Υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την επαναλειτουργία της Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων στην Κρήτη

Υπεγράφη σήμερα Τετάρτη στο Ρέθυμνο η προγραμματική σύμβαση για την επαναλειτουργία της Σχολής Ασωμάτων στην Κρήτη, στο πλαίσιο στήριξης της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα του τομέα των αιγοπροβάτων.

Τη σύμβαση υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ – “Δήμητρα”, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο.

Υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την επαναλειτουργία της Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων στην Κρήτη

Η επαναλειτουργία της Σχολής έχει ως στόχο την ενίσχυση του σφακιανού προβάτου το οποίο αποτελεί μία γηγενή φυλή που, όπως είπε ο Υπουργός, πρέπει να στηριχθεί γενετικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Πρέπει να βρίσκουμε τον πλούτο και να τον αναδεικνύουμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς να μεγαλώσουν την πίτα και να στηρίξουμε την είσοδο νέων στο αγροτικό επάγγελμα”, είπε ο κ. Λιβανός και τόνισε ότι “στόχος του είναι να αναδειχθεί η Αγροτική οικονομία σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης είτε άμεσα μέσω αύξησης και ποιοτικής βελτίωσης της Πρωτογενούς παραγωγής είτε έμμεσα μέσω τουρισμού και της Ελληνικής διατροφής”.
“Και σε αυτή την κατεύθυνση, όπως τόνισε, η Κρήτη έχει εξαιρετικές δυνατότητες και θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτές”.
Σε ερώτηση για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπρτυξης τόνισε ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης η στήριξη του συνεταιριστικού κινήματος παρά τα λάθη και τα ατοπήματα που είχαν γίνει στο παρελθόν, αλλά σε υγιή και δίκαιη βάση.

Υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την επαναλειτουργία της Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων στην Κρήτη

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που θα συμβάλλει στην ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων της Κρήτης. Ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε τον κ. Λιβανό για τη συμβολή του στην υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας, ενώ αναφερόμενος στη νέα Κ.Α.Π., επισήμανε και πάλι τις δυνατότητες που δίνει στην Κρήτη λέγοντας επιγραμματικά: «Ποιότητα – ταυτότητα- ανταγωνιστικότητα. Αυτά θέλει η νέα Κ.Α.Π.».

Ο υφυπουργός Μεταφορών και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, υπογράμμισε ότι από αύριο προστίθεται ένας ακόμη κρίκος στην έρευνα και εκπαίδευση του Πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη.
Ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελης Μουρτζανός, είπε ότι η σχολή Ασωμάτων θα κάνει σύγχρονο ερευνητικό έργο, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ – Δήμητρα κ. Χατζηνικολάου επισήμανε ότι στόχος του Οργανισμού είναι να αναδείξει τη σχολή Ασωμάτων σε Πρότυπο Μεσογειακό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης.
Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ευόδωση των προσπαθειών πολλών ετών και την ελπίδα της ότι η σχολή θα πάρει τη θέση που κατείχε και που της αξίζει, αλλά με όρους 21ου αιώνα.

Επισκέψεις σε καλλιεργητικές και μεταποιητικές μονάδες

Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Κρήτη, ο ΥΠΑΑΤ Σπήλιος Λιβανός επισκέφτηκε παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες στους Νομούς Ρεθύμνης και Χανίων, ενώ είχε συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτικών Συνεταιρισμών.

Eπίσκεψη σε Συνεταιρισμούς

Ο κ. Λιβανός μετέβη στην Αγροτική Ένωση Μυλοποτάμου, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρό της, Μανώλη Κουγιουμτζή, ο οποίος και τον ενημέρωσε για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς, κυρίως τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Κλείνοντας την περιοδεία του στο Ρέθυμνο ο ΥΠΑΑΤ επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου, όπου ο πρόεδρος του, Γιάννης Γλεζάκης, περιέγραψε διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι και έκανε προτάσεις για την επίλυση τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος