Τον επί δεκαετίες Δήμαρχο Δημήτρη Αρχοντάκη αποχαιρέτησε το Ρέθυμνο

Τον επί δεκαετίες Δήμαρχο Ρεθύμνης Δημήτρη Αρχοντάκη αποχαιρέτησε το μεσημέρι της Τετάρτης, το Ρέθυμνο στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης, τιμώντας τόσο την αγαπητή στην κοινωνία προσωπικότητα του, όσο και την πολύχρονη, πολυεπίπεδη και πολυσχιδή προσφορά του ως εκ των μακροβιότερων καποδιστριακών δημάρχων.

Ο εκλιπών έφυγε από τη ζωή νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Χανίων μετά τον βαρύ τραυματισμό του από πτώση του από σκάλα στο σπίτι του στο χωριό Μοναστηράκι. Σύσσωμοι, φορείς, πανεπιστημιακοί κοινότητα, αυτοδιοικητικοί, σύλλογοι και πολίτες, αποχαιρέτησαν τον «Επώνυμο ‘Αρχοντα» της Πόλης, όπως τον χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης.

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης με καταγωγή από τη Ορνέ Αγίου Βασιλείου και ρίζες από το Μοναστηράκι Αμαρίου, έφυγε σε ηλικία 82 ετών. Ο Δημήτρης Αρχοντάκης δήμαρχος για σχεδόν τρείς δεκαετίες από το 1968, θεωρείται ο θεμελιωτής της σημερινής εικόνας του Ρεθύμνου ο οποίος με διορατικότητα πνευματική και πολιτική συγκρότηση, ασχολήθηκε με σοβαρά θέματα που αφορούσαν την εξέλιξη του δήμου και την πορεία του στο μέλλον.

«Για τον εκλιπόντα, το τρίπτυχο Τουρισμός- Πανεπιστήμιο- Πολιτισμός ήταν οι τρεις βασικοί πυλώνες ανάπτυξης του Ρεθύμνου… και είχε δίκιο. Σε μια εποχή που το Ρέθυμνο ήταν ασήμαντο στον εθνικό χάρτη και άγνωστο στο διεθνή, ήταν εκείνος που με μεθοδικότητα, αποφασιστικότητα, ρητορική δεινότητα, διπλωματία και πείσμα, ενέπνευσε και συστράτευσε τους Ρεθυμνιώτες σε κοινές στοχεύσεις, εκμεταλλεύτηκε τις εκάστοτε πολιτικές συνθήκες, κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των θεσμικών συνομιλητών του, άνοιξε κλειστές πόρτες και χάραξε πορεία ευοίωνη για το Ρέθυμνο στο μέλλον», ανέφερε στον επικήδειο λόγο του ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης, ενώ σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών και βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη όπως τόνισε σε μήνυμα του: «Το Ρέθυμνο θα ήταν εντελώς διαφορετικό χωρίς το Δημήτρη Αρχοντάκη. Λειτούργησε απλώνοντας στο χρόνο ένα πλήρες σχέδιο που είχε για το Ρέθυμνο. Ένα σχέδιο που με μεθοδικότητα και με συνεργασία με τους φορείς του τόπου προσπάθησε να υλοποιήσει, κάτι που πέτυχε σε μεγάλο βαθμό.

Ήδη από το μακρινό 1971 είχε συντάξει με μία ομάδα ειδικών την «Έκθεσις επί των δεδομένων και των προοπτικών της πόλεως Ρεθύμνης». Πέτυχε την πλήρη αναδιαμόρφωση της Παλιάς Πόλης για να μπορούμε σήμερα να τη χαιρόμαστε στη μορφή που με δυσκολία κρατήθηκε, συνέβαλε τα μέγιστα στην δημιουργία και στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, έλυσε το ζήτημα της ύδρευσης, θωράκισε την πόλη του Ρεθύμνου με ένα έργο ουσίας που δεν είναι άλλο από την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, και προχώρησε στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου που άλλαξε ριζικά την εικόνα της πόλεως με τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου… Συνέβαλε σταθερά σε κάθε πρωτοβουλία ανάδειξης της πολιτιστικής, τουριστικής και ανθρωπιστικής υπεραξίας του Ρεθύμνου».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκλιπών μεταξύ άλλων σύμφωνα με το πλούσιο βιογραφικό του, υπήρξε δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ακρόπολη, ήταν μέλος της Ομάδας των 6 Ευρωπαίων Δημάρχων Ρώμης, Ρότερνταμ, Στουτγάρδης, Leon Iσπανίας, Hartberg Αυστρίας οι οποίοι το 1968 εισηγήθηκαν στην Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις της Ευρώπης. Τέλος, ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Δικτύου Ελληνικών Πόλεων Κηρυγμένων ως Ιστορικών Διατηρητέων Μνημείων».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος