Ρέθυμνο: Κινητοποίηση την Κυριακή για τη σωτηρία του Παλίγκρεμνου στον Πλακιά (ηχητικό)

Ένα σπουδαίο φυσικό δημιούργημα, ο Παλίγκρεμνος του Πλακιά Ρεθύμνου, απειλείται, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, από ανθρώπινες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα από την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας, που δρομολογείται στο σημείο.

Την Κυριακή 15 Μαΐου στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Παλίγκρεμνο, με πρωτοβουλία της «Κίνησης για την Προστασία του Παλίγκρεμνου», που απευθύνει Παγκρήτιο κάλεσμα συμμετοχής.

Ρέθυμνο: Κινητοποίηση την Κυριακή για τη σωτηρία του Παλίγκρεμνου στον Πλακιά (ηχητικό)

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, πρόσφατα ξεκίνησαν εκσκαφές για τη δημιουργία μιας μικρής μονάδας εφτά τουριστικών επιπλωμένων υπόσκαφων κατοικιών σε μια έκταση που υπερβαίνει τα 30 στρέμματα. Το θέμα του Παλίγκρεμνου ήρθε στο προσκήνιο το 2019 προκαλώντας την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, του Δημάρχου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, αλλά και φορέων όπως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας  να μην προχωρήσει στο στάδιο προέγκρισης της οικοδομικής άδειας.

Το ΣτΕ , ωστόσο, αποφάσισε πως κάθε τέτοια πράξη μπορεί να προσβληθεί αφού εκδοθεί η οικοδομική άδεια, και σύμφωνα με πληροφορίες του  goodnetο δήμος Αγίου Βασιλείου κατέθεσε χθες ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να βάλει “φρένο” στην επιχειρούμενη κατασκευή της μονάδας. Τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν για παραβάσεις στο τοπογραφικό και στο δρόμο διέλευσης, θα εκδικαστούν την ερχόμενη Τετάρτη και μέχρι τότε οι χωματουργικές εργασίες οι οποίες σταμάτησαν με παρέμβαση του δασαρχείου την Τετάρτη, δεν επιτρέπονται. Ο δήμος Αγίου Βασιλείου σε συνεργασία με το ΤΕΕ, το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και άλλους φορείς είναι αποφασισμένοι να κινήσουν διαδικασίες και να χρησιμοποιήσουν όλα τα πρόσφορα μέσα ώστε να καταφέρουν να μην προχωρήσει η επένδυση αυτή και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να κηρυχθεί η περιοχή προστατευόμενη.

Ο Παλίγκρεμνος, ένας εντυπωσιακός γεωλογικός σχηματισμός, από τους σημαντικότερους γεώτοπους της Κρήτης, έχει συμπεριληφθεί στον Άτλαντα των Γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου και στον Οδηγό για τη Γεωλογία της Κρήτης. Επιπλέον όμως συνδέεται και με την πρόσφατη ιστορία του νησιού καθώς ακόμη είναι εμφανή τα σημάδια από την περίοδο της κατοχής όπου αποτελούσε τμήμα της διαδρομής μεταφοράς του γαιάνθρακα από τα Λευκώγεια στο λιμάνι του Πλακιά. Ράγες για τα βαγονέτα μεταφοράς, σπήλαια και τούνελ αλλά και τα πολυβολεία διασώζονται ακόμη και σήμερα επί του Παλίγκρεμνου.

Ρέθυμνο: Κινητοποίηση την Κυριακή για τη σωτηρία του Παλίγκρεμνου στον Πλακιά (ηχητικό)

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον και ως εκ τούτου δέχεται κάθε χρόνο επισκέψεις από φοιτητές γεωλογικών σχολών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επιπλέον έχει ιστορική και πολιτισμική αξία, καθώς συνδέεται με μεταλλευτικές δραστηριότητες και ιστορικά γεγονότα της ευρύτερης περιοχής, ενώ διαθέτει και αξιόλογα οικολογικά χαρακτηριστικά, καθώς οι βράχοι καταλήγουν σε παράκτιες αμμοθίνες.

Σε ανάρτησή της στη σελίδα https://web.facebook.com/groups/802387004067746  

η επενδύτρια υποστηρίζει μεταξύ άλλων: “δεν είμαι μεγαλοεπενδυτής, ούτε αγόρασα τον Παλίγκρεμνο προς εκμετάλλευση. Ούτε βρήκα τη γη και είπα να το παίξω ξενοδόχος. Έχω σπουδάσει και εργασθεί στον τουρισμό και θέλω να δημιουργήσω μια μικρή επιχείρηση σε γη του Καλλικρατιανού παππού μου. Τέσσερα υπόσκαφα/σπηλιές σπιτάκια συν ενα κεντρικό υπόσκαφο/σπηλιά, σε απόλυτη αρμονία με την φύση και τη συνείδησή μου! Αφήνοντας το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα. Μια μικρή καλοσχεδιασμένη, eco friendly οικογενειακή επιχείρηση, που θα απευθύνεται σε φυσιολάτρες περιπατητές και ανθρώπους που αναζητούν αυτό ακριβώς το απόκοσμο του Παλίγκρεμνου!”…

Ρέθυμνο: Κινητοποίηση την Κυριακή για τη σωτηρία του Παλίγκρεμνου στον Πλακιά (ηχητικό) Ρέθυμνο: Κινητοποίηση την Κυριακή για τη σωτηρία του Παλίγκρεμνου στον Πλακιά (ηχητικό)

Ο κ. Χαράλαμπος Φασούλας, υπεύθυνος του τομέα Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων. Ακούστε τη συζήτηση:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος