«Ζωντανεύουν» και πάλι τα Ενετικά Νεώρια στα Χανιά

Στην αναπτυξιακή διάσταση των χρηματοδοτούμενων έργων Πολιτισμού αλλά και στην έγκαιρη προετοιμασία των μεγάλων Δήμων της Κρήτης στα σχέδια βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σε δηλώσεις του στα Χανιά, συμμετέχοντας στο συνέδριο «Ενετικά Νεώρια Χανίων – Έρευνα και τεκμηρίωση» .

«Ζωντανεύουν» και πάλι τα Ενετικά Νεώρια στα Χανιά

Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας Κρήτης για τη προώθηση των έργων πολιτισμού, Ιστορικών -θρησκευτικών μνημείων αποδεικνύουν έμπρακτα πως ο πολιτισμός δεν φωτίζει απλά το παρελθόν, αλλά κινεί το νήμα της ανάπτυξης. Στις δηλώσεις του για το έργο ανάδειξης των νεωρίων Χανίων, ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε την καλή συνεργασία Περιφέρειας, Δήμου Χανίων, Υπουργείου Πολιτισμού, Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Πολυτεχνείου Κρήτης, επισημαίνοντας τη συμβολή της Περιφέρειας στην χρηματοδότηση της μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης και ότι, «μόλις εγκριθούν οι μελέτες από πλευράς του υπουργείου πολιτισμού θα μπορέσουμε να εντάξουμε τα έργα στη Νέα Προγραμματική Περίοδο. Αυτός είναι ο στόχος και παράλληλα με τα άλλα έργα πολιτισμού που γίνονται στα Χανιά όπως για παράδειγμα με την αναστύλωση συντήρηση στη Δημοτική Αγορά, το Αρχαιολογικό Μουσείο που το νέο χρόνο θα εγκαινιάσουμε αλλά και μέσα από τη διαχρονική συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο Πολιτισμού, την υποδειγματική θα έλεγα συνεργασία, θα αναδείξουμε όλο αυτό το απόθεμα το πολιτιστικό των Χανίων».

«Ζωντανεύουν» και πάλι τα Ενετικά Νεώρια στα Χανιά

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στον επίσης μεγάλο στόχο που είναι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για το δήμο Χανίων όπως και για τους τέσσερις μεγάλους δήμους της Κρήτης τα οποία, όπως είπε «χρηματοδοτούνται με σημαντικούς πόρους και άρα για όλα αυτά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι στη νέα προγραμματική περίοδο ώστε να μπορούμε να απορροφήσουμε τους πόρους που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Για το λόγο αυτό οι διαδικασίες τρέχουν γρήγορα».

Πρόκειται για τη συνάντηση των επιστημόνων και ερευνητών που έχουν ασχοληθεί και ασχολούνται τόσο με την ιστορία όσο επίσης τη διάσωση και προοπτική των Νεωρίων στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς αλλά και σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας της πόλης. Αρχαιολόγοι, καθηγητές πολυτεχνικών σχολών, ιστορικοί, μηχανικοί και αρχιτέκτονες, φοιτητές, γεωλόγοι και στατικοί, στο πλαίσιο των εργασιών και άλλων δράσεων του συνεδρίου, ανταλλάσσουν πληροφορίες και κρατούν ζωντανή την ιστορική γνώση για τα Νεώρια που αφορά στην κατασκευή τους, τεχνικά χαρακτηριστικά των υλικών δόμησης, στη συντήρηση τους και στην πορεία τους ως δομικό στοιχείο τόσο της παλιά πόλης όσο και στης σύγχρονης μέσα στο χρόνο.

Τα Ενετικά Νεώρια στο Παλιό λιμάνι των Χανίων κατασκευάστηκαν τον 16ο αιώνα και μέσα σε αυτά γινόταν εργασίες επισκευής και συντήρησης των πλοίων του Ενετικού Στόλου που την περίοδο εκείνη είχε ναυτική κυριαρχία στη Μεσόγειο.

Στο συνέδριο χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου,παρόντων του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Χανίων Νίκου Καλογερή, του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνη Παπαδεράκη και άλλων θεσμικών εκπροσώπων.
Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι η Περιφέρεια Κρήτης, το ΥΠ.ΠΟ.Α -Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, ο Δήμος Χανίων. Οι εργασίες του ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος