Πράσινη Βιοτεχνολογία – Μικροβιακά Βιοεντομοκτόνα από το ΙΤΕ

Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ανακοίνωσε ότι ο Γιώργος Δημόπουλος, Καθηγητής σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, το John Hopkins (USA), θα ηγηθεί της ανάπτυξης του νέου ερευνητικού τομέα για την ανάπτυξη νέας γενιάς μικροβιακών βιοεντομοκτόνων στο Ινστιτούτο, χάρη στη δημιουργία μιας «έδρας ERA (European Research Area)» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) η οποία συνοδεύεται από σημαντική χρηματοδότηση.

Πράσινη Βιοτεχνολογία  – Μικροβιακά Βιοεντομοκτόνα από το ΙΤΕ

Το νέο ερευνητικό έργο με την ονομασία «MicroBioPest» θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023, θα είναι πενταετές και θα χρηματοδοτηθεί με 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Θα χρησιμοποιήσει σύγχρονες βιοτεχνολογικές προσεγγίσεις, προκειμένου να αξιοποιήσει τη μικροβιακή βιοποικιλότητα της Κρήτης και της Μεσογείου, για την απομόνωση βιοδραστικών μορίων φυσικής προέλευσης κατάλληλων για την ανάπτυξη βιοεντομοκτόνων νέας γενιάς. Θα δημιουργήσει ερευνητικές υποδομές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του ΙΜΒΒ σε διεθνές επίπεδο και θα εκπαιδεύσει νέους ερευνητές σε έρευνα αιχμής, με πολλές δυνατότητες αξιοποίησης.

Ο Γιώργος Δημόπουλος εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο ΙΜΒΒ και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το 1996 και εν συνεχεία πραγματοποίησε μια σπουδαία καριέρα στο εξωτερικό (Harvard, EMBL, Imperial College, Johns Hopkins). Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας των εντόμων και των Βιοτεχνολογικών εφαρμογών για την καταπολέμησή τους.

“Οι νέοι ερευνητές, που θα διεξάγουν έρευνα αιχμής στο Ινστιτούτο υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου διεθνώς Καθηγητή Γιώργου Δημόπουλου, σε συνεργασία με υφιστάμενες ομάδες, θα δημιουργήσουν μια εξαιρετικά ποιοτική κρίσιμη μάζα στο αντικείμενο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ικανή να πετύχει σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα, με αντίκτυπο στον παραγωγικό ιστό”, δήλωσε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος και Συντονιστής του έργου Καθ. Γιάννης Βόντας, Διευθυντής του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ.

“Θα παραχθούν πρωτοπόρα επιστημονικά αποτελέσματα υψηλής ποιότητας και θα εδραιωθεί μια μακροπρόθεσμη επιστημονική δραστηριότητα με μεγάλη διεθνή προβολή και αξία για το ΙΤΕ, αλλά και αντίκτυπο στην εκπαίδευση και στην κοινωνία”, δήλωσε ο Καθ. Γιώργος Δημόπουλος.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα που θα συνεισφέρει καινοτόμες λύσεις στην καταπολέμηση των εντόμων, συμβάλλοντας στην καθιέρωση αριστείας στον αγροδιατροφικό τομέα αλλά και την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Το πρόγραμμα και η παρουσία του Καθ Γιώργου Δημόπουλου προβάλλει διεθνώς το ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος