Ν. Παπαδάκης: Επισφαλής εργασία και νέα γενιά στην Ελλάδα σήμερα (ηχητικό)

Σημαντικά όσο και δυσοίωνα είναι τα ευρήματα της εθνικής έρευνας με τίτλο «Επισφαλής Εργασία και Νέα Γενιά στην Ελλάδα σήμερα», που πραγματοποιήθηκε από την Ερευνητική Ομάδα του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Επιστημονικός Υπεύθυνος για την έρευνα Καθηγητής Νίκος Παπαδάκης, υπογράμμισε ότι «αναμφίβολα, η παρατεταμένη δεκαετής οικονομική ύφεση και τα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο των Μνημονίων στην Ελλάδα επέφεραν μία σειρά από δραματικές μεταβολές στα πεδία της οικονομίας και της απασχόλησης, απορρυθμίζοντας την αγορά εργασίας, αυξάνοντας τα ποσοστά ανεργίας, ιδίως της νεανικής, και έχοντας άμεση επίπτωση στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Τα προαναφερθέντα συνδέονται με την διαπιστωμένη ραγδαία διεύρυνση του φαινομένου της επισφαλούς εργασίας και της -ποιοτικής και ποσοτικής- αύξησης των επισφαλών μορφών εργασίας στην Ελλάδα, στις οποίες εξ ανάγκης η νέα γενιά αρκετά συχνά στρέφεται, ελλείψει εναλλακτικών».

«Κοντολογίς, έχει δημιουργηθεί μία νέα συνθήκη στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο της οποίας εντείνονται -ειδικά ως προς τη νέα γενιά- οι μορφές εργασίας που χαρακτηρίζονται από επισφάλεια και ελαστικότητα όπως η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής απασχόληση, η εποχική απασχόληση, η αδήλωτη εργασία κ.λπ.», τόνισε ο κ. Παπαδάκης.


Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Παπαδάκη στην ΕΡΤ Χανίων:


Σύμφωνα με την έρευνα, οι επισφαλείς μορφές εργασίας δύνανται να κατηγοριοποιηθούν, στη βάση δύο μείζονων χαρακτηριστικών:

Α. Την περιορισμένη χρονική διάρκεια της σύμβασης: σύμβαση ορισμένου χρόνου (fixed-term), βραχυπρόθεσμη, προσωρινή, εποχική, ημερήσια εργασία (day-labour) και προσωρινή εργασία (casual labour) (ILO, 2011: 7).
Β. Την φύση της εργασιακής σχέσης: τριγωνοποιημένες (triangular) και συγκαλυμμένες (disguised) σχέσεις απασχόλησης, μη πραγματικές συμβάσεις αυτό-απασχόλησης (bogus self-employment), συμβάσεις υπεργολαβίας και αντιπροσωπείας (subcontracting and agency contracts) (ILO, 2011: 7).

Η συγκεκριμένη έρευνα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση -Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο/ESF-, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».
Η μεθοδολογική στρατηγική της έρευνας βασίστηκε στην τριγωνοποίηση και συγκεκριμένα στη δευτερογενή ποσοτική ανάλυση σειράς σχετικών δεδομένων για την Ελλάδα και την Ευρώπη και στην πρωτογενή ποιοτική έρευνα πεδίου, με τη διεξαγωγή ημι-δομημένων και αφηγηματικών συνεντεύξεων έρευνας σε 3 Διοικητικές Περιφέρειας της χώρας.

Για τα ευρήματα του ερευνητικού έργου βλ. αναλυτικά τις δημοσιεύσεις: https://ecpr.eu/Filestore/PaperProposal/133a93dd-8821-48f0-a341-03c1853f05e0.pdf, https://journals.scholarpublishing.org/index.php/ASSRJ/article/view/9511, https://keme.uoc.gr/images/Brown_Bag_Seminars/DRASEIS/Yoing_Researchers_Seminar/Drakaki-Saridaki_%CE%9A%CE%95%CE%9C%CE%95-KEPET_16032021_final.pdf, https://www.eqpam.unibuc.ro/papadakis-et-al και https://museum.med.uoc.gr:8443/210405_papadakis.pdf 38901

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Β. Χειμώνας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος