Χανιά: Αιχμές του περιβαλλοντικού συλλόγου “Σταυρού” κατά Σημανδηράκη για το αντλιοστάσιο στο Ακρωτήρι

Για δυσφήμιση του Σταυρού και εμμονή σχετικά με το θέμα της κατασκευής του αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό Ακρωτηρίου,κατηγορούν το Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (Stavros Environmental Association).

Με αφορμή πρόσφατη συνέντευξη του Δημάρχου στην ΕΡΤ Χανίων, τα μέλη του Συλλόγου υποστηρίζουν ότι ο κ. Σημανδηράκης παραπλανά την κοινή γνώμη και προσθέτουν, ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα εντοπίστηκαν, με τη βοήθεια λουόμενων, τρεις νέες φωλιές του προστατευόμενου είδους θαλασσίων χελωνών Caretta caretta στην Παχιά Άμμο.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Με λύπη διαπιστώσαμε για άλλη μία φορά την ανεξήγητη εμμονή που έχει ο Δήμαρχος Χανίων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Παναγιώτης Σημανδηράκης για την κατασκευή του αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων Α44 στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό Ακρωτηρίου χωρίς τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες και σε ακίνητο της αδιαμφισβήτητης κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να έχει υπάρξει παραχώρηση στο Δήμο Χανίων. Το έργο αυτό το οποίο έχει χωροθετηθεί δίπλα σε οικοτόπους προτεραιότητας και σε δημοφιλή παραλία λουομένων είναι παράνομο και η Κτηματική Υπηρεσία, στην οποία έχουμε κάνει καταγγελία, οφείλει να σεβαστεί τον νόμο, να εκδώσει πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής και κατεδάφισης, κάτι το οποίο σήμερα δεν έχει πράξει. Οι εργασίες έχουν σταματήσει προσωρινά, πιθανότατα για να μην βλέπουν οι επισκέπτες της περιοχής την καταστροφή που συντελείται με την τοποθέτηση αγωγών αποχέτευσης μέσα στην άμμο και λίγα μέτρα από εκεί που κάνουν μπάνιο οι ίδιοι και γεννά το προστατευόμενο είδος θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta...”,

Χανιά: Αιχμές του περιβαλλοντικού συλλόγου “Σταυρού” κατά Σημανδηράκη για το αντλιοστάσιο στο Ακρωτήρι

Σε συνέντευξη του στην ΕΡΑ Χανίων στις 5 Ιουνίου ο κ. Σημανδηράκης είπε μεταξύ άλλων, ότι το έργο θα προχωρήσει, ενώ παραπλανώντας για άλλη μία φορά την κοινή γνώμη δήλωσε, ότι όλα τα δικαστήρια στα οποία έχουν απευθυνθεί όσοι διαμαρτύρονται ενθαρρύνουν την ολοκλήρωση του έργου. Ο κ. Σημανδηράκης γνωρίζει πολύ καλά ότι εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης και αίτησης αναστολής που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει νομικά. Απαξιώνει την Κοινωνία των Πολιτών, αναφέροντας ότι δεν εκπροσωπούν την περιοχή εκείνοι που αντιδρούν (μεταξύ άλλων ο Σύλλογος μας και οι πάνω από 72.000 πολίτες που έχουν υπογράψει στην πλατφόρμα change.org ενάντια στην κατασκευή του αντλιοστασίου λυμάτων δίπλα στη θάλασσα. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει, ότι αυτό το έργο, το οποίο γίνεται χωρίς της απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες «θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά επιτέλους αυτήν την περιοχή που ήταν αφημένη στο έλεος της μοίρας». Να διευκρινίσουμε στον κ. Σημανδηράκη ότι τόσο οι κάτοικοι και επισκέπτες όσο και οι επιχειρηματίες του Σταυρού κάνουν το καλύτερο δυνατό για να προστατευτεί η περιοχή και να αναδειχθεί η περιβαλλοντική της αξία.

Ζητάμε να σταματήσει η δυσφήμιση του Σταυρού, η οποία γίνεται κατ’ εξακολούθηση από τον ίδιο τον Δήμαρχο Χανίων και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ όπως επίσης και από μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΧ που υποστηρίζουν ότι τα παράγωγα από τους βόθρους καταλήγουν στη θάλασσα του Σταυρού. Οι αναλύσεις των δειγμάτων της περιοχής αποδεικνύουν διαχρονικά ότι τα ύδατα είναι εξαιρετικής ποιότητας. Η Δημοτική Αρχή  και η ΔΕΥΑΧ με τους ανακριβείς ισχυρισμούς  τους σπιλώνουν τους κατοίκους της περιοχής και την ίδια την περιοχή του Σταυρού και απαξιώνουν με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο την περιβαλλοντική αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών που αγωνιούν για το μέλλον του Σταυρού και ζητούν να γίνει η αναβάθμιση του αποχετευτικού έργου με έναν σωστό και βιώσιμο τρόπο. Καλούμε τους τοπικούς συμβούλους του Ακρωτηρίου, αλλά και τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, καθώς και τους βουλευτές του Νομού Χανίων να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι σ’ αυτήν την απαράδεκτη στάση του κ. Σημανδηράκη“, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος.

Χανιά: Αιχμές του περιβαλλοντικού συλλόγου “Σταυρού” κατά Σημανδηράκη για το αντλιοστάσιο στο Ακρωτήρι

“Με εποπτεία της Περιφέρειας Κρήτης πρέπει να διεξαχθεί κατεπείγουσα μελέτη για την εξεύρεση εναλλακτικής θέσης για το αντλιοστάσιο Α44 (και τους συνοδούς αγωγούς). Το επιχείρημα της Δημοτικής αρχής ότι κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότηση δεν ισχύει δεδομένου ότι αφενός πρόκειται για δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και αφετέρου μπορεί να γίνει επίκληση σοβαρών περιβαλλοντικών ζητημάτων που δεν είχαν εντοπιστεί στις προηγούμενες μελέτες, καθώς το ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής δεν είχαν αποτυπωθεί ως έπρεπε“, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε συνέντευξή πάντως που παραχώρησε στις 5 Ιουνίου στην ΕΡΤ Χανίων, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης απάντησε και στις αντιδράσεις στο υπό εξέλιξη έργο κατασκευής αντλιοστασίου στην περιοχή Παχειά Άμμος στον Σταυρό Ακρωτηρίου. «Η λειτουργία του αντλιοστασίου σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσει περιβαλλοντικά προβλήματα. Αντίθετα, θα προστατέψει το περιβάλλον», υπογράμμισε ενώ αμφισβήτησε ευθέως τον «φιλο-περιβαλλοντισμό» του Συλλόγου «Σταυρός». «Το έργο πρέπει να προχωρήσει, οφείλουμε να σεβόμαστε τις αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις, αναμένω λοιπόν από τους αιτούντες, που είναι μία μειοψηφία των κατοίκων του Σταυρού, να σεβαστούν την απόφαση αυτή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος