Πειραματική εφαρμογή στα Χανιά για τη χρήση οπτικών ινών που μπορούν να λειτουργήσουν και ως σεισμογράφοι (audio)

Ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα διεξάγεται στα Χανιά τα αποτελέσματα του οποίου μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικά στην προσπάθεια που καταβάλει ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των σεισμών.

Το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σε Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αlcala (Iσπανία) πειραματίζονται στο Μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών των Χανίων για να λειτουργήσει το δίκτυο οπτικών ινών σαν δίκτυο σεισμογράφων.

Για το πιλοτικό πείραμα μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών και Καθηγητής Γεωφυσικής-Εφ. Γεωφυσικής ΕΚΠΑ, Φίλιππος Βαλλιανάτος.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Στο πείραμα που διεξάγουν στέλνοντας απλά ένα παλμό φωτός λέιζερ στο δίκτυο οπτικών ινών συλλέγονται πολύτιμες πληροφορίες για την παραμόρφωση της οπτικής ίνας από την παρουσία ελαστικών κυμάτων σεισμικής ή και ανθρωπογενούς προέλευσης.

Το δίκτυο οπτικών ινών μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν σε αυτό μπορεί να καταγράφει την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή αλλά και να διακρίνει από πού προέρχεται. Ενσωματώνει την τεχνολογία Distributed Acoustic Sensing με την οποία ένα καλώδιο οπτικών ινών μπορεί να ανιχνεύει σε 24ωρη βάση ακόμη και τις πιο ανεπαίσθητες κινήσεις και μεταβολές που συμβαίνουν γύρω του.

Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού σεισμικών γεγονότων. Με ειδικές έξυπνες τεχνικές γίνεται διαχωρισμός της σεισμικής δραστηριότητας από άλλου είδους πηγές. Η χρήση των δικτύων οπτικών ινών (ειδικά σε αστικό περιβάλλον) μπορούν να προσφέρουν σεισμολογικές υπηρεσίες με τεράστιες δυνατότητες αφού τέτοια δίκτυα είναι εγκατεστημένα σε μεγάλη έκταση στις περισσότερες περιοχές του ανεπτυγμένου κόσμου αλλά ταυτόχρονα μπορούν να δημιουργήσουν και πυκνότητα δικτύων που τα συμβατικά συστήματα αδυνατούν να υλοποιήσουν.

Το πείραμα που διερευνά τις δυνατότητες παρατήρησης στης σεισμολογία της επόμενης δεκαετίας διεξάγεται από το Ινστιτούτο με τη συμπαράσταση του Δήμου Χανίων που πρόσφερε τη χρήση του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών και με τη βοήθεια του ΟΤΕ Χανίων που συνέδραμε στην τεχνική υποστήριξη του πειράματος.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Γιώργος Βλαζάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ