Οι θάνατοι στην Ελλάδα: Διαχρονική αύξηση, υπερβάλλουσα θνησιμότητα και κορονοϊός – Έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης

Στη διαχρονική αύξηση των θανάτων στην Ελλάδα, την υπερβάλλουσα θνησιμότητα και τον κορωνοϊό, επικεντρώνεται η έρευνα που πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα  τελευταία χρόνια πριν την εμφάνιση της πανδημίας υπήρξε μία ετήσια εναλλασσόμενη αυξομείωση στους θανάτους, κάτι που σταμάτησε να συμβαίνει στα δύο πρώτα πανδημικά έτη. Εκεί βλέπουμε αύξηση κατά 5.750 θανάτους το 2020 (4,6%) και 13.298 το 2021 (10,2%), με τους θανάτους να φτάνουν στην μεγαλύτερη καταγεγραμμένη τιμή που έλαβαν ποτέ. Αντιθέτως, το 2022 σημειώθηκε μείωση κατά 3.294 θανάτους (-2,3%), παρ’ όλα αυτά οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 140.000 για δεύτερη φορά στην ιστορία καταγραφής τους.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Δρ. Δημήτρης Μπατάκης υπογράμμισε ότι όπως φαίνεται,  η non-covid υπερβάλλουσα θνησιμότητα έχει πλήξει και την Ελλάδα, όμως στην χώρα μας υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, αφού βλέπουμε πως οι θάνατοι ανά πενταετία παρουσιάζουν συνεχή άνοδο από το 1955 μέχρι σήμερα, με την αύξηση των μέσων όρων πενταετίας να είναι μεγαλύτερη των 3.000 θανάτων σε όλες τις μεταβολές.

Σύμφωνα με τον κ. Μπατάκη, είναι αναγκαία η ενίσχυση του ΕΣΥ σε όλες τις βαθμίδες του, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και στη πληρότητα στελέχωσης, προκειμένου να ανταποκρίνεται και να προλαμβάνει με ακόμα πιο δυναμική αποτελεσματικότητα.

Αναλυτικά η έρευνα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος