ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 25-9-2015

Πάνω από 4.000 πρόσφυγες φτάνουν καθημερινά στη Λέσβο από τα απέναντι Τουρκικά παράλια, ενώ έχει τριπλασιαστεί και ο αριθμός των προσφυγικών ροών και στη Χίο. Τα πλοία δεν προλαβαίνουν τις ροές και ενώ όταν αναχωρεί ένα πλοίο παρατηρείται ανακούφιση των χώρων του λιμανιού αλλά και άλλων σημείων της πόλης, γρήγορα και πάλι γεμίζουν από τους ανθρώπους που κατά χιλιάδες φτάνουν καθημερινά στο νησί. Σήμερα 2.000 άτομα θα μεταφέρει το “Πάτμος “ και άλλα 909 το πλοίο της γραμμής το απόγευμα ενώ αύριο το πρωί θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης το πλοίο Τέρρα Τζετ. Οι διεργασίες συνεχίζονται για την εξεύρεση χώρων καταγραφής στο Βόρειο μέρος του νησιού ενώ σήμερα το πρωί ολιγόωρη κατάληψη έκαναν κάτοικοι της Κλειούς στο πρώην εργοστάσιο Κολιός που παραχωρήθηκε στη ΜΚΟ πρώτη στάση για μια πρώτη εξυπηρέτηση των προσφύγων που βγαίνουν στην περιοχή.

Η Ευρώπη μας αφήνει στο έλεος των διακινητών ανθρώπινων ψυχών τόνισε ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός σχολιάζοντας τις αποφάσεις της χθεσινής άτυπης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ Γαληνός τόνισε: “γίνονται πάρα πολλές συσκέψεις αλλά δυστυχώς δε βλέπω να παίρνονται αποφάσεις οι οποίες να κινούνται προς στη σωστή κατεύθυνση. Εδώ και πάρα πολύ καιρό φωνάζω πως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί στην Τουρκία. Όσο δεν αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη διαχείριση του προβλήματος η Ε.Ε. τότε αφήνει να το κάνουν αυτό οι δουλέμποροι και οι διακινητές, οι οποίοι στέλνουν ανθρώπους στο θάνατο. Παίρνουν πολλά χρήματα από τους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους, πολλοί μάλιστα από τους οποίους πνίγονται και απλώς εμείς παρακολουθούμαι και συσκεπτόμαστε. Η λύση είναι σχετικά απλή. Η καταγραφή θα πρέπει να γίνεται στην Τουρκία και από εκεί να φεύγουν με όποιο τρόπο επιθυμούν οι πρόσφυγες για τις χώρες που θέλουν. Αν οι προβλέψεις για τον πόλεμο της Συρίας λένε πως αυτός θα τελειώσει σύντομα, τότε θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στην Τουρκία, ώστε να φιλοξενήσει τους ανθρώπους αυτούς μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν να γυρίσουν στις εστίες τους”.
Τη συμπαράσταση όλων των κατοίκων του νησιού για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και πέφτει δυσανάλογο βάρος στη Λέσβο ζήτησε ο Σπύρος Γαληνός, αναφερόμενος στο σχέδιο δημιουργίας υποδομών υποδοχής προσφύγων κυρίως στο βόρειο κομμάτι του νησιού. Οι ακραίες φωνές δε βοηθούν και οι λύσεις θα πρέπει να βρεθούν μέσα από λογικές προτάσεις για ένα πρόβλημα που αν και δεν είμαστε υπεύθυνοι έχουμε ιστορικό χρέος να διαχειριστούμε.

Οριστικοποιήθηκε η πρώτη αμάδα νησιών που παύει από την επόμενη Πέμπτη 1η Οκτώβρη να ισχύει μειωμένος ΦΠΑ .

Από τα πιο κοντινά και πιο τουριστικά νησιά αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στο Αιγαίο. Η Πάρος,η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Νάξος, η Σύρος, η Τήνος και η Μύλος θα περιλαμβάνονται στη πρώτη ομάδα σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει καθώς από την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει, βάση μνημονίου, να καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ στην πρώτη παρτίδα νησιών προκειμένου να συνεχισθεί τον Ιούνιο του 2016 με μια δεύτερη ομάδα νησιών και να ολοκληρωθεί την 1 Ιανουαρίου του 2017 με την τρίτη και τελευταία ομάδα. Τα 7 αυτά νησιά των Κυκλάδων θα είναι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, στην πρώτη ομάδα όπου ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ θα καταργηθεί άμεσα από την 1η Οκτωβρίου. Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, και των αναπληρωτών υπουργών Γιώργου Χουλιαράκη και Τρύφων Αλεξιάδη στην οποία συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου. Οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν για το σύνολο των νησιών που θα συμμετέχουν στην πρώτη λίστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ως την προσεχή Δευτέρα για την εφαρμογή του μέτρου.  Για τα νησιά που τελικά θα επιλεγούν αυτό σημαίνει ότι οι συντελεστές του ΦΠΑ θα αυξηθούν από 5%,9% και 16% σήμερα σε 6%,13% και 23% όπως ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο έλεος του θεού αφήνει ανάπηρο πυροσβέστη η βραδυπορία της δημόσιας μηχανής

Αβοήθητο αφήνει η κρατική μηχανή έναν πυροσβέστη από τη Μυτιλήνη που έμεινε κατά 90% ανάπηρος μετά από τροχαίο ατύχημα εν ώρα υπηρεσίας. Πριν από δύο χρόνια ο άνθρωπος αυτός πυροσβέστης 5ετούς θητείας είχε ένα τροχαίο ατύχημα το οποίο αναγνωρίστηκε μετά από ΕΔΕ ως εργατικό ατύχημα εν ώρα υπηρεσίας, και του δόθηκε το ανώτερο όριο αναρρωτικής άδειας που έληξε χθες 24-9-2015. Σύμφωνα με γνωμάτευση της επιτροπής αναπηρίας του ΙΚΑ ο Λ.Π. έχει συνολικό ποσοστό αναπηρίας 90% και είναι ανίκανος για εργασία. Όπως εξήγησε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο δικηγόρος του πυροσβέστη, “έχει ήδη καταθέσει αίτημα να εξετασθεί από την ανώτατη υγειονομική επιτροπή προκειμένου να τεθεί σε μόνιμη διαθεσιμότητα και η απάντηση που πήρε την ημέρα που έληγε η αναρρωτική του άδεια ήταν ότι το αίτημά του πρέπει να υποβληθεί ως ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας που πρέπει να υποβάλει το ερώτημα “εκλείπει τη δεδομένη χρονική περίοδο λόγω των εκλογών” . Από σήμερα όμως o άνθρωπος αυτός μένει στο έλεος του θεού χωρίς πόρους και με μεγάλες οικονομικές ανάγκες στην υγειονομική του φροντίδα. Ο πυροσβέστης αν και 5ετούς θητείας δικαιούται μόνιμης διαθεσιμότητα αφού με το νόμο 38/39 του 2011 τα δικαιώματα των 5ετούς θητείας εξομοιώνονται με αυτά των μονίμων συναδέλφων εφόσον το πόρισμα της ΕΔΕ αναγνωρίζει ότι πρόκειται για εργατικό ατύχημα “εν τη υπηρεσία διατελών και ένεκα ταύτης”.
Στο πλευρό του πυροσβέστη και η ένωση πυροσβεστικών υπαλλήλων Βορείου Αιγαίου που με πικρία διαπιστώνουν την εγκατάλειψη της κρατικής μέριμνας στους ανθρώπους που έχουν βρεθεί σ΄ αυτή την κατάσταση στην προσπάθειά τους να σώσουν τη ζωή και την περιουσία των συνανθρώπων τους.

Εκεί που δεν φτάνουν τα υπουργεία Παιδείας και Αθλητισμού
Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ικαρίας “Κάβο Πάπας” ανέλαβε την πρωτοβουλία, για την αγορά και τη μεταφορά ενός πλήρη εξοπλισμού του Νηπιαγωγείου Καρκιναγρίου ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Στο νηπιαγωγείο που παραμένει κλειστό λόγω απουσίας νηπιαγωγού έγιναν παρεμβάσεις 6.οοο ευρώ.

Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο στην Ιμβρο
Μια νέα σελίδα γράφεται στο βιβλίο της Ιμβριακής Κοινότητας με την επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του Ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου, που ακολουθεί αυτή του Δημοτικού το 2013, στην Ίμβρο. “Μετά από 51 χρόνια σιωπής, αλλά συγχρόνως και άσβεστης ελπίδας” όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ, ο Διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκείου της Ίμβρου, Ιωακείμ Καμπουρόπουλος, ολοκληρώνεται ο κύκλος όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στην Ίμβρο, με την τελετή έναρξης της σχολικής περιόδου 2015-16, που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 στις 2 το μεσημέρι στ’ Αγρίδια. Σύμφωνα με τον Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Ίμβρου “δικαιώνεται και με τον καλύτερο τρόπο ο αγώνας, όλων αυτών των ανωνύμων ή επωνύμων ανθρώπων και των φορέων, που είτε με τις δωρεές τους είτε με την αγόγγυστη και ανιδιοτελή συμμετοχή τους, αφενός οραματίστηκαν την επανασύσταση και λειτουργία της Ελληνόφωνης εκπαίδευσης στο νησί και αφετέρου ολοκληρώνουν και πραγματώνουν το όνειρο όλων των Ιμβρίων, τόσο αυτών που ζουν μόνιμα στο νησί , όσο και αυτών που ζουν στους τέσσερις ορίζοντες της Οικουμένης”. Την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στην ΄Ιμβρο υποστήριξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα εγκαινιάσει το σχολικό συγκρότημα, τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, ενώ καταλυτικός ήταν ο ρόλος των συλλόγων Ιμβρίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αλλά και των ελληνικών και τουρκικών αρχών.

Ενστάσεις από το Τεχνικό Επιμελητήριο Σάμου για το χωροταξικό
Το θέμα της αναθεώρησης και εξειδίκευσης του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 16 /9 ως τις 12/10 και σε έκτακτη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου ΣΑΜΟΥ μεκφράστηκαν από πολλούς μηχανικούς ενστάσεις για το μικρό χρονικό διάστημα της διαβούλευσης, καθώς επίσης επιφυλάξεις και αρνητικές κριτικές για τον τρόπο που προσεγγίζει το προσχέδιο της μελέτης τον μελλοντικό αναπτυξιακό σχεδιασμό του Νομού Σάμου και τις κατευθύνσεις στο πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα και ειδικότερα στο μεγάλο τομέα ανάπτυξης του τουρισμού.

Ημερίδα με τίτλο: «Καινοτομία και επιχειρηματικότητα στον τομέα τροφίμων και ποτών – Καλές πρακτικές στο νησί της Λέσβου» διοργανώνει την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 18:30 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου της Λέσβου η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ”. Βασικό αντικείμενο της ημερίδας αποτελεί η ενημέρωση του κοινού για τις επιχειρηματικές δυνατότητες και τις προκλήσεις που υπάρχουν στον τομέα των τροφίμων και ποτών, καθώς και η ανάδειξη καλών πρακτικών που έχει να επιδείξει η τοπική επιχειρηματικότητα στο νησί της Λέσβου.
Ειδικότερα, θα παρουσιασθούν στο κοινό καινοτόμες καλές πρακτικές επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Λέσβου με αντικείμενο την παραγωγή τοπικού λικέρ, την καλλιέργεια μανιταριών και την παραγωγή αλόης. Επιπλέον, θα γίνει παρουσίαση των δράσεων της σύμπραξης ΑΙΟΛΚΙΑ με εστίαση στη συμβολή της καινοτομίας στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, τόσο σε εξειδικευμένους τομείς στη Λέσβο, όσο και στις νησιωτικές περιοχές γενικότερα. Η ημερίδα σκοπό έχει, αφενός την ενεργοποίηση και την κινητοποίηση των τοπικών φορέων, με στόχο την εξασφάλιση θέσεων απασχόλησης, αφετέρου τη δημιουργία ερεθισμάτων για τη δραστηριοποίηση νέων, αλλά και λοιπών ενδιαφερομένων σχετικά με νέες μορφές επιχειρηματικότητας.

Την τελική φάση της συνάντησης μουσικών δημιουργών Μουσικοί Αγώνες Σίγρι 2015 οργανώνει αύριο Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 8 μ.μ. το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι. Στην τελική φάση του διαγωνισμού θα συμμετάσχουν δημιουργοί από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ζωντανά στο κοινό τα τραγούδια τους με τα οποία συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Τα τραγούδια θα βραβευτούν από 5μελή κριτική επιτροπή ενώ το βραβείο ερμηνείας θα δοθεί από το κοινό το οποίο θα ψηφίσει κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Πρόκειται για τους πρώτους μουσικούς αγώνες που οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και στόχος του είναι το φυσικό μνημείο του Απολιθωμένου Δάσους να αποτελέσει χώρο έμπνευσης και δημιουργίας για έλληνες καλλιτέχνες. Παράλληλα, στόχος του είναι να προσφέρει τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στους επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους τη δυνατότητα για γνωριμία με αξιόλογους δημιουργούς.

Παραδίδονται στους Σαμιώτες τα κοινόχρηστα ποδήλατα
Ξεκινάει την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου η πιλοτική λειτουργία της υπηρεσίας κοινόχρηστων ποδηλάτων Δήμου Σάμου. Το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων είναι μια αυτοεξυπηρετούμενη υπηρεσία, που αφορά στη διάθεση ποδηλάτων δημόσιας χρήσης για βραχυχρόνια χρήση. Εξυπηρετεί ατομικές μετακινήσεις με κατάλληλο ποδήλατο για δημόσια χρήση από ένα σημείο (αφετηρία) προς ένα άλλο σημείο (προορισμό), χωρίς υποχρέωση επιστροφής του ποδηλάτου στην αφετηρία. Η λειτουργία της υπηρεσίας επιτρέπεται μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών, και παρέχεται δωρεάν προς όλους τους χρήστες. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εκδώσουν την απαραίτητη κάρτα  που θα τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν τα ποδήλατα 3 ώρες την ημέρα.

Στην Ικαρία το 1ο αναρριχητικό φεστιβάλ του BOULDERING IKARIA!
Το Βοuldering Ikaria διοργανώνει το πρώτο του φεστιβάλ και προσκαλεί τους λάτρεις της αναρρίχησης boulder για πρώτη φορά στην Ικαρία από τις 24 μέχρι και 28 Οκτωβρίου σε μια μεγάλη συνάντηση. Μετά την ολοκλήρωση των πρώτων αναρριχητικών πάρκων με τη συνεργασία του Δήμου Ικαρίας και τη διάνοιξη 300 διαδρομών boulder, οι διοργανωτές στοχεύουν στην ανάπτυξη και διάδοση του νέου αυτού είδους εναλλακτικού τουρισμού στο νησί.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν και να σκαρφαλώσουν στα αναρριχητικά πάρκα ενώ την Δευτέρα 26/10 στις 9 μ.μ. στην αίθουσα του  ξενοδοχείου Ερωφίλη στον Αρμενιστή να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του σχεδίου Bouldering Ikaria και Climbing Ikaria με σκοπό την προβολή και ενημέρωση για τις δυνατότητες του νησιού για σκαρφάλωμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος