Αμύνταιο: Παρακολούθηση καθιζήσεων σε Βαλτόνερα και Φανό

Η καταγραφή καθιζήσεων στα Βαλτόνερα και στον Φανό του Δήμου Αμυνταίου, θα γίνει με την εγκατάσταση δικτύου καταγραφής διαφορικών καθιζήσεων, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Από το 2008 παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν οι πρώτες ρηγματώσεις εντός των οικισμών, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το ορυχείο Αμυνταίου, μεγάλο μέρος του οποίου κατέρρευσε το 2017.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, η χρονική διάρκεια εγκατάστασης του δικτύου καταγραφής του φαινομένου θα ξεπεράσει τον έναν χρόνο, προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός δεδομένων για τυχόν εξέλιξη του φαινομένου και να γίνει τοπογραφική αποτύπωση του οικισμού και της ευρύτερης περιοχής. Η δράση υλοποιείται μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με τίτλο: «Διερεύνηση των κατολισθητικών
φαινομένων και ρηγματώσεων στα Δ.Δ. Βαλτονέρων και Φανού (Δ. Αμυνταίου, Φλώρινας) – Εκτίμηση της κατάστασης».

Αυτοψία στον οικισμό πραγματοποίησε κλιμάκιο της Περιφέρειας την Τρίτη 12 Ιουλίου 2022, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Κασαπίδη, παρουσία του καθηγητή Εδαφοτεχνικής του ΑΠΘ Χρήστου Αναγνωστόπουλου. Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Μετάβασης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Στέργιος Κιάνας, ο Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Συλλίρης, ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Φλώρινας Παντελής Πηλείδης, ο Αντιδήμαρχος Αμυνταίου Παύλος Σαρηγιαννίδης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βαλτονέρων Κώστας Μελισσανίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος