Σημαντική δωρεά 500.000 δολαρίων στο Γ.Ν. Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων ανακοίνωσε την ολοκλήρωση μιας πολύ μεγάλης δωρεάς για την προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, με χρηματοδότηση από το κληροδότημα των $500.000 της Πάβλοβα Βικτωρίας – χας Εμμ. Βουτετάκη, προς τιμήν της μνήμης των Σπύρου Βουτετάκη και του Εμμανουήλ Βουτετάκη».

Με την με θέμα 31ο/ πρακτικό 45/21-12-2020 (ΑΔΑ Ω83Ξ46907Τ-Φ8Π) απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων αποφάσισε να αποδεχθεί την κληροδοσία της Βικτωρίας Βουτετάκη.
Κατόπιν της με θέμα 37ο/ πρακτικό 10/14-04-2021 απόφασης ΔΣ (ΑΔΑ 6Ψ4Ε46907Τ-ΒΥΙ), εγκρίθηκε η αξιοποίηση του συγκεκριμένου κληροδοτήματος για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Με το αρ. πρ.58932ΕΞ2021/9-5-2021 έγγραφο της Δ/νσης Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών, τμήμα εκκαθάρισης της Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ο φάκελος του κληροδοτήματος και κοινοποιήθηκε σε αυτήν υπεύθυνη δήλωση με τα πλήρη στοιχεία του Διοικητή Γιώργου Μπέα ως εκτελεστή του κοινωφελούς σκοπού και περί αποδοχής του, καθώς και ότι δεν συντρέχουν στο πρόσωπό του τα κωλύματα του άρθρου 18 παρ. 1 περ β έως δ του Ν. 4182/2013.

Αντίστοιχα με την με θέμα 53ο/ πρακτικό 32ο /14-09-2022 (ΑΔΑ ΩΜ7Π46907Τ-ΔΗΨ) απόφαση του Δ.Σ. εγκρίθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές για τον επιλεγμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κατόπιν ολοκλήρωσης δύο δημόσιων διαβουλεύσεων στο ΟΠΣ ΕΣΗΔΗΣ.

Παράλληλα, λόγω της τρέχουσας ισοτιμίας δολαρίου / ευρώ κατατέθηκαν στον λογαριασμό που τηρείται για την εν λόγω δωρεά 490.354,06 ευρώ, δίνεται η δυνατότητα να συμπεριληφθεί επιπλέον ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός εκτιμώμενης δαπάνης 66.000 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του Χειρουργικού Τομέα, ο οποίος έχει εγκριθεί κατόπιν ολοκλήρωσης δύο δημόσιων διαβουλεύσεων στο ΟΠΣ ΕΣΗΔΗΣ, σύμφωνα με την με θέμα 20ο / πρα

Σημαντική δωρεά 500.000 δολαρίων στο Γ.Ν. Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Επισημαίνεται, ότι ο παραπάνω ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους του νομού Χανίων, καθώς ανανεώνεται και αναβαθμίζεται κρίσιμος εξοπλισμός στα χειρουργεία, στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα καθώς και στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του ΓΝ. Χανίων.
Αναφορικά με τον εξοπλισμό του Χειρουργικού τομέα από άποψη σκοπιμότητας ισχύουν τα εξής:
Η έκθεση του χειρουργικού πεδίου και η ευχερής πρόσβαση του χειρουργού σε αυτό είναι η βάση και η απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση κάθε χειρουργικής επέμβασης. Τα σπλάχνα της άνω κοιλίας(ήπαρ-πάγκρεας-χοληφόρα-στόμαχος-οισοφάγος-σπλήνας-διάφραγμα) λόγω της ανατομικής θέσης τους περιβάλλονται από το θωρακοκοιλιακό τοίχωμα που καθιστά εξαιρετικά δυσχερή και κοπιώδη την έκθεση του χειρουργικού πεδίου και την προσπέλαση του χειρουργού σε αυτό.
Το σύστημα συγκράτησης θωρακοκοιλιακού τοιχώματος-υποχονδρίων και απώθησης σπλάχνων προσφέρει εξαιρετική έκθεση της άνω κοιλίας, άνεση και ευχερή πρόσβαση του χειρουργού στο χειρουργικό πεδίο. Επιπλέον, το ζητούμενο σύστημα, παρέχει βοήθεια ουσιαστικά στις περισσότερες μείζονες επεμβάσεις της κοιλίας.
Η προμήθεια χειρουργικών εργαλείων για επεμβάσεις Ήπατος-Παγκρέατος-Χοληφόρων αυξάνουν τις δυνατότητες του χειρουργού να φέρει εις πέρας μείζονες επεμβάσεις στα όργανα αυτά. Οι χειρουργικές επεμβάσεις Ήπατος-Παγκρέατος-Χοληφόρων είναι επεμβάσεις σύνθετες, τεχνικά απαιτητικές και προϋποθέτουν άρτια τεχνική.
Η προμήθεια χειρουργικών εργαλείων για ογκολογικές επεμβάσεις αυξάνουν τις δυνατότητες του χειρουργού να φέρει εις πέρας μείζονες ογκολογικές επεμβάσεις (οισοφάγου, στομάχου, λεπτού εντέρου, παχέος εντέρου-ορθού, σαρκωμάτων κοιλίας κτλ) με αυξημένο βαθμό δυσκολίας και τεχνικά απαιτητικές.
Ο ζητούμενος εξοπλισμός είναι χρήσιμος για τις περισσότερες χειρουργικές ειδικότητες του Νοσοκομείου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος