Χανιά: Με έναν ψυχίατρο έως το τέλος του μήνα η ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου (ηχητικό)

Με έναν ψυχίατρο ξεκίνησε τη λειτουργία της, τη νέα χρονιά, η ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Χανίων, γεγονός που εντείνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα της δομής. Ο διευθυντής της κλινικής, ψυχίατρος Γιώργος Γουλιέλμος, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων εξήγησε ότι μέχρι το τέλος του 2023 υπηρετούσαν τρεις ψυχίατροι στην κλινική, εκ των οποίων ο ένας – επικουρικός γιατρός- παραιτήθηκε στο κλείσιμο της χρονιάς, ενώ ο άλλος έχει αναρρωτική άδεια μέχρι το τέλος του Γενάρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο  κ. Γουλιέλμος να είναι ο μοναδικός ψυχίατρος που καλείται να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες των ψυχιατρικών δομών του νοσοκομείου Χανίων. Να σημειωθεί ότι ο γνωστός ψυχίατρος υπηρετεί το ΕΣΥ περισσότερα από 33 χρόνια. «Έχω μείνει ολομόναχός μου, εφημερεύω κάθε μέρα» τονίζει ο γιατρός και προσθέτει, ότι «υπάρχει τεράστιος φόρτος», καθώς καλείται να προσφέρει υπηρεσίες και σε διοικητικές λειτουργίες, όπου απαιτείται ψυχιατρική παρέμβαση, όπως για παράδειγμα, εισαγγελικές παραγγελίες, πραγματογνωμοσύνες, ψυχιατροδικαστικά ζητήματα.

«Έχουν ενημερωθεί εγκαίρως όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του υπουργείου υγείας, αλλά και της δικαιοσύνης, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση», διευκρινίζει ο κ. Γουλιέλμος. «Φαίνεται το νοσοκομείο μας, μετατράπηκε σε άγονο νοσοκομείο» υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Γουλιέλμο, σε εξέλιξη είναι οι εργασίες ολοκλήρωσης της νέας ψυχιατρικής πτέρυγας στο νοσοκομείο Χανίων, μέσω του κληροδοτήματος Μαλινάκη. Όταν ολοκληρωθεί θα είναι ένα πολύ σημαντικό κτήριο αλλά χωρίς προσωπικό δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει. «Όσο καλές και να είναι οι υποδομές, από μόνες τους δεν φτάνουν» εξηγεί…Όπως υποστήριξε ο κ. Γουλιέλμος, «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης στις ψυχιατρικές δομές των Χανίων» και ανάφερε την περίπτωση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, το οποίο ουσιαστικά υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το υπάρχον προσωπικό. Αυτή την περίοδο, όπως είπε, ο νομός Χανίων δεν καλύπτεται από παιδοψυχίατρο και τα όποια περιστατικά οδηγούνται στο Ηράκλειο.  

«Όταν αποδυναμώνονται οι δομές ψυχικής υγείας, υπάρχουν σοβαρές συνέπειες στην κοινωνία. Θα βλέπουμε συχνότερα αυτοκτονίες και βίαιες συμπεριφορές», επισημαίνει ο κ. Γουλιέλμος.

Ακούστε τη συζήτηση:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος