Ψήφισμα συλλόγων καθηγητών και εργαζομένων των Πανεπιστημίων της Κρήτης για τα ζητήματα των Ιδρυμάτων στο νησί

Τη δική τους παρέμβαση για τις ποδυδιάστατες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά δημόσια ΑΕΡ, καθώς και τον προσδιορισμό των κοινών συνισταμένων για συλλογικές διεκδικήσεις, επιχειρούν με ψήφισμά τους οι σύλλογοι μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικών υπαλλήλων, ερευνητών και εργαζομένων στην έρευνα από τα τρία πανεπιστήμια της Κρήτης (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο Κρήτης).

Το ψήφισμα ήταν το απόσταγμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο με θέμα : «Φλέγοντα ζητήματα του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου στην Κρήτη.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για το παρόν και μέλλον του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου και, στο ψήφισμά τους, δίνουν έμφαση στην υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τις διοικητικές αγκυλώσεις και τις αγκυλώσεις στις διαδικασίες αξιολόγησης και διασφάλισης της ποιότητας.

Το ψήφισμα αναφέρει:

Ο εντοπισμός των προβλημάτων του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου εκ μέρους της κυβέρνησης περιορίζεται στους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο φοίτησης και στη ρητορική περί «ανομίας» στους πανεπιστημιακούς χώρους, συμβάλλοντας σε μια γενικευμένη δυσφήμηση του δημόσιου πανεπιστημίου και αποκρύπτοντας τα πραγματικά προβλήματα:

  • Υποχρηματοδότηση: Η Ελλάδα παραμένει ουραγός ως προς τη δημόσια χρηματοδότηση της Παιδείας στην Ε.Ε. Διαθέτει μόλις το 7,6% του προϋπολογισμού στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 9,6%.
  • Υποστελέχωση: Η Ελλάδα είναι τελευταία και ως προς τη στελέχωση των πανεπιστημίων της στην ΕΕ. Με την αναλογία φοιτητών προς καθηγητές να είναι στην Ελλάδα 47 φοιτητές προς 1 καθηγητή, όταν στην Ε.Ε.  είναι 13 φοιτητές προς 1 καθηγητή. Η έλλειψη είναι ακόμη πιο έντονη σε τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.
  • Διοικητικές αγκυλώσεις: Δυσλειτουργίες στις διοικητικές δομές των Πανεπιστημίων και των ΕΛΚΕ που παρεμποδίζουν την αποτελεσματική και χρηστή διοίκηση.
  • Αγκυλώσεις στις διαδικασίες αξιολόγησης και διασφάλισης της ποιότητας: Οι εμπειρίες της ακαδημαϊκής κοινότητας από τις ατέρμονες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές τελετουργίες της ΕΘΑΑΕ που υπονομεύουν τη διδασκαλία και έρευνα, ενισχύουν την ομογενοποίηση των επιστημολογικών παραδειγμάτων και των διδακτικών μεθόδων, καθυστερούν την ανάπτυξη των πανεπιστημιακών τμημάτων, απομυζούν τους ελάχιστους ανθρώπινους πόρους των υποστελεχωμένων πανεπιστημίων στη συμπλήρωση άχρηστων αναφορών, μεταθέτουν στα πανεπιστήμια την ευθύνη προβλημάτων που δημιουργούνται από κυβερνητικές πολιτικές
  • Φοιτητική μέριμνα: Οι μεγάλες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες  προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ιδιαίτερα σε τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές, όπως οι πόλεις της Κρήτης όπου το στεγαστικό πρόβλημα είναι οξύ, επιτείνονται από την απουσία φοιτητικών εστιών.
  • Οικονομική κατάσταση εργαζομένων και φοιτητών: Οι απολαβές των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια υπολείπονται σε πραγματικές τιμές εκείνων του 2011. Η εντεινόμενη ακρίβεια επηρεάζει, πέρα από τους εργαζομένους, και τους φοιτητές μας με τις οικογένειές τους, καθιστώντας απαγορευτική για πολλούς την μόνιμη εγκατάσταση στην Κρήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σπουδές τους.

Οι ανακοινώσεις των Διοικήσεων όλων των Πανεπιστημίων της Κρήτης, οι ανακοινώσεις των Συλλόγων της Πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και οι ομόφωνες αποφάσεις του  Συνεδρίου και τα ψηφίσματα της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ και του Κ.Σ. της  Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΟΔΠΤΕ, αναδεικνύουν τη σημερινή κατάσταση των Πανεπιστημίων, που οφείλεται στη για δεκαετίες υποβάθμιση του δημόσιου ενδιαφέροντος για την ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ και φανερώνουν υπό ποιες συνθήκες επιχειρούνται οι αλλαγές του Πανεπιστημιακού χάρτη με την ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.  

Για όλους τους παραπάνω λόγους:

Ζητούμε ουσιαστικό και θεσμικό διάλογο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, για την για διερευνηθούν λύσεις στα προβλήματα του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την «Ενίσχυση της Ασφάλειας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλώνουμε έτοιμοι για πολύμορφες κινητοποιήσεις με την έναρξη της νέας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος