Χανιά: Εργαστήρι με θέμα την κοινωνική στέγη και το ρόλο της αυτοδιοίκησης στο στεγαστικό

Η δημοτική κίνηση «Όνειρο είναι τα Χανιά», ιεραρχώντας, ως αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο, ψηλά στις προτεραιότητές της το στεγαστικό ζήτημα, που εξελίσσεται ραγδαία και με ένταση όχι μόνο στα Χανιά μα  και σε άλλες πόλεις της Κρήτης, διοργανώνει εργαστήρι για αιρετούς και εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, με τίτλο «Κοινωνική στέγη και τοπική αυτοδιοίκηση».

Η ενημερωτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Ιουλίου, στις 7μμ, στην αίθουσα του ΤΕΕ Τμ. Δυτικής Κρήτης  (Νεάρχου 23).

Χανιά: Εργαστήρι με θέμα την κοινωνική στέγη και το ρόλο της αυτοδιοίκησης στο στεγαστικό

Στο εργαστήρι θα εισηγηθούν τη συζήτηση και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις:

  • Η Δήμητρα Σιατίτσα, δρ. Πολεοδομίας ΕΜΠ, ερευνήτρια σε θέματα πόλης και κατοικίας, συνεργάτιδα Δήμου Θεσσαλονίκης και Δήμου Αθήνας σε θέματα στεγαστικής πολιτικής, μέλος CoHab.
  • Ο Ανδρέας Καραδάκης, οικονομολόγος με εξειδίκευση στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, υπάλληλος στο Αυτοτελές Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

10 σημεία που θα απασχολήσουν:

1. Οι διάφορες εκφάνσεις της χρηματιστικοποίησης της κατοικίας (από τον υπερτουρισμό και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέχρι τα κόκκινα δάνεια) και τη σχέση τους με τη στεγαστική κρίση.

2. Η ανάγκη για μια εθνική στεγαστική πολιτική που θα θεσμοθετεί και θα προωθεί την κοινωνική στέγαση και θα κοινωνικοποιεί ένα μέρος του κτιριακού αποθέματος για να παρέχει κοινωνική και οικονομικά προσιτή κατοικία.

3. Ο ρόλος που μπορεί να αναλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση στη σύσταση και λειτουργία γραφείων κοινωνικής μίσθωσης, για να διαχειριστεί δημοτικά ακίνητα αλλά και ακίνητα άλλων φορέων ώστε να παρέχει κοινωνική κατοικία.

4. Η σημασία της κατά προτεραιότητα αξιοποίησης του αδρανούς κτιριακού αποθέματος και των αστικών κενών, για τη δημιουργία του αποθέματος της κοινωνικής κατοικίας.

5. Οι χρηματοδοτικές δυνατότητες, κυρίως μέσω των διαρθρωτικών ταμείων για τη στελέχωση και λειτουργία (ΕΚΤ) αλλά και τις ανακαινίσεις (ΕΤΠΑ).

6. Η ανάγκη αξιοποίησης των θεσμικών οργάνων των ΟΤΑ (ΠΕΔ, ΚΕΔΕ κ.λπ.) για τη διατύπωση της απαραίτητης δημόσιας συνηγορίας, που θα βοηθήσει να ενσωματωθούν τα παραπάνω στην εθνική στρατηγική στέγασης.

7. Μέσω του παραδείγματος της Θεσσαλονίκης, πώς με την ενσωμάτωση του μοντέλου του γραφείου κοινωνικής μίσθωσης στην εθνική στεγαστική πολιτική, οι ΟΤΑ της χώρας θα μπορούσαν:

i.       Να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το ΕΚΤ για τη στελέχωση και λειτουργία των γραφείων κοινωνικής μίσθωσης.

ii.        Να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ του κόστους των ανακαινίσεων.

iii.       Να εξασφαλίσουν από την κεντρική διοίκηση τα ορφανά ακίνητα του κτηματολογίου.

ώστε να δημιουργήσουν ένα απόθεμα κοινωνικών κατοικιών που θα αξιοποιήσουν για την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικά προσιτής κατοικίας και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

8. Μια κριτική αποτίμηση/αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

9. Η συνεταιριστική προσέγγιση και ο ρόλος των Δήμων στη στήριξη φορέων της κοινωνίας των πολιτών, για να συμμετέχουν στην παροχή στέγασης μέσω συνεταιριστικών στεγαστικών εγχειρημάτων.

10.  Πώς το Στέγαση και Εργασία μπορεί να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά για ένα ευέλικτο και προσαρμοστικό εργαλείο στεγαστικής υποστήριξης, με βάση τις διαφορετικές ανάγκες των δικαιούχων, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα κοινωνικοποίησης του κενού οικιστικού αποθέματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος