Ρέθυμνο: Ζητούν να μην κλείσει το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στα Ανώγεια

Την παρέμβαση και την αρωγή της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του στον ορεινό Δήμο Ανωγείων στο Ρέθυμνο, ζητάει η δημοτική αρχή και η τοπική κοινωνία, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος, Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Ρέθυμνο: Ζητούν να μην κλείσει το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στα Ανώγεια

Όπως είπε, σύσσωμη η κοινωνία και οι φορείς του τόπου έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεση τους στο κλείσιμο του καταστήματος της συγκεκριμένης τράπεζας, γεγονός που όπως τόνισε: «Μας εκπλήσσει, μας αποδυναμώνει, μας εγκλωβίζει, κυρίως όμως μας δείχνει ότι μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες κατώτερης κατηγορίας, όλους εμάς, από την τοπική αυτοδιοίκηση, τους κτηνοτρόφους μας, τον γαλακτοκομικό συνεταιρισμό, τον κτηνοτροφικό, γεωργικό, εμπορικό σύλλογο, αλλά και όλους όσους επιχειρούν στη δύσκολη περιοχή μας, εδώ στο Ψηλορείτη».

Σε σχετικό ψήφισμα του Δήμου Ανωγείων τονίζεται ότι: «Οι ορεινές περιοχές αποτελούν, μία συμπαγή ενότητα, ένα κοινό μέτωπο φύσης και ανθρώπου που αντέχουν αλλά και αντιστέκονται σθεναρά τόσο στο χρόνο όσο και στις καθημερινές δυσκολίες. Αυτές οι περιοχές αποτελούν ακόμη και σήμερα τόπους με ξεχωριστή ταυτότητα, φιλοσοφία και τρόπο ζωής, που η εξέλιξή τους στηρίχθηκε λιγότερο σε έννοιες και όρους όπως στρατηγική, σχεδιασμός, πολιτική βούληση και πολύ περισσότερο στην ανθρώπινη θέληση, στην αυθεντικότητα, στον χαρακτήρα, τις ομορφιές, τις ιδιαιτερότητες, τη κοινωνική σύνθεση και συνοχή, την ανθρώπινη επαφή και τους τοπικούς παραγωγικούς πόρους».

Ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης, κάνει λόγο για τις δυσκολίες που υπάρχουν ώστε να κρατηθεί ζωντανή η περιοχή των Ανωγείων, αλλά και όλοι όσοι με επιλογή τους αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν τη φυγή προς τα αστικά κέντρα, αλλά να παραμείνουν στον τόπο τους και να αγωνιστούν να διαφυλάξουν την ταυτότητα και την επιβίωση της γενέτειρας τους.

«Το κράτος θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα δημιουργήσει συνθήκες που θα επιτρέπουν στις ορεινές κοινωνίες να εξασφαλίζουν εισοδήματα και υπηρεσίες, εφάμιλλα με εκείνα των αστικών περιοχών, υιοθετώντας στην πράξη τις αρχές της εδαφικής αλληλεγγύης και της εδαφικής δικαιοσύνης. Η απουσία καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων στην περιοχή μας, θα έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα και την εγγύτητα εξυπηρέτησης της πελατείας και του πληθυσμού, δημιουργώντας συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού στην τοπική κοινότητα και οικονομία», αναφέρει η δημοτική αρχή, υπενθυμίζοντας πως: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέταξε πρόσφατα την πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που έχει ως στόχο να «εξασφαλίσει στους πολίτες νέα και αποτελεσματικότερα δικαιώματα».

Στο ψήφισμα επίσης αναφέρεται ότι αν κλείσει το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, θα δημιουργηθεί συρρίκνωση του οικονομικού κύκλου τοπικών επιχειρήσεων, οικονομική ανισορροπία, μείωση της απασχόλησης στην τοπική κοινωνία. «Ο Δήμος Ανωγείων διαθέτει μονάχα ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αυτό της Τράπεζας Πειραιώς. Είναι κατά κύριο λόγο αγροτοκτηνοτροφικός, κατά συνέπεια έχει πολλές συναλλαγές με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εξυπηρετεί πάνω από 10.000 κατοίκους της ευρύτερης ορεινής περιοχής του Ψηλορείτη, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι αγρότες- κτηνοτρόφοι και αρκετοί από αυτούς υπερήλικες. Η απόσταση κάλυψης για την εξυπηρέτηση από άλλη τράπεζα είναι στα 70 (με την επιστροφή) χιλιόμετρα που με δεδομένα την ελλιπή συγκοινωνιακή σύνδεση και ένα επικίνδυνο και απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, θα επιβαρύνει τους κατοίκους με επιπλέον εργατοώρες και κόστος». Με βάση όλα τα παραπάνω, όπως δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Τράπεζα πρέπει να δείξει το ανθρώπινο της πρόσωπο προς τους ανθρώπους μιας περιοχής, «οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι στηρίζουν με αγώνα μεγάλο, όχι μόνο τις οικογένειες τους, αλλά τη συνέχεια μιας τοπικής κουλτούρας παράδοσης και πολιτισμού ενός τόπου που έχει προσφέρει στους αγώνες της πατρίδας, στις τέχνες, στις επιστήμες, στην πολιτική. Αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύουμε πως πρέπει να ενημερωθεί τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η Διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά και όλοι όσοι μπορούν να βοηθήσουν ώστε η Τράπεζα Πειραιώς να μην κλείσει το τοπικό κατάστημα της στον δήμο μας».
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος