Οχι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον «Κοπρινό» από κατοίκους και Δήμο Αγ. Βασιλείου (ηχητικό)

Την μεταφορά τριών επιπλέον ανεμογεννητριών στην τοπική κοινότητα Αδράκτου στην θέση «Κοπρινό», του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, εμπόδισαν κάτοικοι και Δημοτική αρχή το πρωί της Πέμπτης 17 Ιουνίου.

Οχι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον «Κοπρινό» από κατοίκους και Δήμο Αγ. Βασιλείου  (ηχητικό)

Οι ανεμογεννήτριες μεταφέρθηκαν από το λιμάνι της Σούδας μέχρι τις Μοίρες και συγκεκριμένα μέχρι τη θέση Καμπαριανά, όπου το κομβόι σταμάτησε, αφού 300 με 400 πολίτες πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, διεκδικώντας να μην επιτραπεί να φτάσουν οι ανεμογεννήτριες στον προορισμό τους.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ανέφερε ότι ο αιολικό πάρκο αδειοδοτήθηκε το 2007 με τη σύμφωνη γνώμη της τότε και νυν δημοτικής αρχής με τα δεδομένα εκείνης της εποχής, όπου επικρατούσε εντελώς διαφορετική άποψη για αυτές τις υποδομές. Το αιολικό πάρκο λειτούργησε τελικά το 2014, όταν υπηρετούσε άλλη δημοτική αρχή.

Οχι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον «Κοπρινό» από κατοίκους και Δήμο Αγ. Βασιλείου  (ηχητικό)

«Προσωπικά ήμουν Δήμαρχος και είχα συναινέσει με τα στοιχεία της εποχής εκείνης. Βλέποντας ωστόσο ότι ο δυναμικός επεκτατισμός των ΑΠΕ, δεν συνιστά φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία, κάτοικοι και δημοτική αρχή αντιδρούν στην περαιτέρω εγκατάσταση των ανεμογεννητριών», υπογράμμισε ο κ. Ταταράκης.

Η δημοτική αρχή δεν ενέκρινε η τη διέλευση υπερμεγεθών οχημάτων έως το αιολικό πάρκο Κοπρινό για την μεταφορά και εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών

Αν και το έργο έχει λάβει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αμφισβητείται η νομιμότητα τοποθέτησης επιπλέον ανεμογεννητριών, δεδομένου ότι θα βρίσκονται σε απόσταση 150 περίπου μέτρων από τον οικισμό.

Αυτό είναι ένα από τα δύο νομικά επιχειρήματα των ασφαλιστικών μέτρων που καταθέτει αύριο Παρασκευή ο Δήμος Αγίου Βασιλείου και μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το δεύτερο επιχείρημα αφορά στη διέλευση υπερβαρέων οχημάτων μέσα από τους οικισμούς, γεγονός που δεν αποκλείει την πρόκληση προβλημάτων στατικότητας των κτιρίων και στις υποδομές.

Γι αυτό τον λόγο στις αρχές του 2021, η Δημοτική Αρχή μετά από εισήγηση της Τεχνικής της Υπηρεσίας, ζήτησε την εκπόνηση γεωτεχνικών και στατικών μελετών από την εταιρεία, προκειμένου να επιτραπεί η διέλευση των οχημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου.

Ο κ. Ταταράκης απευθύνει έκκληση στους πολίτες να διατηρούν την ψυχραιμία τους να μην επιτρέπουν έκτροπα, που θα αποβούν σε βάρος του αγώνα τους. Παράλληλα, ο Δήμαρχος ζητά την παρέμβαση της πολιτείας και την αναθεώρηση τοποθέτησης άλλων ανεμογεννητριών στην επίμαχη περιοχή.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Ταταράκη στην ΕΡΤ Χανίων

Στην ΕΡΤ Χανίων μίλησε και ο λυράρης και μέλος του Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ Αλέξανδρος Παπαδάκης. Ακούστε τις δηλώσεις του:

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Μ. Παπαδάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος