Με την παρουσία δεκάδων εκδοτών από ολόκληρη τη χώρα, ξεκίνησαν το απόγευμα οι εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου Περιφερειακού τύπου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά. Ομιλητές είναι καθηγητές Τμημάτων Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ Ελληνικών Πανεπιστημίων, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας Journalism Trust Initiative των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, η υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, εκπρόσωποι Πανελλήνιων Ενώσεων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου.
«Θέλουμε τη στήριξη και την ενίσχυση της πολιτείας ώστε να κρατηθεί ο κλάδος μας ενωμένος και δυνατός» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΙΕΤ, Αντώνης Μουντάκης, υποστηρίζοντας ότι ο συνδυασμός εφημερίδας και ιστοσελίδας είναι καλός για την πλήρη ενημέρωση σε επίπεδο περιφέρειας.
Στο Συνέδριο, που φέρει τίτλο: «Περιφερειακός τύπος. Μια ιστορία με μέλλον. Προσαρμογή και εξέλιξη απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος», θα τεθούν θέματα που αφορούν τον Περιφερειακό Τύπο (τεχνητή νοημοσύνη, καλές πρακτικές του Τύπου στην Ευρώπη, μητρώα Τύπου, ασφαλιστικό και προγράμματα φιλαναγνωσίας).
Το πρόγραμμα του συνεδρίου το Σάββατο 5 Απριλίου έχεις ως εξής:
ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2025
(Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου – Μεγάλο Αρσενάλι Χανίων)
09:30-10:00: Εγγραφή Συνέδρων.
10.00: Έναρξη Συνεδρίου.
Α’ ΜΕΡΟΣ
(Συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΙΕΤ Νίκος Σουρλόπουλος).
10.00: «Τεχνητή Νοημοσύνη στη Δημοσιογραφία – πεδία εφαρμογής και προκλήσεις». Ανδρέας Βέγλης – καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ, Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
10:20: Ερωτήσεις.
10:30: «Ζητήματα Δεοντολογίας κατά τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δημοσιογραφία». Δρ. Θεοδώρα Σαρίδου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Διδάσκουσα με ανάθεση, Τμήμα
Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
10:50: Ερωτήσεις.
11:00: «Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δημοσιογραφία και τα Οπτικοακουστικά Μέσα». Χαράλαμπος Δημούλας – καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών ΜΜΕ, Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
11:20: Ερωτήσεις.
11:30: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στις αίθουσες σύνταξης των τοπικών μέσων: Αναγκαία συνθήκη προόδου ή απειλή;». Ιωάννα Κωσταρέλλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
11:50: Ερωτήσεις.
12:00: «Ενισχύοντας την φωνή και την εικόνα των Περιφερειακών ΜΜΕ με διεθνή πρότυπα. Πώς η τοπική δημοσιογραφία μπορεί να ενισχυθεί μέσα από το Journalism Trust Initiative». Ευαγγελία Αναστασιάδου, Εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας Journalism Trust Initiative των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
12:20: Ερωτήσεις.
12.30: «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Θέματα, ορόσημα και εργαλεία για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Άννα Ευσταθίου, Υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
13:00: Ερωτήσεις.
13:10: «Καλές πρακτικές στον Περιφερειακό Τύπο της Γαλλίας». Νίκος Σουρλόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. ΕΙΕΤ)
13:30: Ερωτήσεις.
13:40 – 14.30: Διάλλειμα – Ελαφρύ γεύμα.
Β’ ΜΕΡΟΣ
(Συντονίζει ο Ταμίας του Δ.Σ. της ΕΙΕΤ Άγγελος Βασίλαινας)
14:30: «Η Στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης για την Τουριστική Ανάπτυξη 2024-28 και η συνεργασία με τον Περιφερειακό Τύπο». Κυριάκος Κώτσογλου, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρεια Κρήτης.
14:50: Ερωτήσεις.
15:00: «Τα νέα Μητρώα Έντυπου & Ηλεκτρονικού Τύπου. Το παρόν και το μέλλον». Δημήτρης Γαλαμάτης. Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας – Ενημέρωσης.
15:20: Ερωτήσεις.
15:40: «Αθέμιτος ανταγωνισμός στον Περιφερειακό Τύπο. Ένα πρόβλημα που οξύνεται και απαξιώνει τον κλάδο». Αντώνης Μουντάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου.
16:00: Ερωτήσεις.
16:15: «Ενώσεις Περιφερειακού & Τοπικού Τύπου». Κοινά προβλήματα – κοινές διεκδικήσεις. Στρογγυλό τραπέζι με εκπροσώπους των Ενώσεων.
17:00: Συμπεράσματα Συνεδρίου – Τοποθετήσεις συνέδρων.
17:30: Λήξη Συνεδρίου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος