Σε πλήρη εξέλιξη η «μάχη» με τα κουνούπια στην Κρήτη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και προνυμφών των κουνουπιών σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης, με τα αποτελέσματα ήδη να αποτυπώνονται ενθαρρυντικά.

Το, μεγάλης κλίμακας, πρόγραμμα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης, είναι τριετούς διάρκειας και περιλαμβάνει έλεγχο τόσο των πηγών κουνουπιών όσο και των εστιών προνυμφών, που είναι και η κύρια αιτία του προβλήματος.

«Έγινε διεθνής διαγωνισμός και ανέλαβε ανάδοχος του έργου μια ελληνική εταιρεία και έχει αρχίσει ήδη η εφαρμογή του. Τα κουνούπια είναι φορείς και μεταφορείς ασθενειών με αποτέλεσμα αν το πρόβλημα είναι ανεξέλεγκτο να τίθεται ζητούμενο με τη δημόσια υγεία» εξήγησε ο κ. Λουμπούνης ο οποίος συμπλήρωσε ότι στη «μάχη» ενάντια στα κουνούπια έχει τεθεί και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης.

«Είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος η συνεργασία με το ΙΤΕ για την εντομολογική επιτήρηση. Ο ανάδοχος έχει αναλάβει την υποχρέωση να τοποθετήσει εντομοπαγίδες σε περίπου 40 σημεία του νησιού, οι οποίες επιθεωρούνται και λαμβάνεται το υλικό ανά 15 ημέρες.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τρία χρόνια και η ένταση των ψεκασμών είναι κατά τους μήνες της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Φέτος οι ψεκασμοί γίνονται και μέσω μηχανημάτων τηλεχειρισμού-drones- που έχουν αποκαταστήσει όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λουμπούνης τα προβλήματα που υπήρχαν με τους ψεκασμμούς σε δυσπρόσιτης περιοχές. Πρόσθεσε ότι και η παράμετρος της ενημέρωσης των πολιτών διαμορφώνει ένα θετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

«Φανταστείτε στην εποχή του κορονοϊού να μην υπήρχε ένα τέτοιο πρόγραμμα και να είχαμε πληθώρα κρουσμάτων από νόσους που μεταφέρονται από κουνούπια. Κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το σύστημα υγείας που προσπαθούμε να το διαφυλάξουμε ενώ υπάρχει ο κορωονοϊός και δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η πανδημία» ανέφερε ο κ. Λουμπούνης που σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Κρήτης, διευκρίνισε ότι η «μάχη» με τα κουνούπια εκτιμάται ότι φέτος θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος