Π. Σημανδηράκης: Ο Δήμος Χανίων θα προασπίσει το δημόσιο συμφέρον – Τι θα γίνει με τα 35 στρέμματα στον Άγιο Ονούφριο (ηχητικό)

Ο Δήμος προφανώς δεν αγνοεί το γεγονός προσπάθειας δημοπράτησης του κληροδοτήματος στην τοποθεσία «Κακό Κεφάλι» στον Άγιο Ονούφριο, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης, με αφορμή την αποκάλυψη της προσπάθειας του Ενοριακού Συμβουλίου Κουνουπιδιανών με την ανοχή της Μητρόπολης Χανίων, να πουλήσει έκταση 35 περίπου στρεμμάτων, η οποία και είχε παραχωρηθεί στον δήμο Χανίων από την Ενορία Κουνουπιδιανών, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία Δημοτικού, Νηπιαγωγείου και αθλητικών εγκαταστάσεων.

«Ενημερωθήκαμε για τις ενέργειες της Εκκλησίας και του Πρωτοσύγκελου και του Ενοριακού Συμβουλίου Κουνουδιανών, για την πώληση του συγκεκριμένου ακινήτου και αυτό που επιδιώκουμε είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και αυτό θεωρούμε ότι ταυτίζεται με την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δυναμική περιοχή και αυτό επιβάλλει την επέκταση του υφιστάμενου σχολείου, επιβάλλει και τη δημιουργία και λειτουργία και άλλων κοινωνικών υποδομών όπως είναι τα ΚΑΠΗ, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ.
Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο ακίνητο θα πρέπει να εμπίπτει και στους όρους που η διαθέτης του κληροδοτήματος έχει εκφράσει και νομικά δεσμεύει και την εκκλησία».

Τα τελευταία 24ωρα, με πρωτοβουλία του κ. Σημανδηράκη έχουν αρχίσει να ενημερώνονται οι επικεφαλής των παρατάξεων. «Αυτά που εμείς έχουμε δηλώσει προς την Εκκλησία είναι τρία ζητήματα: Το πρώτο είναι η άμεση διακοπή όλων των ενεργειών που θέτουν το συγκεκριμένο ακίνητο προς πώληση. Το δεύτερο είναι μια διερεύνηση των ενεργειών του Ενοριακού Συμβουλίου και του Πρωτοσύγκελου. Το τρίτο και το βασικότερο, είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας που είχε ξεκινήσει ο ιερέας και εφημέριος της Ενορίας Κουνουπιαδιανών πατέρας Δημήτρης Αλεξανδράκης, ένας άνθρωπος που έχει τιμήσει το ράσο του και έχει μεγάλη αποδοχή από την Τοπική Κοινότητα, μέσα από τη μεγάλη προσφορά του. Πρόκειται για τον Ιερέα ο οποίος μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια, κατάφερε να εγκρίνει το ενοριακό συμβούλιο της περιοχής του, την παραχώρηση των τεσσάρων αυτών ακινήτων. Σήμερα, μετά από περίπου τρία χρόνια, αυτό που διεκδικούμε είναι η ολοκλήρωση των πρωτοβουλιών και των ενεργειών που είχε κάνει».

«Θέλω να τονίσω ότι είναι πάντα ευαίσθητη η συζήτηση σε σχέση με την Εκκλησία, με τον σεβασμό που όλοι οφείλουμε και με τη διάθεση για προσφορά που διαχρονικά έχει προς το κοινωνικό σύνολο. Οφείλω επομένως να ομολογήσω ότι είμαστε σε μια πολύ δύσκολη συζήτηση, ωστόσο είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική και, κυρίως η ανάγκη της τοπικής κοινωνίας. Δεν επιθυμούμε να συγκρουστούμε με την Εκκλησία, επιθυμούμε ωστόσο να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία. Είναι πράγματι οξύμωρο, να υπάρχει απόφαση και του Ενοριακού Συμβουλίου της ενορίας Κουνουπιδιανών και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Μητρόπολης, που παραχωρεί το συγκεκριμένο ακίνητο, και ακριβώς μετά από λίγο χρονικό διάστημα, να υπάρχει η αγγελία που την είδαμε και στο ρεπορτάζ σας, αγγελία πώλησης του συγκεκριμένου ακινήτου».
Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Δήμαρχος επιβεβαίωσε πλήρως τις πληροφορίες του χθεσινού ρεπορτάζ της ΕΡΤ Χανίων, ότι δηλαδή, η ευσεβής κάτοικος της περιοχής, είχε δωρίσει την έκταση στην Ενορία της, υπό τον ρητό όρο να χρησιμοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τήρηση των όρων τέτοιων δωρεών, ελέγχει δια της αρμόδιας υπηρεσίας της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Η διαθήκη έγινε το 1977, ενώ τα σχετικά συμβόλαια ολοκληρώθηκαν το 1988-89.


Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Σημανδηράκη

Ποια είναι η θέση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης;

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μας, το αίτημα της εκκλησίας προκειμένου να καταστεί δυνατή η δημοπράτηση του επίμαχου ακινήτου έγινε μετά τη δημοσίευση της δημοπράτησής του στον τοπικό τύπο, ενώ η απάντηση της υπηρεσίας φαίνεται ότι είναι αρνητική.
«Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα αφουγκραστούν αυτές τις ανάγκες της περιοχής, θα σεβαστούν και την επιθυμία της διαθέτιδας στη βάση των όσων έχει αποτυπώσει και στη διαθήκη της», τόνισε ο κ. Σημανδηράκης.

Σε ότι αφορά τις προθέσεις του Δήμου ως προς το συγκεκριμένο ακίνητο, αρχικά είναι η επέκταση της υφιστάμενης σχολικής μονάδας.
«Εδώ θέλω να βάλω άλλη μια σημαντική παράμετρο: Το εν λόγω ακίνητο του οποίου η δημοπράτηση δημοσιεύτηκε τον Μάιο, συμπεριλαμβάνει και τον δρόμο που οδηγεί στο σχολείο της περιοχής. Άρα τίθεται και ζήτημα πρόσβασης των μαθητών και εκπαιδευτικών στη μονάδα», υπογράμμισε ο Δήμαρχος, για να συμπληρώσει:
«Έχουμε τη βούληση της δωρήτριας, έχουμε τις αποφάσεις παραχώρησης από την εκκλησία τόσο σε επίπεδο ενοριακού συμβουλίου όσο και σε επίπεδο Μητρόπολης, οι οποίες ανατρέπονται με αυτό το πωλητήριο το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας. Ο Δήμος οφείλει -και θα το κάνουμε μέχρι τέλους- να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον, πάντα με διάθεση συζήτησης, με μια διάθεση πραγματικά εποικοδομητική με την Εκκλησία, η οποία έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο».
Να υπενθυμίσουμε ότι το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Κουνουπιδιανών είχε εγκρίνει το αίτημα που είχε υποβληθεί από τον Δήμο Χανίων επί θητείας Τάσου Βάμβουκα. Η παραχώρηση της επίμαχης έκτασης είχε επίσης εγκριθεί το 2018 και από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί η πράξη εγγράφως.

Παρά όμως το αρχικό παραχωρητήριο, όπως προκύπτει και από ανάρτηση της Ενορίας Κουνουπιδιανών, ο νέος εφημέριος Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Εικοσιδέκας και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας Κουνουπιδιανών, επιχειρούν τη δημοπράτηση της επίμαχης έκτασης, ερήμην του Δήμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κληροδότημα συμπεριλαμβάνεται ένα στρέμμα δίπλα στο Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών, εκεί όπου τα παιδιά κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες. Άλλα δύο οικόπεδα, το ένα στον δρόμο από Κουνουπιδιανά προς Καλαθά και άλλο ένα στο κέντρο των Κουνουπιδιανών


Η άμεση κινητοποίηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Π. Σημανδηράκης: Ο Δήμος Χανίων θα προασπίσει το δημόσιο συμφέρον – Τι θα γίνει με τα 35 στρέμματα στον Άγιο Ονούφριο (ηχητικό)

Αντίστοιχα αντανακλαστικά επέδειξε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών, που με τις άμεσες ενέργειές τους κινητοποίησαν τους φορείς.
Οι γονείς δηλώνουν αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα μέσα και να ενημερώσουν εκτενώς την τοπική κοινωνία για όλες τις πτυχές της παράδοξης αυτής υπόθεσης, αλλά και να διεκδικήσουν να δημιουργηθεί Νηπιαγωγείο στην περιοχή και γενικά όλα αυτά τα ακίνητα – «φιλέτα» να παραχωρηθούν άμεσα από την Εκκλησία για πραγματικά κοινωφελείς σκοπούς.

Η Μητρόπολη

Π. Σημανδηράκης: Ο Δήμος Χανίων θα προασπίσει το δημόσιο συμφέρον – Τι θα γίνει με τα 35 στρέμματα στον Άγιο Ονούφριο (ηχητικό)

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον Πρωτοσύγκελο της Ενορίας Κουνουπιδιανών Νικηφόρο Εικοσιδέκα, ο οποίος επικαλούμενος σοβαρό κώλυμα, μας ζήτησε να επικοινωνήσουμε μαζί του σε δύο ημέρες.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Γιώργος Βλαζάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος