Συνάντηση Κεφαλογιάννη – Σκρέκα για τους δασικούς χάρτες

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας Κώστα Σκρέκα πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης εξέφρασε την ικανοποίησή του σε σχέση με την κρίσιμη για την ευρύτερη πορεία του ζητήματος των δασικών χαρτών νέα εγκύκλιο, με την οποία δίνεται οριστική λύση στο θέμα του ιδιοκτησιακού για τις δασικές εκτάσεις.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν για το θέμα:

«Επί της ουσίας, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανέκυψαν  από τις προχειρότητες σχεδιασμού και τα κενά που μοιραία δημιούργησε η νομοθέτηση «στο πόδι» και τα τραγικά λάθη στην αποτύπωση των δασικών εκτάσεων του Ρεθύμνου και της Κρήτης. Κινηθήκαμε άμεσα και αποφασιστικά, απορρίπτοντας προσεγγίσεις απόσυρσης που όχι μόνο δεν θα έλυναν το πρόβλημα  αλλά θα ανέτρεπαν στην πράξη και το 35% του χάρτη το οποίο δεν είχε πρόβλημα. Μεταξύ άλλων:

  • Προχωρήσαμε σε βελτιώσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση των υπερβολικών καθυστερήσεων στην εξέταση των αντιρρήσεων και ακολούθησαν αποφάσεις τροποποίησης ρυθμίσεων προκειμένου να μειωθούν οι αντιρρήσεις, να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες στις επιτροπές και τέλος να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο ο ρυθμός εξέτασης των υπόλοιπων αντιρρήσεων.
  • Ακολούθησε η ψήφιση του περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020 η οποία προχώρησε σε φάση εφαρμογής με την εκ  νέου θεσμοθέτηση συμμόρφωσης της διοίκησης με την απόφαση του ΣτΕ για το συγκεκριμένο νόμο.
  • Θεσπίστηκε και ξεκίνησε η εφαρμογή διαφορετικής αντιμετώπισης για τα πρόδηλα σφάλματα, τα οποία αντιμετωπίζονται με οριζόντιο τρόπο, με εσωτερικές διαδικασίες της Διοίκησης, χωρίς κόστος για τους πολίτες.
  • Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επίλυσης σε ότι αφορά τις εκτάσεις με φρυγανώδη βλάστηση και ασπάλαθους μετά και τη σχετική έγκριση από το Τεχνικό Συμβούλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
  • Δόθηκε δυνατότητα αναγνώρισης ιδιοκτησίας σε εκτάσεις, αγροτών και κτηνοτρόφων με τίτλους ιδιοκτησίας που έχουν συνταχθεί έως και την 1 Ιουλίου 2001, ακόμα κι αν έχουν μετεγγραφεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
  • Διασφαλίστηκε η ομαλή καταβολή των ενισχύσεων και η αποσύνδεση τους από το υπό συζήτηση πλαίσιο.
  • Προχώρησε η διαδικασία εσωτερικών διορθώσεων από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τα κατά τόπους δασαρχεία με την βοήθεια τεχνικών συμβούλων (αφορούν συνολικά 60 εκατ. στρέμματα και το 50% της έκτασης της χώρας).
  • Υπογράφηκε η ΥΑ (ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/3.7.2020 (ΦΕΚ 2773/τ.  Β`/8-7-2020) για τον «Καθορισμό των διοικητικών πράξεων, των λοιπών πρόσφορων στοιχείων, των τεχνικών προδιαγραφών και της διαδικασίας για την αυτεπάγγελτη αναμόρφωση και κατάρτιση των δασικών χαρτών κατά το άρθρο 48 του ν. 4685/2020 (ΦΕΚ 92/ τ. Α’ /7-5-2020) ως βάση υλοποίησης της επικυρωθείσας απόφασης του ΣτΕ.
  • Ψηφίστηκε η εξαίρεση των δασωμένων αγρών με τη σχετική διάταξη να προβλέπει ότι το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου.
  • Δώσαμε διαδοχικές παρατάσεις που έδωσαν χρόνο να ενημερωθούν οι πολίτες και να προετοιμαστούν κατά το δυνατόν οι αντιρρήσεις που κατατέθηκαν”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος