Στο Καστέλλι Ηρακλείου ο Φ. Κουβέλης

Array

Στον εορτασμό για τα 77 χρόνια από το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Καστελλίου Πεδιάδας στο Νομό Ηρακλείου παραβρέθηκε χθες  ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Στο Καστέλλι Ηρακλείου ο Φ. Κουβέλης

Το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Καστελλίου έγινε τη νύχτα της 9ης προς 10η Ιουνίου του 1942. Μαζί με άλλες ενέργειες που έγιναν από την Αντίσταση της Κρήτης και με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν με τους μυστικούς ασυρμάτους από τη Μεγαλόνησο στο αγγλικό στρατηγείο του Καΐρου, είχαν άμεσες επιπτώσεις στην ανακοπή της προελάσεως του γερμανικού «ΆφρικαΚορπς» προς την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο και την καθήλωσή του στο Ελ Αλαμέιν, όπου τελικώς ηττήθηκε.

Στο Καστέλλι Ηρακλείου ο Φ. Κουβέλης

Το σαμποτάζ στο πολεμικό αεροδρόμιο του Καστελλίου, το 1942, καταγράφηκε ιστορικά ως το πρώτο σαμποτάζ εναντίον των δυνάμεων του άξονα στην Ευρώπη. Κατά την τελετή ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα -αλλά και τα λοιπά λαϊκιστικά «κινήματα» που επίσης απειλούν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία- τα οποία αναπτύσσονται σήμερα σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ηπείρου, πρέπει να μας προβληματίζουν, έτσι ώστε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και για την αποτελεσματική και, κυρίως, έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Από εδώ, λοιπόν, την Κρήτη, τους στέλνουμε το μήνυμα: Δεν θα περάσουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος