Φαράγγι Σαμαριάς: Η άμεση επέμβασή της του έσωσε τη ζωή – Σωτήριες για τον Ισπανό τουρίστα οι πρώτες βοήθειες από την αγροτική γιατρό

Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση του Ισπανού τουρίστα, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά από κατολίσθηση στο Φαράγγι της Σαμαριάς και χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί το πόδι του. Ο 45χρονος στάθηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του, καθώς η αγροτική γιατρός τον κράτησε στη ζωή έως ότου φτάσει το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ. Η γιατρός μίλησε στην ΕΡΤ για τις δραματικές αυτές στιγμές, τονίζοντας ότι η άμεση παρέμβαση, έσωσε την ζωή του Ισπανού.

Η γη άρχισε να σείεται, βράχοι και πέτρες κατέρρεαν. Η 32χρονη γιατρός, Δανάη Δημητριάδη, βρισκόταν στη μέση του Φαραγγιού της Σαμαριάς την ώρα του ισχυρού σεισμού. Οταν ξεκίνησε η διαδικασία της ενημέρωσης μέσω των ασυρμάτων, πληροφορήθηκε πως υπήρξε ένας τραυματισμένος.

«Υπήρχε μια στιγμή κατά την οποία περπατούσα μόνη μου και προσπαθούσα να προσεγγίσω τον άνθρωπο και σκέφτομαι «τι κάνω τώρα; Είναι επικίνδυνο, μπορεί να γίνει μετασεισμός». Δεν είχαμε καν κάποια προστατευτικά για να πας να βοηθήσεις, να κάνεις ό, τι καλύτερο μπορείς αλλά όχι να προκαλέσεις περισσότερο κακό. (…) Τον προσεγγίζουμε. Ήταν ένας 45χρονος Ισπανός ήδη ακρωτηριασμένος, σε άλλη θέση αυτός, σε άλλη θέση το μέλος».

Ο άνδρας συνεχίζει να μάχεται για την ζωή του στο Νοσοκομείο των Χανίων, μία μάχη όμως που δεν θα είχε την ευκαιρία να δώσει καν, αν δεν του δίνονταν οι πρώτες βοήθειες, γεγονός που διευκρίνισε η γιατρός.

Η ΕΡΤ στο εργαστήριο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου – Εκεί καταγράφεται όλη η σεισμική δραστηριότητα

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν στενά το φαινόμενο. Η ΕΡΤ βρέθηκε στο εργαστήριο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου όπου σε πραγματικό χρόνο καταγράφεται όλη η σεισμική δραστηριότητα.

«Αυτό σημαίνει, για να μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, χρειάζεται να περιμένουνε κάποιο χρόνο ώστε να είμαστε σίγουροι ότι όλες οι συσσωρευμένες θλαστικές παραμορφώσεις έχουν εκτονωθεί. Θέλει το χρόνο του γιατί η φύση δε δουλεύει με τον ανθρώπινο χρόνο παρά μόνο με τον δικό της» είπε ο καθηγητής Γεωφυσικής και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Φίλιππος Βαλλιανάτος.

Κλειστά παραμένουν τα μεγάλα φαράγγια σε Χανιά και Ρέθυμνο, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες καταγραφής των κατολισθήσεων στον εθνικό δρυμό Σαμαριάς.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου, Βαλέρια Δολαψάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος