Πως επηρεάζει το στρες τη συμπεριφορά των ματιών μας – Διεθνής διάκριση ερευνητών (audio)

Είναι γνωστό ότι το στρες, πέρα από το σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία, επηρεάζει τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος, μία διαδικασία που αναφέρεται ως σωματική απόκριση στο στρες (stress response). H σχέση μεταξύ των επιπέδων στρες και της συμπεριφοράς του ματιού μελετήθηκε σε πρόσφατη κλινική έρευνα όπου συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διαφόρων τύπων στρεσογόνα ερεθίσματα.

Πως επηρεάζει το στρες τη συμπεριφορά των ματιών μας – Διεθνής διάκριση ερευνητών (audio)

Η συγκεκριμένη ερευνητική εργασία με τίτλο “Recognition of blinks activity patterns during stress conditions using CNN and Markovian analysis” ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας των συνεργαζόμενων ερευνητών του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) του ΙΤΕ, Γιώργου Γιαννακάκη (https://users.ics.forth.gr/~ggian) και Κώστα Μαριά, με τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Αλεξάνδρα Κορδά από την Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Λίμπεκ της Γερμανίας και τους καθηγητές Παντελή Ασβεστά, Ερρίκο Βεντούρα, από το τμήμα Βιοιατρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τον καθηγητή Νικόλαο Σμυρνή από το Ψυχιατρικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και τον Γιώργο Ματσόπουλο από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων ΕΜΠ.

Το άρθρο απέσπασε το βραβείο καλύτερης δημοσίευσης του 2021 (Best Paper Award 2021) για το περιοδικό Signals. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε βάσει της πρωτοτυπίας, της σημαντικότητας καθώς και των αναφορών και των αναγνώσεων του άρθρου.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο κ. Γιαννακάκης υπογράμμισε ότι διαπιστώθηκε ότι όταν οι συμμετέχοντες βρίσκονταν σε συνθήκες στρες τα ημιακούσια βλεφαρίσματα των ματιών (blinks) αυξάνονταν σημαντικά αύξηση σε σχέση με τις συνθήκες ηρεμίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το στρες επηρεάζει ολόκληρη την αλληλουχία πραγματοποίησης βλεφαρισμών και μέσω υπολογιστικών Μαρκοβιανών Μοντέλων και Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων εντόπισαν τα πρότυπα εκείνα τα οποία ακολουθούνται σε συνθήκες στρες. Η ανίχνευση των βλεφαρισμών πραγματοποιήθηκε επίσης μέσω κάμερας προσώπου με αυτόματες υπολογιστικές μεθόδους μηχανικής όρασης.
Κατά αυτό τον τρόπο, οι βλεφαρισμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτης αναγνώρισης του ψυχολογικού στρες με μη επεμβατικό τρόπο μόνο με χρήση μιας απλής κάμερας που έχει ευρείες εφαρμογές στην ψυχιατρική, την ψυχολογία, και την συναισθηματική υπολογιστική (affective computing).

Ακούστε τη συνέντευξή του:

https://www.mdpi.com/journal/signals/awards/1583
Η ερευνητική εργασία βρίσκεται διαθέσιμη στο https://doi.org/10.3390/signals2010006

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Γιώργος Βλαζάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος