Πρωτογενής Τομέας
Σταθερά στο μπλόκο του δυτικού κόμβου της Εγνατίας τα 300 τρακτέρ
Σε δίωρο αποκλεισμό από τις 12-2 το μ.μ. των δύο ρευμάτων της Εγνατίας οδού στον δυτικό κόμβο της Κομοτηνής, προβαίνουν οι Αγρότες, κατ’όπιν συνεννόησης με την πανελλήνια συντονιστική επιτροπή Αγροτών.
Την ίδια ώρα κλείνουν και οι Αγρότες στο μπλόκο της γέφυρας Νέστου στην παλιά εθνική οδό Ξάνθης-Καβάλας.
Κατά τη δίωρη διάρκεια του αποκλεισμού, η κυκλοφορία διεξάγεται μέσα από την πόλη της Κομοτηνής, προκαλώντας αρκετά μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα, καθώς μεγάλα φορτηγά περνούν μέσα από την πόλη.
Εκτός του κυκλοφοριακού ανησυχίες εκφράζονται και ανησυχίες για τους φοιτητές που δεν μπορούν να φύγουν ή να έλθουν στην Κομοτηνής για την εξεταστική περίοδο, καθώς δεν εκτελούνται δρομολόγια για Κομοτηνή από τα Κτελ του Κηφισσού. Το Κτελ Ροδόπης ωστόσο ενημερώνει πως μέχρι Θες/νικη γίνονται τα δρομολόγια με κάποια καθυστέρηση, ενώ για Αθήνα εκτελείται μόνο το βραδινό δρομολόγιο.
Οι Αγρότες χθες πραγματοποίησαν συνάντηση στο Επιμελητήριο της Ξάνθης μετά από πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής ΑΜ-Θ, όπου αποφάσισαν να βρεθούν την ερχόμενη Τρίτη στη Θες/νικη για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους και εν όψει της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Κοινωνία-Εθελοντισμός
Έναρξη λειτουργίας Κοινωνικού Ιατρείου Κομοτηνής
Την ερχόμενη Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016 γίνεται η έναρξη λειτουργίας του Εθελοντικού Κοινωνικού Ιατρείου Κομοτηνής τις ώρες 17:30 έως 20:00. Από την ερχόμενη εβδομάδα, το Κοινωνικό Ιατρείο θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, από τις 18:00 έως τις 20:00.
Πρόκειται για μια δράση αλληλεγγύης που έχει στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε απόρους και ανασφάλιστους ασθενείς που δεν έχουν καμία δυνατότητα πρόσβασης στην Υγεία.
Το Εθελοντικό Κοινωνικό Ιατρείο Κομοτηνής στεγάζεται στο ισόγειο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, στην οδό Καβείρων 12 στην Κομοτηνή και αποτελεί πρωτοβουλία της ομάδας με την επωνυμία Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλάζω «ΤΟΡΑλλάζω».
Η διοικούσα επιτροπή του Κοινωνικού Ιατρείου Κομοτηνής καλεί τους ενδιαφερόμενους εθελοντές, γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και πολίτες να στηρίξουν το έργο του, εθελοντικά.
Για το Κοινωνικό Ιατρείο μίλησε ο επιστημονικός υπεύθυνος, Γιατρός Πνευμονολόγος, Κοσμάς Παπαχρήστου, τονίζοντας πως η Κομοτηνή ήταν η μόνη πόλη που δεν διέθετε Κοινωνικό Ιατρείο, το οποίο έρχεται να καλύψει τα πολλαπλά που δημιούργησε η κρίση, στη βάση της Αλληλεγγύης.
Τουρισμός
Και γαστρονομικός προορισμός η ΑΜ-Θ
Σε πλήρη προετοιμασία βρίσκεται η Αντιπεριφέρεια Τουρισμού για την αποστολή υλικού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε χώρες της Ευρώπης.
Το υλικό αυτό θα προβάλλει την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ως Γαστρονομικό προορισμό, καθώς θα περιλαμβάνει το γευστικό στίγμα του κάθε νομού, με τις δικές του γαστρονομικές συνήθειες και παραδόσεις.
Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΑ Κομοτηνής του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Μιχάλη Αμοιρίδη, το υλικό θα παρουσιασθεί πρώτα στην Περιφέρεια.
Παράλληλα η Περιφέρεια θα συμμετάσχει και σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών, ενώ προγραμματίζονται και ενέργειες και πρωτοβουλίες και με οργανωμένους φορείς και επιμελητήρια.
Επίσης ο κ. Αμοιρίδης ανακοίνωσε πως τον ερχόμενο Απρίλιο θα λάβει χώρα η δεύτερη συνέργεια στην Καβάλα.
Τέλος για άλλη μια φορά ο κ. Αμοιρίδης κάλεσε ανθρώπους να ασχοληθούν με τον τουρισμό και να κάνουν επενδύσεις στις οποίες αρωγός θα σταθεί και η περιφέρεια, ενισχύοντας τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ.
Αγορά-Επιχειρήσεις
Χωρίς εγγυητική επιστολή εντάσσονται οι επιχειρήσει στο νέο ΕΣΠΑ
Χωρίς να απαιτείται εγγυητική επιστολή θα μπορούν πλέον οι επιχειρήσεις που θα εντάσσονται στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ να κάνουν χρήση της προκαταβολής ώστε να διευκολύνεται η ρευστότητά τους. Τα ποσά της προκαταβολής αυτής, ύψους έως 40%, θα κατατίθενται σε λογαριασμό ο οποίος θα αποδεσμεύεται σταδιακά για πληρωμές που αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο Αλέξης Χαρίτσης, υφ. Οικονομίας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο και στην εφημερίδα Αγορά.
Κόμματα
Η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Ξάνθη για το ασφαλιστικό
Με πορεία στους κεντρικούς δρόμους και στο παζάρι της Ξάνθης ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό, το πρωί του Σαββάτου. Με κυρίαρχα συνθήματα «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» και «Διαλύουν την ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο – πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο», οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν σε ξεσηκωμό έτσι ώστε τα αντιασφαλιστικά μέτρα να μην φτάσουν καν στη βουλή.
“Το επόμενο διάστημα κάθε σωματείο, κάθε εργαζόμενος, πρέπει να δώσει τη μάχη της επιτυχίας της γενικής απεργίας της 4ης Φλεβάρη” σημειώνει το ΠΑΜΕ.
Ανακοίνωση-κάλεσμα της Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε. Ξάνθης
Σύσκεψη για την αντιμετώπιση της “ασφαλιστικής” επιδρομής διοργανώνει σήμερα το βράδυ στο ξενοδοχείο “Δημόκριτος” η γραμματεία Ξάνθης της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.
Εκπαίδευση
Κύκλος ταινιών
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης & της ΦΕΞ οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο.
Τις συζητήσεις συντονίζει η Βασιλική Στυλιανίδου, μέλος της Ευρωπαϊκής Σχολής Ψυχανάλυσης FEDEPSY.
Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β’ θμιας Εκπαίδευσης.
Περισσότερες πληροφορίες στο 25410 25421, 6932451755
Σύλλογοι
4η χρονιά της δράσης Άη Βασίλης άργησε μια μέρα
Για τέταρτη συνεχή χρονιά λαμβάνει χώρα η κοινωνική δράση «ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα».
Σύμφωνα με αυτή γίνεται συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και ξηράς τροφής για κοινωνικά ευπαθείς και οικονομικά αδύνατες ομάδες.
Σύμφωνα με το μέλος της οργανωτικής επιτροπής Άρτεμις Τσολάκη, έχουν τοποθετηθεί ειδικοί σάκκοι σε διάφορα σημεία της πόλης, καφέ, εστιατόρια και 50 πολιτιστικούς συλλόγους, όπου οι πολίτες θα αφήνουν τα είδη που μπορούν.Η δράση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το πακετάρισμα των τροφίμων, τα οποία θα δοθούν στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής.
«Η κοινωνία της Κομοτηνής έχει αγκαλιάσει τη δράση αυτή και αυτό αποδεικνύεται με τον εμπλουτισμό των δράσεων, που γίνονται κάθε χρόνο», σημείωσε καταλήγοντας η κ. Τσολάκη.
Η Κατασκήνωση Αγάπης EUROTAXIδεύει
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Κατασκηνωτές» ευχαριστούν θερμά το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί Eurotaxi Xanthis για την πολύτιμη εθελοντική κίνηση τους να συμμετέχουν ως βασικοί αρωγοί της δράσης «Κατασκήνωση Αγάπης».
Στο πλαίσιο της συμμετοχής τα μέλη του σωματείου Eurotaxi Ξάνθης δέχονται τις προσφορές σε ρούχα, τρόφιμα μακράς διάρκειας, παιχνίδια και σχολικά ήδη και αναλαμβάνουν τη συγκέντρωση και μεταφορά τους στο σημείο διαλογής των «Κατασκηνωτών».Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες μπορούν σε οποιαδήποτε μετακίνηση τους με την Eurotaxi Ξάνθης ή ακόμα αν θέλουν και σε οποιοδήποτε σημείο στάθμευσης των οχημάτων της, να παραδώσουν στους οδηγούς τις προσφορές τους και αυτοί θα αναλάβουν εθελοντικά την παράδοση τους.
Εκδηλώσεις αγάπης και από Λέσχη Λάϊνς και Θράξιππο
Έως και την Κυριακή 31 Ιανουαρίου η ΛΕΣΧΗΣ LIONS ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ LEO ΘΡΑΞΙΠΠΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ συμμετέχουν στο πρόγραμμα Ο ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ.
Απαραίτητη προϋπόθεση, για όλους τους παλιούς και νέους φίλους που θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις,είναι να προσέλθουν με τρόφιμα για να γεμίσουν τους σάκκους του Αη Βασίλη.
Οι δράσεις της ομάδας της Λέσχης LionsΟρφέας και LeoΘράξιππος Κομοτηνής θα αφορούν Δωρεάν Σεμινάριο χειροποίητου κοσμήματος, Καφέ PRIMETIME(ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ), Δωρεάν Μαθήματα Bowling&Αγώνες μεταξύ παιδιών – μαμάδων.
Κοπή βασιλόπιτας από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης
Τη βασιλόπιτά του κόβει σήμερα το απόγευμα στα γραφεία του ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης και προσκαλεί τα μέλη του να παρευρεθούν στην εκδήλωση.
Πολιτισμός
Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Το 2ο Φεστιβάλ Αμερικανικού Κινηματογράφου πραγματοποιείται στην Ξάνθη με αφιέρωμα στον Tennessee Williams. Από την Κυριακή 24 έως και 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 στις 19.00 & στις 21.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.
Η κινηματογραφική λέσχη και το θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ «οδός ονείρων σε συνεργασία με το Αμερικανικό προξενείο, και την Αμερικανική Γωνιά Ξάνθης, μας ταξιδεύουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Αστυνομικό Δελτίο
Θανάσιμος τραυματισμός 21χρονου
Θανάσιμα τραυματίστηκε 21χρονος ημεδαπός χθες το πρωί, στο 27Ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Ξάνθης – παραλίας Αβδήρων, όταν το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε και επέβαιναν δύο 20χρονοι ημεδαποί, εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε σε δένδρο και ανετράπη.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης.
Αθλητική Ενημέρωση
Η ήττα φέρνει αλλαγές
Δεν τα κατάφερε το Σάββατο στη Μυτιλήνη ο Πανθρακικός, καθώς έχασε με 2-0 από την Καλλονή και πλέον η παραμονή στην σούπερλιγκ φαντάζει πολύ δύσκολη. Η ήττα φέρνει και αλλαγή προπονητή στην ομάδα και από ώρα σε ώρα αναμένεται να λυθεί η συνεργασία με τον Δημήτρη Ελευθερόποπυλο, ο οποίος οδεύει προς Βέροια.
Έπεσε μαχόμενη
Δεν τα κατάφερε το Σάββατο η Σκόντα Ξάνθη απέναντι στον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου αν και είχε πολύ καλή απόδοση, τελικά γνώρισε την ήττα με 1-0.
Νίκες για τις ομάδες της Θράκης
Με νίκες προχώρησαν χθες και οι τρεις ομάδες της Θράκης για τη 14η αγωνιστική της Γ΄ Εθνικής στο μπάσκετ .Μεγάλη νίκη πήρε η ΑΕΚομοτηνής μέσα στην Καβάλα από την Αγ. Βαρβάρα με 55-49, παίζοντας καταπληκτική άμυνα. Εκτός έδρας νίκη και για την Ασπίδα Ξάνθης που επιβλήθηκε με 69-76 του Ορφέα Ν. Σκοπού, ενώ ο ΓΑΣ Κομοτηνή κέρδισε στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης με 71-63 την Ελευθερούπολη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος