Ν. Ταβερναράκης: Η έρευνα για την γήρανση στο ΙΤΕ (audio)

Array

Η διασφάλιση υψηλής ποιότητας ζωής στις μεγάλες ηλικίες και η αντιμετώπιση των ασθενειών που έρχονται συνήθως μαζί με τη γήρανση αποτελούν βασικούς στόχους της βιοϊατρικής έρευνας, σε μια εποχή που ολοένα διευρύνεται το τμήμα του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία άνω των 65 ετών, βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη, ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Ν. Ταβερναράκης: Η έρευνα για την γήρανση στο ΙΤΕ (audio)Στην ουσία, οι ερευνητές του ΙΤΕ ανακάλυψαν κυτταρικό μηχανισμό που ενεργοποιεί την ανακύκλωση φθαρμένων μιτοχονδρίων σε συντονισμό με τη γέννηση νέων. Ο βιολογικός «διακόπτης» της μιτοχονδριακής λειτουργίας έχει δοκιμαστεί ήδη σε πειραματόζωα από τους ερευνητές του ΙΤΕ με τη χορήγηση σχετικής φόρμουλας με πολύ θετικά αποτελέσματα. Το επόμενο βήμα είναι βέβαια οι κλινικές δοκιμές, οι οποίες μπορούν να διαρκέσουν από 3-5 χρόνια. Οι ερευνητές του ΙΤΕ έχουν εξασφαλίσει συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης (ΝΙΑ) στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Ο καρκίνος, εκφυλιστικά εγκεφαλικά νοσήματα όπως η Αλτζάϊμερ, ο διαβήτης κ.ά, είναι μερικές μόνο από τις σοβαρές παθολογικές καταστάσεις που πλήττουν τον άνω των 65 ετών πληθυσμό, τόνισε ο κ. Ταβερναράκης, για να καταλήξει: Οποιαδήποτε επιστημονική ανακάλυψη συνεισφέρει στην καλύτερη αντιμετώπιση ή και πρόληψη των νοσημάτων, είναι θεμιτή.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Ταβερναράκη στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Κώστας Δάνδολος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος