ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 16-9-2015

500 χιλιάδες ευρώ η πρώτη βοήθεια στη Λέσβο για το προσφυγικό.
Την πρώτη οικονομική βοήθεια για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος θα λάβει ο δήμος Λέσβου από τα κονδύλια που θα εκταμιευθούν το αμέσως επόμενο διάστημα για τη χώρα μας. Σύμφωνα με ενημέρωση του Δημάρχου από το Υπουργείο Εσωτερικών τα χρήματα αυτά έχουν εγκριθεί  και θα εκταμιευθούν σύντομα. «Επιδιώκουμε αυτά τα χρήματα να είναι μια πρώτη δόση της βοήθειας καθώς μέχρι σήμερα ο δήμος έχει δαπανήσει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για τις ανάγκες που δημιουργούνται στο νησί από τόσους χιλιάδες ανθρώπους στην καθαριότητα, στο νερό στο ρεύμα ” δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. “Κάθε μήνα απαιτούνται 200.000 ευρώ για να αντεπεξέλθει ο δήμος απέναντι στους πολίτες στον τομέα της καθαριότητας αλλά και την αποκατάσταση των φθορών όπου δημιουργούνται”.

Εκστρατεία καθαρισμού των ακτών έχει ξεκινήσει ο Δήμος και συνεργεία καθαριότητας χθες καθάρισαν την παραλία της Εφταλούς η οποία σήμερα είναι πάλι γεμάτη αφού με αμείωτο ρυθμό φτάνουν οι βάρκες από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Ο καθαρισμός συνεχίζεται και σήμερα με επίκεντρο από την Εφταλού μέχρι τη Σκαμιά.
Όσον αφορά τη βοήθεια που ανακοίνωσαν δήμαρχοι από την υπόλοιπη Ελλάδα αυτή δεν έφτασε ποτέ στο νησί και έμεινε σε επίπεδο ανακοινώσεων. “Περιμένουμε τη βοήθεια αυτή σε μηχανήματα καθαρισμού κυρίως αλλά και όπως μπορούν οι υπόλοιποι δήμοι να συνδράμουν στις αυξημένες ανάγκες της Λέσβου για τη διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος” τόνισε ο Σπύρος Γαληνός

Την ερχόμενη Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, για να συζητήσουν τη μεταναστευτική κρίση, ανακοίνωσε το Λουξεμβούργο, καθώς η σύνοδος της Δευτέρας κατέληξε σε αδιέξοδο.

Την παραμονή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται μεγάλο προσφυγικό ρεύμα, ως αντιστάθμισμα των απωλειών στον τουριστικό τομέα θα προτάξουν οι φορείς του τουρισμού στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο επιμελητήριο Λέσβου με την συμμετοχή του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού και της Πρόεδρος του ΕΟΤ.

Ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός έχοντας την εμπειρία αφού το νησί βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αύξησης των προσφυγικών ροών. Η πρόταση που κοινοποιείται στην κυβέρνηση αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών.

Εν πλω γεννήθηκε σήμερα το πρωί, από Χίο για Πειραιά, ένα αγοράκι από μάνα σύρια.
Οι γονείς είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο ΑΡΙΑΔΝΗ, όταν τη μητέρα την έπιασαν οι πόνοι και ενώ ο καπετάνιος αποφάσισε να επιστρέψει στο λιμάνι της Χίου, παράλληλα κάλεσαν από τα μεγάφωνα όποιος ή όποια μπορούν να βοηθήσουν να το κάνει. Πράγματι μια μαία πρόσφερε τις υπηρεσίες της και μαζί με τον καπετάνιο έφεραν στη ζωή το αγοράκι που φθάνοντας στο λιμάνι μεταφέρθηκαν μητέρα και βρέφος στη μαιευτική κλινική του Σκυλίτσειου νοσοκομείου Χίου. Την 1η Σεπτέμβρη στο νοσοκομείο του νησιού γεννήθηκε και ένα κοριτσάκι από σύρια μητέρα.

Αίσιο τέλος  είχε η μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού 70 μεταναστών που  στήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε πολύ δύσβατη περιοχή ένα μίλι από το Ακρωτήριο Πράσσο προς το Γαλάζιο.   Λόγω των ενισχυμένων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή  υπήρξε δυσκολία στην προσέγγιση της περιοχής από σκάφη για τον απεγκλωβισμό των μεταναστών που κυρίως ήταν μικρά παιδιά και γυναίκες .

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε στο Ακρωτήρι Πράσσο στη Σάμο,  λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης. Οι 20 μετανάστες που βρέθηκαν στην περιοχή μεταφέρθηκαν σώοι στην περιοχή  Μουρτιά και από εκεί στο Λιμεναρχείο.

Για πρώτη φορά ο δήμος Σάμου  θα συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας   από τις 16 ως τις 22 Σεπτεμβρίου.  Οι  δράσεις που θα υλοποιηθούν με την συμμετοχή πολιτών και συλλόγων, έχουν στόχο να ενθαρρύνουν  τον  εναλλακτικό  τρόπο μετακίνησης στην πόλη.

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την τελική πρόταση της μελέτης «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και Εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου». Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 και θα ολοκληρωθεί με τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν 3 ανοιχτές ενημερωτικές συναντήσεις σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο. Όλα τα στοιχεία της Μελέτης (κείμενα και χάρτες) τίθενται σε κοινή πρόσβαση για αναλυτική ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου φορέα ή πολίτη.

Συνεχίζεται και σήμερα πρωί και απόγευμα η εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιεί στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών κι δωρητών οργάνων σώματος. Οι ανάγκες για αίμα στο νοσοκομείο είναι αυξημένες και είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή όλων των εν δυνάμει αιμοδοτών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος