Σητεία: Προσφυγή στο ΣτΕ για το υβριδικό Αμαρίου – Αναμένεται η απόφαση

Η απόφαση για την προσφυγή του Δήμου Σητείας και τοπικών φορέων για το υβριδικό υποέργο της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» στην Κρήτη, αναμένεται σύντομα. Σύμφωνα με το διατακτικό – καθώς ακόμα η σχετική απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί – το ΣτΕ απέρριψε  πολλές από τις αιτιάσεις (περίπου 20) που είχαν διατυπωθεί κατά της υλοποίησης του έργου του Αμαρίου, ενώ έκανε δεκτές δύο από αυτές.

Πρόκειται για έργο που προβλέπει την αντλησοταμίευση στο Φράγμα Ποταμών στο Αμάρι Ρεθύμνου, για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας και την τροφοδοσία της αντλητικής αυτής λειτουργίας από δυο αιολικά πάρκα στο Λασίθι.

Από όλες τις αιτιάσεις (περίπου 20) που είχαν διατυπωθεί, το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχθηκε μόνο δύο: Την απόσταση από κηρυγμένα πολιτιστικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, και την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την προστασία της ορνιθοπανίδας στην περιοχή, την οποία θεώρησε ελλιπή και περιέχουσα περιορισμένες και ανεπαρκείς πληροφορίες και στοιχεία.

Αντιθέτως, το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν εντόπισε κανένα ζήτημα με το αντλησιοταμιευτικό μέρος του έργου. Σε ό,τι αφορά στο σκέλος του αιολικού πάρκου, αναγνώρισε μόνο την ανάγκη εκπόνησης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, καθώς και απομάκρυνσης 4 ανεμογεννητριών. Τα δυο αυτά ζητήματα που αναγνώρισε, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που πραγματοποιεί την επένδυση ύψους 240 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη αντιμετωπιστεί από την εταιρία, καθώς η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί, ενώ νωρίτερα μέσα στη χρονιά εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές τροποποίηση του σχεδιασμού του αιολικού πάρκου, μειώνοντας τον αριθμό των ανεμογεννητριών.

Ως εκ τούτου, η εταιρία θεωρεί πως όταν καθαρογραφεί η απόφαση, θα διαπιστωθεί ότι οι ανεμογεννήτριες αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στην αναθεώρηση και η ειδική οικολογική αξιολόγηση έχει ήδη ολοκληρωθεί, άρα θα εκλείπουν αμφότερα τα δύο εναπομείναντα στοιχεία της προσφυγής κατά του έργου.

Η κατασκευή του έργου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στο Αμάρι Ρεθύμνου. Όπως υποστηρίζουν όσοι τάσσονται κατά του έργου: “το φράγμα Ποταμών, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την άρδευση του κάμπου του Ρεθύμνου και όχι για να αξιοποιηθεί από την ΤΕΡΝΑ, η οποία θα αντλεί απρόσκοπτα νερό ακόμα και όταν η δυνατότητα του ταμιευτήρα κατά καιρούς θα είναι περιορισμένη λόγω πχ ανομβρίας“.

Να σημειωθεί ότι το υβριδικό έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας στο Αμάρι της Κρήτης, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 153 MW, αποτελεί το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και το πρώτο τέτοιου μεγέθους και χαρακτηριστικών στην Ελλάδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος