Νέα καταδυτική επιχείρηση του Λιμενικού στην περιοχή προσάραξης του φορτηγού πλοίου στον κόλπο της Κισσάμου

Ξεκίνησαν σήμερα (27/01) οι δύτες του Λιμενικού το καταδυτικό τους έργο στο σημείο προσάραξης του φορτηγού πλοίου “MANASSA ROSE M” σημαίας ΚΟΜΟΡΕΣ, στη θέση Δραπανιάς στον κόλπο της Κισσάμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, στη διάρκεια της σημερινής επιχείρησης, δεν εντοπίστηκε διαρροή καυσίμων από τις δεξαμενές του.

Νέα καταδυτική επιχείρηση του Λιμενικού στην περιοχή προσάραξης του φορτηγού πλοίου στον κόλπο της Κισσάμου

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φορτηγό έχει κοπεί στα δύο. Η ελάχιστη ποσότητα που διαρρέει είναι αυτοδιαλυόμενη και δεν συνιστά απειλή για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον.

Η λιμενική αρχή έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου ακόμα και εάν υπάρξει κάποιου είδους ρύπανση το πρόβλημα να αποσοβηθεί χωρίς σοβαρές συνέπειες.

Έχει συλληφθεί ο πλοίαρχος και ο μηχανικός και σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία.

Την ίδια ώρα δύο μέλη του πληρώματος παραμένουν νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Χανίων, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Κισσάμου.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, η περιοχή επιτηρείται και από στεριά και από θάλασσα σε 24ωρη βάση.

Δεδομένου ότι οι συνθήκες αναμένεται να είναι καλές αύριο Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί νέα κατάδυση, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει περαιτέρω διαρροή καυσίμων και να ξεκινήσει η άντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του πλοίου, που ταξίδευε με προορισμό την Αφρική έχοντας 50 τόνους καύσιμα.

Νέα καταδυτική επιχείρηση του Λιμενικού στην περιοχή προσάραξης του φορτηγού πλοίου στον κόλπο της Κισσάμου

Να υπενθυμίσουμε ότι την Τετάρτη, στελέχη του Λιμενικού προσέγγισαν το πλοίο με βοηθητικό φουσκωτό αντιρρυπαντικού σκάφους, όπου διαπίστωσαν την ύπαρξη λεπτού φιλμ αυτοδιαλυόμενων πετρελαιοειδών, ιριδίζουσας μορφής, έκτασης εμβαδού επιφάνειας 500 τ.μ. περίπου, περιμετρικά του πλοίου.

Από τα στελέχη των Λιμενικών Αρχών Χανίων και Κισάμου τοποθετήθηκε απορροφητικό φράγμα μήκους 150μ. περίπου στην περιοχή και έγινε χρήση απορροφητικών υλικών.

Το φορτηγό πλοίο έχει φορτίο αξίας 4 εκ. ευρώ περίπου -ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μεταφέρει 1800 τόνους ατσάλι, μηχανήματα έργου κ.ά- με την εταιρεία να δηλώνει ότι θα προχωρήσει άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να το απομακρύνει ειδικός γερανός και να ολοκληρωθεί η αποστολή του φορτίου του στον τελικό προορισμό του με άλλο μέσο.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος