Η νέα διαδικασία που καθορίζει τόσο τα κριτήρια όσο και τη διαδικασία οριοθέτησης οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, απασχόλησε το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.
Με εισηγητή τον πολιτικό μηχανικό και γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ κ. Μπροκακάλη, έγινε εκτενής ανάλυση των κριτηρίων και της πράξης εφαρμογής του Π.Δ. Αναμένονται και άλλα Προεδρικά Διατάγματα που θα οριοθετούν τους οικισμούς για κάθε δήμο.
Σύμφωνα με τον κ. Μπροκαλάκη, οι οικισμοί των Κουνουπιδιανών, των Μουρνιών , των Νεροκούρων, του Βαμβακόπουλου, του Δαράτσου, τα Περιβόλια, της Αγίας Μαρίνας και του Γαλατά την δεν εμπίπτουν στην επιχειρούμενη απόφαση, καθώς έχουν πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων.
Ουσιαστικά επηρεάζονται όλοι οι οικισμοί, αλλά αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το Αρώνι, το Πυθάρι, το Καμπάνι, τα Καθιανά, Αργουλιδές, Παζινός, Βαρύπετρο, Όαση, Λυγιδές, Ποτιστήρια, Επισκοπή, Μεγάλα Χωράφια, Πλακάλονα και Ζαχαριάς, το Καλάμι, Άνω Σταλός, Κάτω Σταλός, Γερολάκος, Τσακίστρα κτλ.
Σε αυτή την φάση εκπονούνται ΤΠΣ στον δήμο Σφακίων και στον δήμο Πλατάνια και συμβασιοποιήθηκε το ΤΠΣ του δήμου Αποκορώνου και έπειτα του ΤΠΣ Καντάνου Σέλινου, ενώ ΤΠΣ δήμου Κισσάμου και δήμου Χανίων θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα».
Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα για το θέμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, λαμβάνοντας υπόψη:
Με το υπ’ αριθμ. 194/15-04-2025 Προεδρικό Διάταγμα καθορίστηκαν τα κριτήρια, ο τρόπος και η διαδικασία οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923.
Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4759/2020 καταργήθηκε η δυνατότητα δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές μέσω των παρεκκλίσεων που ίσχυαν επί δεκαετίες, ανατρέποντας το μέχρι τότε καθεστώς δόμησης.
Ενώ αναμέναμε πως ο περιορισμός αυτός θα κατηύθυνε τη δόμηση εντός σχεδίων πόλης και, ακόμη περισσότερο, εντός οικισμών — συμβάλλοντας στην πολυπόθητη αποκέντρωση — το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα επέφερε μία ακόμη ανατροπή στον οικοδομικό και οικονομικό σχεδιασμό χιλιάδων νοικοκυριών.
Ακίνητα που για περισσότερα από 40 χρόνια θεωρούνταν οικοδομήσιμα μετατρέπονται πλέον σε αγροτεμάχια, οδηγώντας τα χωριά σε ερήμωση και απαξιώνοντας την ιδιωτική περιουσία των πολιτών. Το σκεπτικό του Υπουργείου, που ανατρέχει σε αμαρτίες του παρελθόντος και αναρμοδίως εγκεκριμένους οικισμούς, δεν αρκεί για να δικαιολογήσει, ούτε να καθησυχάσει τους πολίτες που βλέπουν την περιουσία τους να υποβαθμίζεται για ακόμη μία φορά.
Η ανάθεση της μελέτης οριοθέτησης των οικισμών, που ήδη εξελίσσεται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελούσε ένα σημαντικό και απαραίτητο έργο. Η καθημερινή εμπλοκή της Υπηρεσίας Δόμησης με ζητήματα εξακρίβωσης της θέσης κάθε ακινήτου μέσω αυτοψίας αποδείκνυε την αναγκαιότητά του. Επιπλέον, σε πολλές από τις υφιστάμενες οριοθετήσεις είχαν προταθεί επεκτάσεις μέσω των μελετών του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, οι οποίες επρόκειτο να επαναπροταθούν κατά την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Ωστόσο, το νέο νομοθέτημα αντί να επιλύσει προβλήματα, δημιούργησε περισσότερα.
Επιπλέον, όπως συνέβη και με την κατάργηση των παρεκκλίσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση, προκύπτουν πλέον ανισότητες και καταστάσεις δύο ταχυτήτων. Ευνοούνται όσοι ήδη έχουν οικοδομήσει, πωλήσει ή εξασφαλίσει οικοδομική άδεια για τα επηρεαζόμενα ακίνητα, ενώ όσοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα ή αδράνησαν καταλήγουν αδικημένοι.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων καλεί την Πολιτεία:
– Να αποσύρει το εκδοθέν Προεδρικό Διάταγμα.
– Να κατοχυρώσει την υφιστάμενη και διαμορφωθείσα κατάσταση των τελευταίων 40 ετών.
Οι πολίτες δικαιούνται ασφάλεια δικαίου και σταθερότητα, χωρίς διαρκείς ανατροπές και επιζήμιες για την περιουσία τους εξελίξεις.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος