Πρωτοποριακή εφαρμογή για την καταγραφή σεισμών από Δήμο Χανίων και ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ

Μια ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εφαρμογή, σχετικά με την σεισμική δραστηριότητα και την αποτύπωση αυτής, τέθηκε σε λειτουργία στα Χανιά, από το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών, σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων.


Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πείραμα το οποίο διεξάγεται στα Χανιά τις τελευταίες ημέρες και τα αποτελέσματα του οποίου, μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικά στην προσπάθεια που καταβάλει ο άνθρωπος να αποτυπώσει και να προλάβει το φαινόμενο των σεισμών.
Το πείραμα διεξάγεται με την αποστολή ένα παλμού φωτός λέιζερ στο δίκτυο οπτικών ινών και από την παραμόρφωση της οπτικής ίνας, συλλέγονται πολύτιμες πληροφορίες για την την παρουσία ελαστικών κυμάτων σεισμικής ή και ανθρωπογενούς προέλευσης.
Η χρήση των δικτύων οπτικών ινών (ειδικά σε αστικό περιβάλλον), μπορούν να προσφέρουν σεισμολογικές υπηρεσίες με τεράστιες δυνατότητες, αφού τέτοια δίκτυα είναι εγκατεστημένα σε μεγάλη έκταση στις περισσότερες περιοχές του ανεπτυγμένου κόσμου, αλλά ταυτόχρονα, μπορούν να δημιουργήσουν και πυκνότητα δικτύων που τα συμβατικά συστήματα αδυνατούν να υλοποιήσουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος