Ξεκινά η ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς Χανίων (ηχητικό)

Με πυρετώδεις ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες απομάκρυνσης των κατασκευών των επιχειρήσεων στη Δημοτική Αγορά Χανίων. Θα ακολουθήσει το έργο αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου.

Ξεκινά η ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς Χανίων (ηχητικό)

Θυμίζουμε ότι ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι 2 χρόνια.

Ξεκινά η ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς Χανίων (ηχητικό)

Την πεποίθηση ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς Χανίων, Παναγιώτης Κλειδαράς.

Η κ. Κλειδαράς αναφέρθηκε στις προσπάθειες όλων των Δημάρχων για να γίνει πραγματικότητα η πολυπόθητη αναστήλωση του κτιρίου που δεσπόζει στο κέντρο των Χανίων.

Δημοτική Αγορά Χανίων – 105 «χρόνια ζωής»

Και, επειδή το «στοίχημα» δεν είναι να μετατραπεί ο χώρος σε ένα ακόμα εμπορικό κέντρο, βεβαίωσε ότι η αναστήλωση θα είναι στα αρχιτεκτονικά πρότυπα του κτιρίου, με μόνη διαφορά ότι θα τοποθετηθεί μαρμάρινο δάπεδο, ενώ έχει προβλεφθεί και η τοποθέτηση WC που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Κλειδαρά:


Η αναγκαιότητα της Δημοτικής Αγοράς στις αρχές του 20ου αιώνα

Τον Αύγουστο του 1908 τα αρχιτεκτονικά σχέδια της αγοράς ήταν έτοιμα: Το κτίριο έχει πάρει το τελικό σχήμα. Θα λειτουργούσαν 78 ανεξάρτητα καταστήματα, έξω από υπόστεγα, το Τείχος θα κατεδαφιζόταν και η τάφρος θα επιχωμανώταν. Το εκτιμώμενο κόστος ανήλθε στο ποσό των περίπου 320.000 δραχμές.
Τον Φεβρουάριο του 1909 ο μηχανικός, Κωνσταντίνος Δρανδάκης, συμπληρώνει τα σχέδια της Αγοράς και ολοκληρώνει το αρχείο που ένας άλλος μηχανικός, Μιχάλης Σαββάκης, είχε αρχίσει να προετοιμάζει. Στις 7 Δεκεμβρίου, 1910 η Τράπεζα της Κρήτης έδωσε τη συγκατάθεσή της για ένα δάνειο 300.000 δρχ. υπέρ του Δήμου, την αποδοχή ως υποθήκη το ίδιο το οικοδόμημα της Αγοράς και τα ενοίκια των καταστημάτων.
Στις 23 του Δεκέμβρη, 1910, δικαστική απόφαση στον μειοδότη έλαβε χώρα και ο κατασκευαστής Αντώνης Μαθιουδάκης διορίστηκε για να χτίσει την αγορά στην τιμή των 290.000 δραχμών. Ο Εμμανουήλ Μουντάκης, εξελέγη δήμαρχος Χανίων το 1911 και λίγους μήνες αργότερα, 14 Αυγούστου, έβαλε το θεμέλιο λίθο ανέγερσης της αγοράς. Το έργο ξεκίνησε. Αρκετές περιοχές – και όχι μόνον τα τμήματα του Τείχους – κατεδαφίστηκαν, καθώς και τα κοντινά κτίρια, η τάφρος προσχώθηκε και ο Δήμος επιβάλει στους ιδιοκτήτες την καταστροφή των κήπους στην τάφρο. Μια μηχανή τοποθετήθηκε για την άντληση του νερού από το πηγάδι του Δημοτικού Κήπου και το νερό μεταφέρθηκε μέσω αγωγών στον χώρο των κατασκευών.

Υπήρξαν κάποια προβλήματα σχετικά με την κατασκευή πολλών τμημάτων της αγοράς: δηλαδή υπήρξε μια διαφωνία σχετικά με το αν το πάτωμα της αγοράς επρόκειτο να καλυφθεί με άσφαλτο, τσιμέντο, μάρμαρο κλπ. Υπήρχε επίσης ένα πρόβλημα με την οροφή που τελικά ήταν 37 τόνοι βαρύτερο και κοστολογούνταν 17.390 δραχμές περισσότερο από προ εκτιμώμενη καθώς και τη στήριξη όλου αυτού του βάρους. Συμπληρωματικά έργα έπρεπε να γίνουν στην αγορά και ο Δήμος ζήτησε από την Τράπεζα της Κρήτης ένα επιπλέον δάνειο 200.000. Η Τράπεζα ενέκρινε το ποσό των 85.000 δραχμών.


Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία:
Γιώργος Βλαζάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος