ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 9-10-2015

Μία ακόμα τραγωδία σημειώθηκε χθες τα μεσάνυχτα ανοιχτά της Συκαμνιάς στη Λέσβο, με θύμα ένα βρέφος ενός έτους. Η φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν 56 πρόσφυγες ανατράπηκε και οι άνθρωποι βρέθηκαν στη θάλασσα. Οι ναυαγοί εντοπίστηκαν λίγη ώρα αργότερα από σκάφους του λιμενικού το οποίο τους μετέφερε στο λιμάνι του Μολύβου. Στο βρέφος, το οποίο ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του δόθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες χωρίς όμως να γίνει δυνατή η ανάνηψή του.

Με ενστάσεις και αρκετές εντάσεις ολοκληρώθηκε η διαδικασία συζήτησης – διαβούλευσης για το περιφερειακό χωροταξικό στα σημεία που αφορούν στην Σάμο. Αρχικά έγινε αναλυτική παρουσίαση της πρότασης της μελέτης από στελέχη της διεύθυνσης χωροταξικού σχεδιασμού αλλά και από τους μελετητές. Από τους Σαμιώτες διαπιστώθηκε ότι από το χωροταξικό απουσιάζει η τουριστική ανάπτυξη του νησιού με τους μελετητές να ομολογούν ότι οι χάρτες στους οποίους βασίστηκαν είναι λάθος αλλά δεν μπορούν να τους αλλάξουν. Αποφασίστηκε την ερχόμενη εβδομάδα μια ολιγομελής επιτροπή με επικεφαλής τον βουλευτή τον αντιπερειφεριάρχη και τον δήμαρχο και εκπροσώπους φορέων ώστε να επισκεφθούν το αρμόδιο υπουργείο και να ζητήσουν τρίμηνη παράταση της ψήφισης του νέου χωροταξικού για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Και ενώ παραμένουν μεγάλα τα κενά στα σχολεία, καλά νέα για την ειδική εκπαίδευση στο Βόρειο Αιγαίο. Από τις τοποθετήσεις που έγιναν τις δύο τελευταίες ημέρες φαίνεται να καλύπτονται τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και στους τρεις νομούς στο Βόρειο Αιγαίο όπως είπε στο σταθμό μας ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, 15 καθηγητές, για τη Λέσβο, 6 για τη Χίο και 7 για τη Σάμο προβλέπει η τοποθέτηση αναπληρωτών καλύπτοντας τα κενά στη β΄βάθμια. Ανάλογη εικόνα και στην πρωτοβάθμια που μετά από τις τοποθετήσεις φαίνεται να μένουν μόλις ενα δύο κενά σε κάθε σχολείο. Τα προβλήματα ωστόσο δε λύνονται αφού μένει η τοποθέτηση βοηθητικού προσωπικού απαραίτητου για τη λειτουργία των ειδικών σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής θα βρίσκονται στα σχολεία τους από την επόμενη εβδομάδα. Στη Λήμνο στο ειδικό δημοτικό σχολείο απουσία μέχρι τώρα δασκάλων αλλά και λοιπού προσωπικού η διευθύντρια του σχολείου Μανια Καταβενίδου αποφάσισε να το λειτουργήσει μόνη της προκειμένου τα παιδιά να μην κάθονται στο σπίτι τους.

Την συμπαράστασή του εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου με ανακοίνωσή του  προς τους συναδέλφους τους στο Νοσοκομείο οι οποίοι παραπέμπονται στη δικαιοσύνη γιατί εμπόδισαν να πραγματοποιηθεί η αιμοδοσία της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ που ήταν μόνο για Έλληνες. Ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου καταδικάζει επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του,  τη στάση της διοικήτριας  του  Γενικού Νοσοκομείου Σάμου κ. Βασιλική Πατλάκα Σίδερη που,  όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, ενώ θα μπορούσε να αποτρέψει από μόνη της αυτή την αιμοδοσία με τον τίτλο «μόνο για Έλληνες», διότι η αιμοδοσία είναι μια πανανθρώπινη πράξη ζωής σε όποια και όποιον την έχει ανάγκη, ζήτησε με αναφορά της στον εισαγγελέα τη δίωξη των συνδικαλιστών, δηλαδή ότι έπραξαν και οι χρυσαυγίτες.

Αντιδρούν στο ενδεχόμενο συνένωσης της ΓΓ Αιγαίου με την Αποκεντρωμένη διοίκηση οι εργαζόμενοι της αποκεντρωμένης με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας από το βήμα της βουλής κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο οποίος αναφέρθηκε στην «Αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, για τη δημιουργία ενός ισχυρού διοικητικού φορέα με την απαιτούμενη δομή και τους αναγκαίους πόρους, για την πλήρη εφαρμογή της Ρήτρας Νησιωτικότητας και εν γένει της Νησιωτικής Πολιτικής με συγχώνευση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου». “Προφανώς και θα περιμένουμε ως εργαζόμενοι στο νησιωτικό χώρο, να δούμε εν τοις πράγμασι τη ρήτρα Νησιωτικότητας και τη νησιωτική πολιτική σε όλους τους τομείς της ζωής των νησιωτών” τονίζουν οι εργαζόμενοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όμως διαφωνούν κάθετα με τη συγχώνευση των δύο υπηρεσιών.

Νεκρός στην περιοχή κοντά στο βουνό Μελεγάκη στους Κοσμαδαίους βρέθηκε από την Ομάδα Διάσωσης Σάμου χθες εξηνταπεντάχρονος από το Καρλόβασι. Τον άτυχο άνδρα αναζητούσαν οι δικοί του και χρειάστηκε η συνδρομή της Ε.Ο.Δ για να τον εντοπίσει τελικά νεκρό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για κυνηγό που είχε φύγει νωρίς το πρωί από το σπίτι του με αποτέλεσμα οι δικοί του να ανησυχήσουν και να αναζητήσουν τα ίχνη του .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος