ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 14-9-2015

Ανείπωτη τραγωδία στο Αιγαίο για ακόμα μια φορά. Άλλοι 34 άνθρωποι στην προσπάθεια μιας καλλίτερης ζωής βρήκαν τραγικό θάνατο στα νερά του Αιγαίου μετά από ανατροπή σκάφους με πρόσφυγες ανοιχτά του Φαρμακονησίου χθες το πρωί. Στους 34 νεκρούς που έχουν περισυλλεγεί μέχρι στιγμής, περιλαμβάνονται τέσσερα βρέφη και 11 μικρά παιδιά. Από τη θαλάσσια περιοχή έχουν ανασυρθεί επίσης οι σωροί δέκα γυναικών και εννιά ανδρών.

Αλλεπάλληλες επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο. Άκαρπες απέβησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων ανηλίκων οι οποίοι σύμφωνα με τις μαρτυρίες των 25 διασωθέντων αλλοδαπών , ήταν μαζί τους στη πλαστική βάρκα που βυθίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου Βόρεια της Σάμου.

Συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή Μυστεγνών Λέσβου για τον εντοπισμό 20χρονου πρόσφυγα όταν προχθές βρέθηκαν στο νερό μαζί με άλλα 32 άτομα.

Η διαβεβαίωση πως το σχέδιο διαχείρισης της μεταναστευτικής ροής εφαρμόζεται αποτελεσματικά αλλά και με σαφής αιχμές σε όσους αναφέρονται επικριτικά στην Ελλάδα για τη στάση της στο προσφυγικό ζήτημα συμπεριλαμβάνονται στη δήλωση της Πρωθυπουργού Β. Θάνου, η οποία βρέθηκε χθες στη Μυτιλήνη. “Σε συνδυασμό με τα μέτρα που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση δώσαμε έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης. Δρομολογήθηκαν πλοία για τη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου και παράλληλα έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων”. Τέλος η πρωθυπουργός ενημέρωσε πως στις 15 του Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 33 εκατομμυρίων ευρώ μετά από απόφαση της κομισιόν για ενίσχυση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Ολοκληρώνει σήμερα την τετραήμερη περιοδεία του στη Χίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Το πρωί χοροστάτησε στην πατριαρχική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Τίμιου Σταυρού Καρδαμύλων και ακολούθησε αγιασμός στη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων στο «σπίτι της Μαρίας».

Μεταξύ των μέτρων που είχαν αποφασιστεί για την ανακούφιση των νησιών που δέχονται το μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα είναι στοχευμένες δράσεις προβολής τους και για το σκοπό αυτό σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι στο επιμελητήριο με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού και της Πρόεδρος του ΕΟΤ, οι οποίοι σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης και του Τουρισμού,θα οργανώσουν το εν λόγω πρόγραμμα ειδικής τουριστικής προβολής.

Στη λειτουργία κέντρου καταγραφής στο πρώην στρατόπεδο Πέτρας αντιδρά μερίδα του κόσμου ενώ ο δήμαρχος Λέσβου που μεταβαίνει σήμερα στην περιοχή σε δήλωσή του τόνισε ότι «οι υλοποιούμενοι σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και την όσο το δυνατόν ταχύτερη καταγραφή των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, είναι σωστά μελετημένοι και αποτελεσματικοί, όπως αποδεικνύεται από την αποσυμφόρηση του νησιού τις τελευταίες δυο μέρες. Λόγω της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης, όσοι προσπαθούν να προκαλέσουν προβλήματα, πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες των πράξεών τους αν εξαιτίας τους το νησί επιστρέψει στην πρότερα πολύ άσχημη κατάσταση. Δηλώνω ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, δεν θα διστάσω να καταγγείλω πρόσωπα και κόμματα που υποδαυλίζουν τέτοιες καταστάσεις”.

Στη Μυτιλήνη λειτουργούν δύο κέντρα καταγραφής ένα στον Καρά Τεπέ για τους Σύριους πρόσφυγες και ένα στη Μόρια για τους μετανάστες των υπολοίπων εθνικοτήτων, ενώ τρία πλοία μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω τη Σάμο τη Χίο και τη Λέσβο.

Μαθήματα προσφοράς προς το συνάνθρωπο παρέδωσαν τέσσερις μετανάστες από το Ιράν προχθές στην Λέσβο, βοηθώντας δύο εγκλωβισμένους πυροσβέστες όταν το πυροσβεστικό όχημα τους εξετράπη της πορείας του και κατέληξε σε χαράδρα βάθους πέντε μέτρων. Οι μετανάστες κατέβηκαν στη χαράδρα βοήθησαν στον απεγκλωβισμό των πυροσβεστών και περίμεναν μέχρι να φτάσει βοήθεια.

Συντονισμένη προσπάθεια παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες ξεκίνησε η ΕΛΜΕ Λήμνου, αποφασίζοντας να διαθέσει τη βοήθεια που θα συγκεντρώσει στην ΜΚΟ «Αγκαλιά» στη Λέσβο.

Με ελλείψεις κυρίως δασκάλων και νηπιαγωγών ξεκίνησαν σήμερα τα σχολεία. Στο νηπιαγωγείο της Βαρείας στη Μυτιλήνη ωστόσο οι γονείς δεν άφησαν τα 31 νήπια μπουν στο νηπιαγωγείο έχοντας απόφαση δημοτικού συμβουλίου από τις αρχές του χρόνου για μετεγκατάσταση του σχολείου. Αύριο συνάντηση για το θέμα έχουν με τον Δήμαρχο Λέσβου.

Εθελοντική αιμοδοσία από σήμερα μέχρι την Τετάρτη στο επιμελητήριο Λέσβου διοργανώνει ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών και δωρητών οργάνων σώματος Μυτιλήνης. Η αιμοληψία γίνεται από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 2:00 το μεσημέρι και από τις 6:00 το απόγευμα μέχρι τις 10:00 το βράδυ.

Μια σημαντική διάκριση για τον Λημνιό πρωταθλητή κωπηλασίας Χάρη Ντινενή. Κατάφερε να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία του, στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας που διεξάγεται στο Ιάσιο της Ρουμανίας. Ο αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Λήμνου, αγωνίστηκε με τα χρώματα της Εθνικής, αφού πριν από λίγες ημέρες κατάφερε να ενταχθεί στην Εθνική Ομάδα Παίδων Κωπηλασίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος