Ξεκινούν άμεσα οι σεισμικές έρευνες στα «οικόπεδα» της Κρήτης

Άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τις σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύπτουν τα δύο “οικόπεδα” δυτικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης μετά τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο συνέντευξης.

Ξεκινούν άμεσα οι σεισμικές έρευνες στα «οικόπεδα» της Κρήτης
Ήδη από το πρωί κατέπλευσε από τους Καλούς Λιμένες Ηρακλείου -και μετά την έκδοση της σχετικής NAVTEX- το ερευνητικό πλοίο Sanco Swift, το οποίο έχει ναυλωθεί από τη νορβηγική PGS που είναι ειδική στις γεωφυσικές έρευνες.

Η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ελέγχει το 70 % των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30 % ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ). Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019.

Σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η κοινοπραξία ExxonMobil – ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023. Τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών είναι απαραίτητα προκειμένου να αποφασίσουν οι εταιρείες αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, υψηλού κόστους λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.

Σε αναμονή της απόφασης του ΣτΕ

Να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές («Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης»).
Πρόκειται για την προσφυγή που κατέθεσαν τον Μάιο του 2019 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος