Υποχώρηση των επιπτώσεων της πανδημίας – Χωρίς πλήρη ανάκαμψη το 2021 στην Κρήτη (video)

Παρουσιάστηκαν σήμερα Τετάρτη στην Περιφέρεια Κρήτης, τα κύρια ευρήματα της Έρευνας του Περιφερειακού Μηχανισμού Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας της για το 2021.

Ο Περιφερειακός Μηχανισμός Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας της Κρήτης υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Μονάδα Ερευνών Αγοράς και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης) σε σύμπραξη με την Περιφέρεια και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ 2014- 2020».

Όπως εξήγησε στις δηλώσεις του ο Καθηγητής και Διευθυντής του ΚΕΠΕΤ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Παπαδάκης, «το 2020 η κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Κρήτη μεταβλήθηκε έντονα επί τα χείρω λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19. Για το 2021 παρατηρήθηκε υποχώρηση των επιπτώσεων, αλλά δεν επετεύχθη πλήρης ανάκαμψη. Η ανεργία παρουσίασε σημαντική αύξηση στο Β΄ Τρίμηνο του 2021 με τις γυναίκες, τους νέους έως 30 ετών και τους μεγαλύτερους σε ηλικία να πλήττονται περισσότερο. Στο Γ΄ Τρίμηνο του 2021, ωστόσο σημειώνεται σημαντική μείωση της ανεργίας. Η εποχική εργασία επανακάμπτει, κυρίως λόγω της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού. Το πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας παραμένει. Ως προς τον δείκτη οικονομικής κατάστασης του εργατικού δυναμικού η κατάσταση το 2021 τείνει να εμφανίζει μια εξισορρόπηση προς την θετικότερη πλευρά. Το 2021 διαφαίνεται μια τάσης συρρίκνωσης των μικρών/οικογενειακών επιχειρήσεων και μετατροπή αυτού του τύπου των επιχειρηματιών σε υπαλλήλους μεγαλύτερων επιχειρήσεων ή ανέργους. Διαπιστώνεται μεν μια οριακά βελτιωμένη κατάσταση ως προς το τζίρο των επιχειρήσεων σε σχέση με το 2020 όμως δύο χρόνια μετά την πανδημία ο τζίρος των περισσοτέρων επιχειρήσεων φαίνεται να μην έχει επανέλθει ακόμα».

Υποχώρηση των επιπτώσεων της πανδημίας – Χωρίς πλήρη ανάκαμψη το 2021 στην Κρήτη (video)

Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι η Περιφέρεια Κρήτης αξιοποιεί τα ευρήματα του μηχανισμού, ο οποίος αποτελεί καλή πρακτική σε εθνικό επίπεδο κι αποτελεί τον οδηγό για την ανάπτυξη αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε άλλες περιοχές.

Ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, επισήμανε πως αναμένονται οι προτάσεις προς την Περιφέρεια για να εμπλουτιστεί και να στηριχθεί περαιτέρω ο μηχανισμός που έχει καταστεί σημαντικό εργαλείο, αφού έχουν αξιοποιηθεί τα ευρήματά του και με βάση τα αποτελέσματα σχεδιάζονται και υλοποιούνται στοχευμένες πολιτικές προς την κατεύθυνση της τόνωσης της αγοράς εργασίας και της συνεχούς κατάρτισης των εργαζομένων, τόσο στην τρέχουσα περίοδο, όσο και στο μέλλον.

Υποχώρηση των επιπτώσεων της πανδημίας – Χωρίς πλήρη ανάκαμψη το 2021 στην Κρήτη (video)

Η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Νέας Γενιάς και Επισιτισμού Έφη Κουτεντάκη, επεσήμανε πως «ο Περιφερειακός Μηχανισμός Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας στην Κρήτη, είναι ένα πρωτοποριακό έργο για τα ελληνικά δεδομένα, που αποτυπώνει τις συνθήκες και τα μεγέθη της αγοράς εργασίας στο νησί μας», και υπογράμμισε πως «αποτελεί έναν οδικό χάρτη για την Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να συνεχίσουμε την προσπάθεια ενίσχυσης της απασχόλησης, μείωσης της ανεργίας και στήριξης των εργαζομένων, με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της Κρήτης».

Υποχώρηση των επιπτώσεων της πανδημίας – Χωρίς πλήρη ανάκαμψη το 2021 στην Κρήτη (video)Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία του περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, και αναλύθηκαν τα συγκριτικά δεδομένα για τις τάσεις και τους μετασχηματισμούς της αγοράς εργασίας στην Κρήτη την περίοδο 2016-2021. Η παρουσίαση έγινε από τον Καθηγητή Μιχάλη Ταρουδάκη (ΕΥ), τον Καθηγητή Νίκο Παπαδάκη (Μέλος της ΟΔΕ) και τον Δρ Μανώλη Βέργη.

Αναλυτικά η έρευνα

https://mpaecrete.soc.uoc.gr/wp-content/uploads/2022/03/Deliverable_2_5_A_28022022.pdf

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, η Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Χρυσή Δασκαλάκη και ο προϊστάμενος Δια βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κρήτης Κωστής Φλουρής. Να σημειωθεί πως η διεπιστημονική ομάδα του έργου εκτός από τους παριστάμενους εκπροσώπους στη συνάντηση, περιλαμβάνει και τους: Καθηγητή Βαγγέλη Τζουβελέκα, Καθηγήτρια Σοφία Τριλίβα, Δρ Κωστή Πηγουνάκη, Δρ Μαρία Δρακάκη, Δρ. Ιωσήφ Καυκαλάκ.ά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος