ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 7-10-2015

Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο και η λύση του θα έρθει μέσα από μια Ευρώπη αλληλεγγύης είναι το μήνυμα που εξέφρασαν στη χθεσινή τους επίσκεψή τους στη Λέσβο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Αυστριακός Καγγελάριος Βέρνερ Φάιμαν. Οι δύο ηγέτες επισκέφθηκαν τις δομές που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και είχαν συνάντηση με το δήμαρχο Λέσβου ο οποίος παρουσίασε για ακόμα μία φορά την πρότασή του. Ο κ. Τσίπρας, δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο έκτακτης επιχορήγησης προς το Δήμο Λέσβου, για την κάλυψη των εξόδων που δημιουργούνται από την διαχείριση των πολύ μεγάλων μεταναστευτικών ροών και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Λέσβος είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Αλληλεγγύης. Ο κ. Φάϊνμαν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόταση του Δημάρχου για την πραγματοποίηση της καταγραφής των προσφύγων – μεταναστών στην Τουρκία και ανέφερε ότι αυτό που έχει επιτύχει ο κ. Γαληνός είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο.

Τη διαφωνία του ΚΚΕ στη δημιουργία hot spot στα νησιά εξέφρασε η τομεακή επιτροπή Λέσβου του κόμματος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Αντίθετα προτείνει να δημιουργηθούν τρία μεγάλα κέντρα υποδοχής κοντά στην πόλη , στεγασμένα και εφοδιασμένα με υποδομές και εξοπλισμό και εκεί να γίνεται η καταγραφή-ταυτοποίηση , να εκδίδονται και να δίνονται τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και τα εισιτήρια για τη μεταφορά τους από το νησί και μάλιστα για την απ’ ευθείας μεταφορά τους στις χώρες που θέλουν να μεταβούν.

Επταμελής ομάδα εθελοντών του ερυθρού σταυρού από την Ισπανία βρίσκεται στη Σάμο προκειμένου να βοηθήσει στο δύσκολο έργο των δεκάδων εθελοντών της Σάμου, των μελών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αλλά και των σωμάτων ασφαλείας.

Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου Σάμου και στα αγροτικά ιατρεία του νησιού διεκδικώντας για ακόμα μια φορά τα δεδουλευμένα τους από υπερωρίες εφημερίες από τον Ιανουάριο.
Χθες μάλιστα πήραν για άλλη μια φορά διαβεβαιώσεις δια μέσου του πολιτικού γραφείου του βουλευτή ότι άμεσα θα καταβληθούν τα χρήματα που τους οφείλονται . Όπως κοινοποίησε ο κύριος Σεβαστάκης μετά από επαφές που είχε με τον Υπουργό Υγείας αλλά και τον Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ τον βεβαίωσαν ότι τα χρήματα είναι ήδη κατατεθειμένα στους λογαριασμούς των ΔΥΠΕ και των νοσοκομείων και επίκειται η άμεση ενταλματοποίησή τους. Οι εργαζόμενοι όμως δήλωσαν στην ΕΡΑ Αιγαίου ότι αυτά τα ακούν από τον Μάρτιο και δε θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις αν δεν πιστωθούν οι λογαριασμοί τους.

Η αδυναμία της 2ης ΥΠΕ να διαχειριστεί τη λειτουργία των κέντρων υγείας και αγροτικών ιατρείων έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. “Δεν είναι μόνο το θέμα των οφειλών στους εργαζόμενους , τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Αιγαίου ο Στρατής Παυλής από την Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Λέσβου και διευθυντής του κέντρου υγείας Αντισσας. Αυτή τη στιγμή έχουμε πρόβλημα ακόμα και για την προμήθεια των ασθενοφόρων με καύσιμα αφού η 2η ΥΠΕ δεν φρόντισε για την πληρωμή του πρατηρίου που μας προμηθεύει και λειτουργούμε τα ασθενοφόρα με δωρεές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδυναμίας της διοικητικής επίβλεψης των κέντρων υγείας είναι ότι ζήτησαν από το κέντρο υγείας Άντισσας να βοηθήσουμε το Κέντρο Υγείας Κάσου σε παραγγελίες προμηθειών”.

Στους 150 εκπαιδευτικούς ανέρχονται τα κενά δασκάλων και νηπιαγωγών στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, σύμφωνα με το Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών του νομού. Χαρακτηρίζοντας «οικτρή» την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, το προεδρείο του Συλλόγου έδωσε και παραδείγματα σχολείων που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα. Για παράδειγμα στο 11ο δημοτικό σχολείο, ένας εκπαιδευτικός καλείται να έχει στο ολοήμερο 101 παιδιά, όταν πρέπει να έχει το πολύ 50. Στο Ειδικό Νηπιαγωγείο, μία νηπιαγωγός υποχρεώνεται να έχει 10 παιδιά, πράγμα αδύνατο για την παροχή σωστών εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Καλώντας τους γονείς να βρεθούν στο πλευρό των δασκάλων έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ο Σύλλογος Δασκάλων διοργανώνει σήμερα Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. συνάντηση στα γραφεία του με τους συλλόγους των γονέων & κηδεμόνων σε δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Στη Θύμαινα τώρα το μικρό νησάκι των Φούρνων δεν υπάρχει ούτε δάσκαλος ούτε γιατρός. Έκκληση στους υπεύθυνους απευθύνει μέσα από την ΕΡΑ Αιγαίου ο θυμαινάρχης Στέλιος Μαρκάκης να ακούσει η πολιτεία.

Την ίδρυση Κέντρου Εφαρμοσμένης Έρευνας, που σκοπό θα έχει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων μαστίχας υψηλής προστιθέμενης αξίας αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, ανακοίνωσαν τα στελέχη της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη, διοίκηση και στελέχη της ΕΜΧ καθώς και επιστημονικοί συνεργάτες παρουσίασαν τις επιτυχίες της μαστίχας που λίγο καιρό πριν κατέκτησε φαρμακευτικές μονογραφίες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ).

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών το οποίο παρέχει δωρεάν  όπου εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως κοινωνική στήριξη σε γυναίκες θύματα βίας, ψυχολογική υποστήριξη και νομικές συμβουλές λειτουργεί ο Δήμος Χίου, μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας. Οι ενδιαφερόμενες και ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού στο τηλέφωνο 2271350040, από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 8:00π.μ – 4:00μ.μ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος