Ν. Παπαδάκης: Σοβαρό πλήγμα δέχθηκε λόγω της πανδημίας η αγορά εργασίας στην Κρήτη (audio)

Σε κάποια από τα βασικότερα ευρήματα της Έρευνας για το 2020, του Περιφερειακού Μηχανισμού Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας στην Κρήτη, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Αν. Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Παπαδάκης.

Ν. Παπαδάκης: Σοβαρό πλήγμα δέχθηκε λόγω της πανδημίας η αγορά εργασίας στην Κρήτη (audio)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας -που συντονίζεται από τους Καθηγητές Μιχάλη Ταρουδάκη, Βαγγέλη Τζουβελέκα και τον κ. Παπαδάκη- η εικόνα της αγοράς εργασίας της Κρήτης τα τελευταία χρόνια (2017-2019) εμφάνιζε μια σταθερή βελτίωση. Το 2020 η κατάσταση φαίνεται να μεταβάλλεται έντονα, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας της COVID-19.

Ν. Παπαδάκης: Σοβαρό πλήγμα δέχθηκε λόγω της πανδημίας η αγορά εργασίας στην Κρήτη (audio)

Η ανεργία επανακάμπτει δημιουργώντας έναν μεγάλο αριθμό νέων ανέργων λόγω πανδημίας. Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στην Κρήτη (47%) διέκοψαν την εργασία τους (κυρίως προσωρινά) κατά την πρώτη εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ παράλληλα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού (70%) υποστηρίζει ότι η θέση του ως προς την αναζήτηση εργασίας ή τη διατήρηση της υπάρχουσας θέσης του έχει επιδεινωθεί. Μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και το άνοιγμα της αγοράς ενόψει θερινής περιόδου, περίπου το 1/3 από εκείνους που είχαν τεθεί σε κατάσταση αναστολής εργασίας δεν επανέκαμψαν στη θέση τους. Οι απολαβές μειώθηκαν (σε διαφορετικό βαθμό) για το 39% του εργατικού δυναμικού της Κρήτης. Ως προς τους ανέργους, 9 στους 10 θεωρούν ότι η προοπτική εύρεσης εργασίας έχει δυσκολέψει ή έχει γίνει ακατόρθωτη. Η κατηγορία επαγγέλματος που φαίνεται να έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα είναι οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές.

Οι επιχειρήσεις της Κρήτη, στην πλειονότητά τους μικρομεσαίες, ατομικές/προσωπικές και οικογενειακές ή οικογενειακής λογικής, χαμηλού τζίρου, απευθυνόμενες στον τοπικό πληθυσμό, φαίνεται να πλήττονται σφοδρά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων βρέθηκαν αντιμέτωπες με μειώσεις στο ωράριο λειτουργίας τους (70%) και κατά συνέπεια μείωση του τζίρου τους (για περίπου 9 στις 10 επιχειρήσεις), σε σχέση με το 2019. Ο κλάδος του τουρισμού και εστίασης, κινητήριος δύναμη του νησιού τα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, φαίνεται να πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο. Μεγάλες είναι και οι επιπτώσεις στον κλάδο του λιανεμπορίου. Στη συνολική εικόνα, υπάρχει μια σαφής ύφεση της κατάστασης των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους.

Τούτων δοθέντων, η κατάσταση στην αγορά εργασίας της Κρήτης δείχνει να έχει διαταραχθεί σοβαρά λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Μετά από μια περίοδο βελτίωσης που καταγράφηκε τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, το 2020 διαπιστώνεται επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών και των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Τα χαρακτηριστικά της νέας κρίσης είναι διαφορετικά, καθώς πλήττονται ακόμη και κλάδοι όπως η εστίαση και ο τουρισμός, που είχαν αντεπεξέλθει στην χρηματοοικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και σημείωναν θετικές επιδόσεις. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα, φαίνεται ότι πλήττονται αφενός λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και αφετέρου λόγω δομικών προβλημάτων που διευρύνθηκαν με την πανδημία. Η ανεργία έχει αυξηθεί κατακόρυφα και, λόγω των προβλημάτων του επιχειρηματικού κόσμου, η εξέλιξή της τα επόμενα χρόνια καθίσταται εντελώς απρόβλεπτη.

«Η πανδημία είναι ένα «δυναμικό», εξελισσόμενο φαινόμενο ως προς το υγειονομικό της σκέλος και συνακόλουθα συνεχίζει να παράγει επιπτώσεις στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και συνολικά σε εθνικό επίπεδο (όπως άλλωστε και διεθνώς). Κάποια στιγμή θα έρθει η επόμενη μέρα (πιθανόν με το χτίσιμο του ‘τείχους ανοσίας’, μέσω του προγράμματος εμβολιασμού, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί-επιδημιολόγοι). Η ‘νέα κανονικότητα’ δεν θα είναι καθόλου εύκολη ως προς τη διαχείρισή της, δεδομένων των επιπτώσεων της πανδημίας που συνεχίζουν να διευρύνονται», επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης για να προσθέσει: «Η αύξηση των ποσοστών ανεργίας, οι πολυεπίπεδες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις (ειδικά στις ατομικές, μικρές και μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις) και η ένταση της κοινωνικής ευπάθειας και ευαλωτότητας, λόγω των συνεπειών της πανδημίας, απαιτεί (σε εθνικό επίπεδο) μια στοχευμένη, καλά σχεδιασμένη, «προικοδοτημένη» με πόρους, κοινωνική πολιτική, όπως και μια -ερευνητικά εδραιωμένη και στρατηγικά σχεδιασμένη- ενεργητική πολιτική απασχόλησης (με ενίσχυση της περιφεριοποίησης της πολιτικής, άρα και της ενδυνάμωσης της συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικής)».

Ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε, επίσης, ότι αν και οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης «πιθανότατα δεν είναι αρκετοί, ωστόσο, επιτρέπουν, σε κάποιο βαθμό, την υποστήριξη της επανεκκίνησης της οικονομίας. Συγχρόνως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022 και συνακόλουθα τη μη άρση, και για το 2022, της «ρήτρας συνολικής διαφυγής» (δηλαδή της άρσης των δημοσιονομικών περιορισμών), είναι μια σημαντική εξέλιξη, που επιτρέπει τον σχεδιασμό μιας ολιστικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Το βέβαιο είναι ότι η προαναφερθείσα (πολυπόθητη) επανεκκίνηση και ανάκαμψη, αποτελεί μια πρόσκληση για όλο το πλέγμα των δημόσιων πολιτικών (pubic policy complex) και προϋποθέτει ένα νέο ολοκληρωμένο παραγωγικό-αναπτυξιακό μοντέλο, στοχευμένες παρεμβάσεις (π.χ. ως προς τη σύνδεση πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα) και συγχρόνως ένα ισχυρό Κοινωνικό Κράτος».

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Παπαδάκη στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Β. Χειμώνας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος