Τηλεφωνική συνομιλία Μ. Συντυχάκη – Λ. Μενδώνη για τις πρόσφατες καταστροφές στο Ιτζεδίν

Τηλεφωνική παρέμβαση στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, είχε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Μ. Συντυχάκης, για το γεγονός ότι κατέρρευσε τελείως, πρόσφατα, το διοικητήριο του Ιτζεδίν.

Ο κ. Συντυχάκης επεσήμανε στην υπουργό ότι: «Καθώς, μάλιστα, η συντήρηση του μνημείου είναι ανύπαρκτη, ως αποτέλεσμα της χρόνιας αδιαφορίας κεντρικού κράτους και τοπικής-περιφερειακής διοίκησης και της «βολικής» διάχυσης ευθυνών και αρμοδιοτήτων στα επίπεδα της κρατικής διοίκησης, προοιωνίζεται πως αυτό που συνέβη στο διοικητήριο δε θα είναι και το τελευταίο πλήγμα για το μνημείο».

Η Υπουργός δήλωσε ότι είναι ενημερωμένη για την πρόσφατη καταστροφή και υποσχέθηκε ότι θα έχει την απαιτούμενη επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς για να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας για το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν.Σε ανακοίνωσή του ο κ. Συντυχάκης αναφέρει:

H κυβέρνηση έχει ευθύνες να αποκατασταθεί άμεσα με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν, που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο το 1986 και υπάγεται και στις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού. Να αναδειχθεί ως ιστορικό μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιείται από τον λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της ιστορίας του λαϊκού κινήματος του τόπου.
Η ανάγκη αυτή έχει αναδειχθεί από τα συλλογικά όργανα του κινήματος, την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ παράρτημα Χανίων, μεμονωμένα από επιστήμονες αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες κτλ και βέβαια από το ΚΚΕ με συνεχείς παρεμβάσεις σε βουλή, δήμους και στο κίνημα.
Είναι τελικά υπόθεση όλου του λαού να διασωθεί, με κρατική ευθύνη, το φρούριο Ιτζεδίν, που λειτουργούσε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων και είναι ιστορικός τόπος μνήμης, όπως η Μακρόνησος, η Γυάρος. Ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας του Ιτζεδίν, συνδέεται με ηρωικές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας – με την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού – που αφορούν όχι μόνο το Ν. Χανίων, μα τη χώρα μας γενικότερα.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ