Δράμα: Πρώτη γιορτή καρπών στο Πελίτι

Μετά τους σπόρους, έρχεται η σειρά των καρπών!
Μετά από 20 και πλέον χρόνια πετυχημένης σποράς κυρίως στα μυαλά ανθρώπων ευαισθητοποιημένων για τις παραδοσιακές ποικιλίες, η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι στρέφεται και στους καρπούς!

Έτσι την περασμένη Κυριακή στον δικό της χώρο στο Μεσοχώρι του Παρανεστίου της Δράμας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη γιορτή των καρπών της Γης, με την συνδιοργάνωση του ΚΠΕ Παρανεστίου και του Φορέα Διαχείρισης της Ροδόπης!
Οι μεγαλύτεροι στην ηλικία, θα θυμούνται πως λίγο πριν την γιορτή του Αη Δημήτρη, γινόντουσαν πανηγύρια και συναντήσεις των ανθρώπων της υπαίθρου, προκειμένου να παρουσιάσουν τους καρπούς από την Γη τους, που καλλιέργησαν την άνοιξη και φρόντισαν το καλοκαίρι. Εκεί καταγράφηκαν και οι πρώτες ανταλλαγές προϊόντων, άκρως απαραίτητες, προκειμένου να εφοδιασθούν οι οικογένειες με αυτά που δεν είχαν, για να βγει ο χειμώνας που ξεκινούσε!
Οι συναντήσεις των παραγωγών και των ανθρώπων της υπαίθρου τον Οκτώβρη, δεν είναι κάτι ξένο για την Ελληνική Κοινωνία. Αποτελεί κι αυτό μέρος της παράδοσης που κι αυτή «υπηρετείται» μέσω των δράσεων του Πελίτι, που ευτυχώς θα τη γνωρίσουν και άνθρωποι και παιδιά της… «Οθόνης».
Επίσης η πρώτη γιορτή καρπών, προγραμματίστηκε μια και το Πελίτι στην καμπάνια της ερευνήτριας-συγγραφέως και ακτιβίστριας για το περιβάλλον Βαντάνα Σίβα, για την διάδοση και διάσωση των απόρων κι αυτό να διαρκεί όλο το χρόνο!
Η ημέρα κύλησε με πολλές δράσεις για τα παιδιά, όπως κατασκευή κούκλας από ανακυκλώσιμα υλικά, αφηγήσεις παραμυθιών, παρουσίαση καρπών-κολοκύθια, ντοματίνια,μανιτάρια, ελίτσες, αλεύρι δίκοκκου σιταριού- ανταλλακτικό παζάρι, ομιλίες για τις παραδοσιακές καλλιέργειες, επίσκεψη σε οπωρώνες.
Φυσικά μία από τις ομιλίες ήταν κι αυτή του Παναγιώτη Σαϊνατούδη για τα 20 χρόνια Πελίτι. Παράλληλα αν κάποιοι βιάζονται τους ενημέρωσε πως η επόμενη γιορτή παραδοσιακών σπόρων θα γίνει στις 7 Μάη!
Στο μικρόφωνο της ΕΡΑ Κομοτηνής, που ήταν το μοναδικό που βρέθηκε, μίλησε κ. Σαϊνατούδης και τόνισε πως ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά στα καλέσματα και στις δράσεις του Πελίτι. Ενημέρωσε δε πως στο Σπίτι των Σπόρων θα γίνονται συνεχώς δράσεις που θα έχουν να κάνουν με σεμινάρια για παρασκευή ψωμιού και άλλων παραδοσιακών τεχνικών, που οι άνθρωποι εγκατέλειψαν στο πέρασμα των χρόνων…εγκαταλείποντας παράλληλα την αυτάρκεια, την αυτοοργάνωση και την χαρά της Δημιουργίας!
Δράμα: Πρώτη γιορτή καρπών στο Πελίτι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος