Συνέδριο – αφιέρωμα στους πνευματικούς δημιουργούς της επαρχίας Σελίνου

Στις 14 και 15 Μαΐου στο Αμφιθέατρο Καντάνου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου-Αφιερώματος: «Γνωριμία με το έργο των συγγραφέων και πνευματικών δημιουργών της επαρχίας Σελίνου».

Συνέδριο – αφιέρωμα στους πνευματικούς δημιουργούς της επαρχίας Σελίνου23 μελετητές-ομιλητές με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις αναφέρθηκαν σε περίπου 80 συγγραφείς ,επιστήμονες, καλλιτέχνες με καταγωγή από το Σέλινο. Την εκδήλωση τίμησαν ως ομιλητές οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Μανόλης Μανούτσογλου, καθηγητής Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευτύχης Παπαδοπετράκης καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πάτρας , η Δέσποινα Διμέλλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης και η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, διδάκτωρ, επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό και η τιμώμενη καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδη. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή εκπαιδευτικών -μελετητών από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Συνέδριο – αφιέρωμα στους πνευματικούς δημιουργούς της επαρχίας ΣελίνουΤο επίπεδο των εισηγήσεων, προϊόν μελέτης και έρευνας ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Έγινε αναφορά στο έργο σπουδαίων επιστημόνων, όπως στο έργο των καθηγητών Νκόλαου, Ευτύχη και Βασίλειου Τωμαδάκη, στο έργο του Ευτύχη και Γιάννη Μπιτσάκη ,στο έργο της Μαρίας Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδη, στο έργο της Αμαλίας Κωτσάκη και πολλών άλλων καθηγητών Πανεπιστημίου. Έγινε εκτενής αναφορά στο έργο πνευματικών δημιουργών, λαογράφων όπως ο Σταμάτης Αποστολάκης, ιστορικών όπως ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και άλλων πνευματικών ανθρώπων του Σελίνου, όπως ο Μιχάλης Γρηγοράκης, ο Γιάννης Αναστασάκης, ο Αντώνης Ξανθινάκης και πολλών άλλων. Έγινε επίσης εκτενής αναφορά στο έργο και στην προσωπικότητα του πρόσφατα χαμένου αρχαιολόγου Κώστα Ψαράκη σε κλίμα συγκίνησης και αγάπης.

Συνέδριο – αφιέρωμα στους πνευματικούς δημιουργούς της επαρχίας Σελίνου

Συνέδριο – αφιέρωμα στους πνευματικούς δημιουργούς της επαρχίας ΣελίνουΤο συνέδριο απασχόλησε επίσης το λογοτεχνικό έργο της Μάρως Δούκα και οι αναφορές της στο Σέλινο, το έργο καλλιτεχνών όπως του Γιάννη Μαρκαντωνάκη, αγιογράφων όπως του Νικόλαου και Κωνσταντίνου Βλαχάκη, του Αρτέμιου και Στυλιανού Περράκη και τόσων άλλων.
Στο συνέδριο αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος και προβληματισμός, γνωρίσαμε το έργο σπουδαίων ανθρώπων από το χώρο της Τέχνης , της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης. Αναδείχτηκαν πτυχές της ζωής στην επαρχία Σελίνου και υπήρξε εκτενής αναφορά στον λαϊκό μας πολιτισμό(ριζίτικο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος