Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης: Δράσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 (ηχητικό)

Σειρά διαδικτυακών δράσεων για να τιμήσει τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021), διοργανώνει η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων.

Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης: Δράσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 (ηχητικό)

Η γενική θεματολογία θα φέρει τον τίτλο: «Από την Επανάσταση του 1821 στην Επανάσταση των Συνειδήσεων» με στόχο να τονισθεί η σημασία του Έπους του 1821 για την εποχή μας. Οι δράσεις αυτές έχουν εγκριθεί και από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Λόγω των δυσκολιών που έχουν προκύψει από την πανδημία δεν θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης, όπως είχε προβλεφθεί, αλλά θα μεταδοθούν από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Ιδρύματος.

Σήμερα Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα: «Η πολιτική διανόηση της εποχής του 1821 και η προσφορά της στο σήμερα».

Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης: Δράσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 (ηχητικό)

Με αφορμή την κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως από τον Αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Ιάσιο (24 Φεβρουαρίου 1821) η ΟΑΚ διερευνά την εικόνα της πολιτικής διανόησης της εποχής του 1821, καθώς και των ελληνικών γραμμάτων εκείνης της περιόδου. Η προσφορά των Ελλήνων της διασποράς στην Επανάσταση και ο σημερινός ρόλος της ελληνικής διανόησης στην καθοδήγηση των Νεοελλήνων σε μια νέα επανάσταση, την επανάσταση των συνειδήσεων.

Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης: Δράσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 (ηχητικό)

Ο Γενικός Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων αναφέρθηκε στην επανάσταση των Ελλήνων το 1821 που εξασφάλισε στο έθνος, ύστερα από πολλούς αιώνες υποταγής σε ξένους κυριάρχους, ανεξάρτητη εθνική εστία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο σύνολο των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την επανάσταση.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Σεβ. Μητροπολίτης Αυστρίας, Υπέρτιμος και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, κ. Αρσένιος, με θέμα: «Η Ορθόδοξη Χριστιανική Αυτοσυνειδησία του Γένους και η πορεία προς την παλιγγενεσία», Μιχαήλ Στρουμπάκης, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας της Π.Α.Ε.Α.Κ., με θέμα: «Η μετάβαση από την εθναρχία στο εθνικό κράτος μέσα από τις εκδόσεις εκκλησιαστικής και κοσμικής μουσικής του 19ου αιώνα» και Νίκος Ι. Χουρδάκης, Ψυχολόγος – Ομαδικός Αναλυτικός Ψυχοθεραπευτής, με θέμα: «“Η Αδιανόητη Επανάσταση που πέτυχε”: Απόπειρα σκιαγράφησης της ψυχολογίας των ανθρώπων που ενέπνευσαν και πραγματοποίησαν την Επανάσταση του 1821».

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Γ. Βλαζάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος