Ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας το πλοίο με τους μετανάστες

Ένα μεγάλο αλιευτικό σκάφος σε κακή κατάσταση ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας στην Κρήτη, μετά από μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του Λιμενικού. Σε αυτό, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επιβαίνουν περίπου 500 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και 100 παιδιά. Τρία από αυτά μεταφέρθηκαν με λιποθυμικό επεισόδιο στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Όπως δήλωσαν όταν αποβιβάσηκαν, “ευχαριστούμε πολύ που μας σώσατε. εμείς θέλουμε να πάμε στην Ιταλία”.

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου, το αλιευτικό σκάφος, στο οποίο επιβαίνουν εξέπεμψε σήμα κινδύνου για βλάβη 20 μίλια ανοιχτά των ακτών. Σε αυτό επέβαιναν κυριολεκτικά στοιβαγμένοι εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, έχει σπεύσει για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε όσους έχουν άμεση ανάγκη. Μέλη του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται στο λιμάνι για την φροντίδα των μεταναστών.

Ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας το πλοίο με τους μετανάστες

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ και την Μαρίνα Μανδακάκη ο Λιμενάρχης, η επιχείρηση διήρκεσε πολλές ώρες και ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω και των ανέμων 7 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή: Τρία αλιευτικά σκάφη με ξένη σημαία, προσπάθησαν αρχικά να ρυμουλκήσουν το σκάφος, χωρίς επιτυχία. Η φρεγάτα “Κανάρης” του Πολεμικού Ναυτικού, απέπλευσε το πρωί από την Σούδα και συνέβαλε στην επιχείρηση διάσωσης. Το σκάφος τελικά ρυμουλκήθηκε από αλιευτικά σκάφη στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό είναι στην πλειοψηφία τους Αιγύπτιοι και Σύριοι. Είχαν ξεκινήσει από την Λιβύη με προορισμό την Ιταλία.

Στην Παλαιόχωρα, πραγματοποιείται η ταυτοποίησή τους από τις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να προωθηθούν σε πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ που θα τους φιλοξενήσει για τις επόμενες δύο ημέρες. Είναι η πρώτη φορά που η Παλαιόχωρα δέχεται έναν τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες τους, δεν αγνοείται κανείς από όσους βρίσκονταν αρχικά πάνω στο σκάφος.

Ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας το πλοίο με τους μετανάστες

Ρεπορτάζ: Μ. Μανδακάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος