν κάτω από τη μάστιγα του ναζισμού, του αίματος που ζητάει Δικαίωση. Και της κοινής τραυματικής μνήμης του ναζιστικού εγκλήματος, αλλά και της δύσκολης επιβίωσης των κατοίκων”,  αναφέρει ο κ. Σταθάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος