Σε νέες καταγγελίες που αφορούν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της παραλίας της Παχιάς Άμμου στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων, προχωρά ο Σύλλογος Προστασίας Σταυρού.
Τα μέλη του συλλόγου στηλιτεύουν το γεγονός της συνέχισης της κατασκευής του αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων από τη ΔΕΥΑΧ στην συγκεκριμένη παραλία, αφού όπως υποστηρίζουν το έργο πραγματοποιείται στα όρια του αιγιαλού, σε ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να έχει λάβει έγκριση παραχώρησης για την επίμαχη κατασκευή και αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Μάλιστα -σύμφωνα πάντα με τον Σύλλογο– οι εργασίες διακόπηκαν από το Λιμεναρχείο τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν μετά από καταγγελίες των κατοίκων- διαπιστώθηκε ότι «η ΔΕΥΑΧ στην προσπάθειά της να αποφύγει τη γενική κατακραυγή από την κατασκευή αγωγών υπερχείλισης που θα οδηγούσαν τα ανεπεξέργαστα λύματα απευθείας στη θάλασσα, τροποποίησε την αρχική της μελέτη και τώρα πραγματοποιεί μια τεράστια εκσκαφή στην αμμώδη παραλία, που έχει βάθος μεγαλύτερο των 8,0μ. Λόγω του πολύ μεγάλου βάθους η εκσκαφή γεμίζει συνέχεια με θαλασσινό νερό και για να είναι δυνατή η συνέχιση των εργασιών, τα απόβλητα απομακρύνονται με αντλία διοχετεύοντάς τα αυθαίρετα στη θάλασσα. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας παχύρευστης κρούστας που κόλλησε στα βράχια, προκαλώντας περιβαλλοντική και οπτική ρύπανση».
Αναλυτικά η ανακοίνωση
“Η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ) επιμένοντας σε λανθασμένη επιλογή, συνεχίζει την κατασκευή του αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων Α44 στην Παχιά Άμμο στον Σταυρό Ακρωτηρίου στα όρια του αιγιαλού, σε ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς να έχει λάβει έγκριση παραχώρησης για την συγκεκριμένη κατασκευή, αδιαφορώντας για τις ανεπανόρθωτες σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάστηκαν στις αρχές Μαρτίου, ενώ ακόμα εκκρεμεί η απόφαση για την μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (SEA) τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η ΔΕΥΑΧ στην προσπάθειά της να αποφύγει τη γενική κατακραυγή από την κατασκευή αγωγών υπερχείλισης που θα οδηγούσαν τα ανεπεξέργαστα λύματα απευθείας στη θάλασσα, τροποποίησε την αρχική της μελέτη και τώρα πραγματοποιεί μια τεράστια εκσκαφή στην αμμώδη παραλία, που έχει βάθος μεγαλύτερο των 8,0μ. Λόγω του πολύ μεγάλου βάθους η εκσκαφή γεμίζει συνέχεια με θαλασσινό νερό και για να είναι δυνατή η συνέχιση των εργασιών, όπως συνέβη τον Φεβρουάριο, τα απόβλητα απομακρύνονται με αντλία διοχετεύοντάς τα αυθαίρετα στη θάλασσα. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας παχύρευστης κρούστας που κόλλησε στα βράχια, προκαλώντας περιβαλλοντική και οπτική ρύπανση. Κατόπιν καταγγελιών των κατοίκων, το Λιμεναρχείο παρενέβη άμεσα στις αρχές Φεβρουαρίου, διακόπτοντας τις εργασίες.
Παρά το σοβαρό αυτό περιστατικό οι εργασίες συνεχίζονται ξανά μετά από τρεις μήνες. Λάστιχα έχουν τοποθετηθεί πάνω σε αμμοθίνες της περιοχής, συνεχίζοντας την περιβαλλοντική επιβάρυνση και απειλώντας τη φυσική παραθαλάσσια βλάστηση. Όπως αποδεικνύεται από το φωτογραφικό υλικό, σε ορισμένα σημεία η συνεχής και έντονη ροή θαλασσινού νερού αμφιβόλου καθαρότητας, από το εργοτάξιο έχει προκαλέσει απομάκρυνση της άμμου, αφήνοντας εκτεθειμένα τα ριζικά συστήματα της βλάστησης. Υπενθυμίζεται ότι οι αμμοθίνες αποτελούν ευαίσθητα παράκτια οικοσυστήματα, τα οποία λειτουργούν ως φυσική άμυνα απέναντι στη διάβρωση των ακτών. Η περιοχή φιλοξενεί επίσης προστατευόμενα είδη, όπως τα κρινάκια της θάλασσας (Pancratium maritimum).
Η κατασκευή του έργου αυτού με όλες τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει μοιάζει πλέον με μυστική αποστολή. Καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει σε σοβαρά ερωτήματα που θέτουμε εδώ και δύο χρόνια σχετικά με τις μελέτες και τις άδειες, παρότι ο Σύλλογος μας έχει έννομο συμφέρον. Καμία απάντηση επίσης δεν λάβαμε στην ανοιχτή επιστολή που στείλαμε στις 31 Μαρτίου. Μάλιστα η ΔΕΥΑΧ ζήτησε -προκειμένου να μας απαντήσει στα ερωτήματα που θέσαμε σε αυτήν την επιστολή- να αποστείλουμε νομιμοποιητικά έγγραφα εκπροσώπησης, συγκρότησης Διοικητικού Συμβουλίου και αντίγραφο Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας εκείνου που σύνταξε την επιστολή, θυμίζοντας σκοτεινές εποχές!
Είναι απορίας άξιο ότι συνεχίζεται ένα αυθαίρετο έργο το οποίο επανειλημμένα έχει προκαλέσει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η Κτηματική Υπηρεσία η οποία βάσει της νομοθεσίας θα έπρεπε να έχει εκδώσει εντολή κατεδάφισης, σιωπά προκαλώντας σοβαρότατα ερωτήματα για την στάση της. Εκκωφαντική είναι επίσης η σιωπή της Περιφέρειας και όλων των άλλων αρμόδιων αρχών όταν μάλιστα ένα τέτοιο έργο κατασκευάζεται εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Στόχος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (SEA) ήταν από την αρχή της σύστασής του η συνεργασία με την Δημοτική Αρχή για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την απαραίτητη αναβάθμιση του αποχετευτικού συστήματος της περιοχής του Σταυρού με όρους βιωσιμότητας.
Η εντύπωση που δίνει η Δημοτική Αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΧ στην χανιώτικη κοινωνία αλλά και στους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από διάφορες χώρες του κόσμου που έχουν υπογράψει διαδικτυακά και ζητούν μία βιώσιμη θέση και την κατασκευή του έργου, είναι ότι συνεχίζει εμμονικά στην κατασκευή ενός αυθαίρετου έργου, χωρίς μάλιστα να έχει βρει τεχνικές λύσεις για σοβαρά ζητήματα, όπως την αποστράγγιση του θαλασσινού νερού από το εργοτάξιο, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής.
Ζητάμε για άλλη μία φορά την άμεση παύση του έργου, την αναζήτηση βιώσιμης θέσης μακριά από την παραλία, τη διασφάλιση της προστασίας του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Παχιάς Άμμου και την άμεση αποκατάσταση της περιβαλλοντικής βλάβης που έχει ήδη συντελεστεί“.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος