Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στη Χίο, πραγματοποιεί από σήμερα το απόγευμα, μέχρι και τη Δευτέρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας θα συνοδεύσει στη Χίο το Σάββατο και την Κυριακή και η πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου η οποία την Κυριακή το απόγευμα θα μεταβή στη Μυτιλήνη για το προσφυγικό. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται το νησί της μαστίχας, για δεύτερη φορά μετά από 18 χρόνια, ύστερα από αίτημα της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, του Δήμου Χίου και των δύο βουλευτών που για το σκοπό αυτό πριν μερικούς μήνες είχαν επισκεφθεί το Φανάρι. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα φτάσει στον αερολιμένα Χίου «Όμηρος» στις 5:00 το απόγευμα και στη συνέχεια θα γίνει η μετάβαση στην πλατεία Βουνακίου όπου θα γίνει η υποδοχή από το Δήμαρχο Χίου. Θα ακολουθήσει δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και στη συνέχεια επίσκεψη στο Διοικητήριο του Νομού.
Το πρωί του Σαββάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μιλήσει σε Ιερατική Σύναξη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και μία ώρα μετά θα συναντηθεί με τις Αρχές, Εκπροσώπους Φορέων, αποφοίτων θεολογικής σχολής Χάλκης και πολιτιστικούς συλλόγους.
Στη 1:00 το μεσημέρι θα γίνει η τελετή παράδοσης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη του Βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς EUROPA NOSTRA για το Αρχοντικό Αντουάνικο, στον Κάμπο.
Το απόγευμα του Σαββάτου θα τελεστεί, τρισάγιο στην Καλλιμασιά για τους αοιδίμους Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως που είχαν καταγωγή από το συγκεκριμένο χωριό (Ιωακείμ Β’, Ιωακείμ Δ) και στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφτεί τη Βέσσα, το χωριό που επλήγη περισσότερο από τα άλλα στην καταστροφική πυρκαγιά του 2012, όπου θα φυτεύσει συμβολικά μαστιχόδεντρο και θα ευλογήσει τις Εθελοντικές Ομάδες Δασοπροστασίας του νησιού.
Επίσης στο χωριό θα γίνουν τα Αποκαλυπτήρια της προτομής του Αοιδίμου Πατριάρχη Κωνσταντίνου Ε’ (του Βαλλιάδου) που καταγόταν από τη Βέσσα.
Την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου θα γίνει Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, στις 12.00 το μεσημέρι και ο Παναγιότατος θα ευλογήσει το ραδιοφωνικό σταθμό της Χιακής Εκκλησίας «Σήμαντρο» και θα απευθύνει μήνυμα προς τους Χιώτες Ναυτικούς.
Ακολουθεί ξενάγηση στην «Πέτρα του Ομήρου», στη Δασκαλόπετρα, ενώ στις 6.00 το απόγευμα δοξολογία στην Αυτοκρατορική Σταυροπηγιακή και Βυζαντινή Ιερά Νέα Μονή. Την Κυριακή το απόγευμα με ξενάγηση στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» όπου θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής Κωνσταντίνου Παρθένη.
Την ημέρα του Τίμιου Σταυρού, ο Πατριάρχης θα χοροστατήσει στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Καρδαμύλων και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει αγιασμό στη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων «Το σπίτι της Μαρίας» και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στις 5:30 μ.μ. με συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Χανδρής.
Στις 6:30 το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του θα αναχωρήσει αεροπορικώς για Κωνσταντινούπολη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος