Ρέθυμνο: Πιλοτική εφαρμογή για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών

Μια νέα μέθοδο για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών, εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνης.

Όπως είναι γνωστό, το έντομο Ryhnchophorus ferrugineus (ρυγχοφόρος ή κόκκινο σκαθάρι), αποτελεί σοβαρή απειλή για τους φοίνικες αφού προκαλεί ακόμα και την ολοκληρωτική καταστροφή τους. Η προστασία των φοινικόδεντρων είναι μείζονος σημασίας για το Δήμο Ρεθύμνης, αφενός για λόγους περιβαλλοντικούς και αφετέρου διότι αποτελούν μέρος της φυσικής και αισθητικής φυσιογνωμία του, ειδικά στο βόρειο παραλιακό μέτωπο και το Δημοτικό Κήπο της πόλης.

Ρέθυμνο: Πιλοτική εφαρμογή για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδώνΟι εργασίες καταπολέμησης του κόκκινου σκαθαριού αποσκοπούν τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπεία από τις προσβολές, με ψεκασμούς με φυτοφάρμακα με πολλές και συχνές επαναλήψεις (τουλάχιστον 10 ετησίως) ή βιολογικές μεθόδους. Είναι γεγονός πως, παρά τις πολλές προσεγγίσεις τα τελευταία 30 χρόνια για την καταπολέμηση του εντόμου, με πολλαπλές επεμβάσεις χημικών και βιολογικών μέσων, δεν έχει επιτευχθεί ικανοποιητική προστασία. Αντιθέτως, οι προσβολές έχουν επεκταθεί αφού έχει διευρυνθεί η εξάπλωση του εντόμου.

Η νέα μέθοδος αφορά την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού με την εφαρμογή της μικροέγχυσης φυτοπροστατευτικού σκευάσματος (εντομοκτόνου) εγκεκριμένου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον κορμό των φοινίκων, από εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλα μέσα. Μετά την μικροέγχυση στη βάση του κορμού του φοίνικα, το προϊόν μετακινείται προς τα πάνω ως το φύλλωμα με στόχο την καταπολέμηση των εντόμων και χωρίς να μετακινείται προς το ριζικό σύστημα. Επιπλέον, με τη μέθοδο αυτή δεν υπάρχει έκθεση του εφαρμοστή στη δραστική ουσία, ούτε μολύνεται το περιβάλλον (κλειστό σύστημα μεταφοράς), ενώ αρκεί μία εφαρμογή/ έτος. Η εφαρμογή έγινε πιλοτικά σε πενήντα (50) φοίνικες οι οποίοι φύονται στο Δημοτικό κήπο και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Ρεθύμνης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος