ΕΡΧ Χανιων – Νίκος Παπαδάκης – Ηχητικό: Το επαναστατικό κίνημα του Θερίσου…

Μια ιστορική αναδρομή με την ευκαιρία της επετείου της Επανάστασης του Θερίσου, παρουσίασε η Άρτμις Κατράκη στην εκπομπή της “Στη στράτα του μεσημεριού” και στην ΕΡΤ Χανίων, με καλεσμένο τον Δ/ντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελ. Βενιζέλος”.

ΕΡΧ Χανιων – Νίκος Παπαδάκης – Ηχητικό: Το επαναστατικό κίνημα του Θερίσου…

Το εξαιρετικό και διαχρονικά επίκαιρο οδοιπορικό, μας ταξίδεψε πίσω, στον τόπο και στους καιρούς, που οι Κρητικοί, ύψωσαν γι άλλη μια φορά τη σημαία της υπερηφάνειας, της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας, απέναντο στον εχθρό μα και στους μεγάλους μας… “συμμάχους”, στις Μεγάλες Δυνάμεις.

Η έναρξη της κινητοποίησης συνδέεται με το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Θερίσου όπου σύσσωμοι οι Επαναστάτες θα υψώσουν την ελληνική σημαία, θα ζητωκραυγάσουν “Ζήτω η Ένωση”, “Κάτω ο δεσποτισμός” και θα υπογράψουν το ιστορικό ψήφισμα.

ΕΡΧ Χανιων – Νίκος Παπαδάκης – Ηχητικό: Το επαναστατικό κίνημα του Θερίσου…

«Ο Κρητικός λαός, συνελθών εις πάνδημον συλλαλητήριον εν Θερίσω της Κυδωνίας σήμερον την 10 Μαρτίου 1905 κηρύττει ενώπιον Θεού και ανθρώπων την πολιτικήν αυτού ένωσιν μετά του Βασιλείου της Ελλάδος, εις μίαν αδιαίρετον, ελευθέραν, συνταγματικήν πολιτείαν». Εν Θερίσω τη 12 Μαρτίου 1905
Το λαοψήφισμα θα διαβιβαστεί στη συνέχεια στην Κρητική Κυβέρνηση αλλά και στους αντιπροσώπους των Μεγάλων Δυνάμεων στα Χανιά.

ΕΡΧ Χανιων – Νίκος Παπαδάκης – Ηχητικό: Το επαναστατικό κίνημα του Θερίσου…

Παράλληλα την ίδια μέρα, 10 Μαρτίου, βρέθηκαν τοιχοκολλημένες προκηρύξεις σ’ όλες τις περιοχές του νομού με το εξής περιεχόμενο:

«Αι ελπίδες μας περί ενώσεως διεψεύσθησαν και οι μακροί και αιματηροί του παρελθόντος εθνικοί των Κρητών αγώνες, περιωρίσθησαν εις την ίδρυσιν μιας Αρμοστείας, ήτις υπό τον τύπον της προσωρινότητος τείνει να καταστή διαρκής[…].
Καλούμεν όθεν πάντας[…] όπως σπεύσωσι να ενθαρρύνωσιν ημάς καταλύοντες την προσωρινήν ταύτην αρμοστείαν την απομακρύνουσαν ημάς του επιδιωκομένου σκοπού και ανακηρύσσοντες ως άρχοντα[…] την Α.Μ. Γεώργιον τον Α΄».
Η απήχηση της πρόσκλησης “προς πάντα Κρητικόν” ήταν μεγάλη και είχε ως αποτέλεσμα τις επόμενες μέρες να πυκνώσουν τις τάξεις των επαναστατών επτά χιλιάδες άνδρες.

Καθοριστικός πρωταγωνιστής, ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, Ελευθέριος Βενιζέλος.

https://www.youtube.com/watch?v=FWaL8KbWQrw


Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Άρτεμις Κατράκη και στην ΕΡΤ Χανίων, ο κ. Παπαδάκης
:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος